Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: pageid in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 48

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove


Notice: Trying to get property of non-object in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 152

Op reis

Op reis 01 Er bestaan eigenlijk weinig redenen waarom u niet met uw kat op reis zou kunnen gaan. Avontuurlijke trektochten in verre landen zijn natuurlijk niet geschikt. Als u echter naar een pension, een appartement of een camping gaat waar huisdieren welkom zijn, kan ook uw kat een prettige vakantie hebben.

Vakantie
Een kat die op reis gaat, moet in een uitstekende lichamelijke conditie verkeren. Is uw kat bejaard of gehandicapt, dan kunt u haar beter thuislaten. Voordat u op reis gaat, moeten wel enkele zaken geregeld zijn. Voor een reis naar het buitenland moet u in elk geval een recente gezondheidsverklaring kunnen overleggen (variërend van niet ouder dan een maand tot twee dagen). Verder moet uw kat zijn ingeënt tegen hondsdolheid. Als bewijs moet u een geldig rabiëscertificaat kunnen tonen, afgegeven door de veeartsenijkundige dienst. De enting tegen hondsdolheid is pas een maand na datum van vaccinatie geldig. Sommige landen stellen ook nog bepaalde quarantaine-eisen. Informeer daarom ruim van tevoren bij reisbureau, dierenarts of de ANWB aan welke voorwaarde u dient te voldoen. Ook voor een verblijf in sommige bungalowparken en op sommige campings in eigen land is een inenting tegen hondsdolheid verplicht.

Vergeet vooral niet te informeren of uw kat welkom is op de vakantiebestemming van uw keuze. Vraag bij reservering pension, camping en dergelijke altijd een schriftelijke bevestiging. Zo voorkomt u nare verrassingen bij aankomst.
Op reis 02
Neem bij voorkeur een voorraadje van de voeding mee die uw kat thuis gewend is. Dat voorkomt eventuele spijsverteringsproblemen. Uw kat zal zich sneller aanpassen aan de ongewone omstandigheden als ze wat ‘eigen’ spulletjes heeft (mandje, dekentje, speelgoed). Natuurlijk heeft ze ook op vakantie een kattenbak nodig. Zet die in de badkamer zodat de vloerbedekking in uw kamer of appartement niet per ongeluk wordt bevuild.

Laat uw kat eerst dagen rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Blijf de eerste dag zoveel mogelijk bij haar, vooral als ze voor de eerste keer mee op reis is. Zet geen ramen of deuren open; laat het personeel weten dat er ook een kat op uw kamer is, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Informeer naar het telefoonnummer en adres van de dichtstbijzijnde dierenarts, voor het geval uw kat acuut hulp nodig heeft. Het is handig uw kat een adreskokertje of penning te laten dragen met telefoonnummer en/of adres van uw vakantiebestemming, voor het geval ze onverhoopt mocht verdwalen.

Reisziekte
Katten schijnen veel minder last van reisziekte te hebben dan honden. Toch betekent dat niet automatisch dat een kat reizen ook prettig vindt. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om een lange autorit voor uw kat zo aangenaam mogelijk te maken. Zorg ervoor dat uw kat gewend is aan het reismandje waarin u haar gaat vervoeren. Zet het een maand voordat u op reis gaat in de kamer. Uw kat zal er langzaam maar zeker vertrouwd mee raken en er uiteindelijk ook wel eens in gaan slapen.

Geef haar een paar uw voor vertrek geen vast voedsel meer, alleen nog water. Het is vervelend voor een kat om onderweg te ‘moeten’ terwijl dat niet kan, omdat ze in haar mandje zit. Dat zal ze namelijk alleen in uiterste nood bevuilen. Zet haar onderweg niet in de tocht van een (half)open raampje. Doe haar een halsband en riem of een tuigje om als u haar op schoot vervoert. Houd regelmatig pauzes om op adem te komen; dat is niet alleen belangrijk voor u, maar ook voor uw kat. Zorg voor een fles fris drinkwater voor onderweg en biedt haar af en toe wat aan (geef geen vast voedsel!). Katten miauwen vaak als ze onderweg zijn. Dat is een teken dat ze zich onzeker voelen.

Op reis 03
Kattenpension Grebbehof
Dierenpension
Wanneer het niet mogelijk is uw kat mee te nemen op vakantie, dan kunt u haar onderbrengen in een dierenpension. De meeste katten passen zich daar tamelijk snel aan, maar er zijn er ook die hun baas erg missen en min of meer wegkwijnen. Ze verliezen hun eetlust en hun conditie gaat achteruit. Heeft u zo’n kat, dan kunt u haar beter thuis laten blijven en door iemand laten verzorgen. In een vertrouwde omgeving zal ze het zonder u lang niet zo moeilijk hebben. Voor een oppas kunt u eventueel gebruik maken van de dienst van de Landelijke Oppas Centrale. Hier kunt u informeren of er iemand in uw buurt woont die op uw kat kan passen. In ruil daarvoor kunt u op het huisdier van iemand anders passen.

Een kat moet wel gezond zijn om in een kattenpension te worden toegelaten. Bovendien moet ze tegen kattenziekte en niesziekte zijn ingeënt. Ook moet ze zijn voorzien van een chip waaruit haar identiteit blijkt. Reserveer heel ruim van tevoren, want in het vakantieseizoen zitten de meeste pensions (vooral in de randstad!) helemaal vol. Vraag of u een keer mag komen kijken en bespreek eventuele bijzonderheden. Is uw kat ook welkom als ze bepaalde medicijnen moet innemen of op dieet is? Kunnen uw twee katten samen worden gehuisvest? U kunt ook informeren of uw kat haar eigen speelgoed en mandje mee mag nemen: dat is niet overal toegestaan.

Met het vliegtuig
Katten kunnen altijd per vliegtuig worden vervoerd, dat wil zeggen als vracht. Ze zitten dan in een eigen kenneltje dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen wat betreft gewicht en afmeting. De vrachtruimtes in vliegtuigen zijn verwarmd en worden onder normale atmosferische druk gehouden, dus uw kat zal zich niet onprettig voelen. Het is wel aan te raden om haar tevoren te laten wennen aan een tijdelijk verblijf in zo’n transportkennel. Die is namelijk precies aan het formaat van een kat aangepast. Uiteraard kan uw kat niet gratis mee. Als uw kat in hetzelfde vliegtuig meereist, geldt meestal het tarief van overgewicht.

In een enkel geval kunt u uw kat ook bij u houden. Daarvoor moet u tijdens het bespreken van de vlucht wel toestemming vragen. U kunt bij de betreffende luchtvaartmaatschappij informeren op welke manier uw kat mee mag. Op schoot zal in de meeste gevallen niet mogen, maar goed ‘verpakt’ in een kleine kattenmand mag soms wel. Als een kat namelijk los in de passagiersruimte wordt vervoerd, kan dat overlast betekenen voor de andere reizigers. Sommige mensen zijn allergisch, andere zijn bang voor katten of hebben er gewoon een hekel aan. In combinatie met vliegangst kan dat allerlei nare reacties oproepen die het cabinepersoneel uit oogpunt van veiligheid liever wil vermijden. Vandaar ook dat er zulke strenge regels bestaan voor het vervoeren van dieren per vliegtuig. Voor verdere informatie over vervoer van huisdieren kunt u terecht bij de KLM.