Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
  Inleiding
  Medisch ABC
  Vaccinatie
  Technieken
  Parasieten
  Gedrags-
   Problemen
  Het overlijden
   van je kat
  Giftige Planten
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Het overlijden van je kat en wat moet je regelen

De natuurlijke levensduur van een kat is een fractie van die van de mens en toch maakt je kat gedurende een aanzienlijke periode, deel uit van je leven en je gezin. Maar er komt een moment dat je afscheid moet nemen van je kat. Dat kan zijn door ziekte, ongeval of ouderdom.

Katten grafje Soms moet je besluiten om je kat te laten inslapen (euthanaseren) om hiermee het dier onnodig lijden door ziekte of ongeval te besparen. Dat is een heel moeilijk besluit.
Je zult daarin altijd begeleiding en advies krijgen van je dierenarts, hij zal dat nooit zonder reden doen. Op het moment dat je de beslissing hebt genomen om je kat te laten inslapen kun je de dierenarts vragen of hij dat eventueel ook thuis kan doen. Je kunt hiermee je kat de vervelende laatste rit in de auto besparen – daar zijn ze vaak toch al niet dol op – en in alle rust afscheid van hem nemen in zijn vertrouwde omgeving, samen met de overige gezinsleden. In veel gevallen zal je dierenarts aan dit verzoek willen voldoen. Houd er wel rekening mee dat hiervoor extra kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Na het overlijden van je kat kan het verdriet zeker in het begin even intens zijn als het verdriet om het verlies van een gezinslid. Dit is heel normaal, je hebt immers een heel speciaal maatje verloren. Toch zullen er op dat moment wel beslissingen moeten worden genomen.
Want wat doe je met de stoffelijke resten: Destructie, begraven of cremeren.

Destructie
Als je de kat achterlaat bij de dierenarts zonder aan te geven wat je wensen zijn, wordt het dier voor destructie opgehaald. Het zal dan vernietigd worden in een vernietigingsinstallatie. Dit betekent voor veel mensen een onwaardig einde voor het dier, waar jarenlang zo’n innige band mee is gedeeld.

Begraven
Veel mensen begraven hun dier in de tuin, dit is echter verboden. Er zijn in Nederland ook speciale dierenbegraafplaatsen (vaak gecombineerd met een dierencrematorium), daar kun je kiezen voor diverse mogelijkheden:
 • het afscheid nemen van je huisdier op de begraafplaats
 • wel of niet in een kistje begraven
 • aanwezig zijn bij het begraven zelf
 • het meegeven van een favoriet speeltje
 • gedenksteen
 • keuze uit bijv. een huurgraf, algemeen graf, familiegraf (als je meerdere huisdieren hebt) en kiezen of je zelf het grafje onderhoudt of het laat doen.

Cremeren
Katten Urn Je kunt je kat laten cremeren in een speciaal dierencrematorium. Je hebt de mogelijkheid om je kat individueel of collectief te laten cremeren.
Bij een collectieve crematie worden er meerdere dieren tegelijk gecremeerd, de as wordt dan later over een strooiveldje uitgestrooid.
Kies je voor een individuele crematie dan zijn er meer mogelijkheden:
 • de as verstrooien op een zelf gekozen plaats
 • de as in een urn laten doen, de urn kan worden bijgezet in de urnentuin of je neemt de urn mee naar huis.
 • een deel van de as kan verwerkt worden in een as-element voor een halsketting, ring, fotolijstje, etc.

Als je kiest voor begraven of cremeren, moet je ook aangeven hoe je het dier naar de begraafplaats of het crematorium wilt laten vervoeren.
 • Dit kan door jezelf gedaan worden, de dierenarts meldt je kat dan aan bij het door jouw gekozen crematorium of begraafplaats.
 • Het dier kan ook worden opgehaald door iemand van het crematorium of begraafplaats.

De werkwijze en prijzen van de diverse crematoria en begraafplaatsen zullen onderling verschillen. Daarvoor kun je het beste informeren bij de instelling die bij jou in de buurt ligt.

Tenslotte
Het is geen fijne gedachte, het overlijden van je kat… Maar het is wel goed om - ook al is je kat nog jong en gezond - er je gedachten al eens over te laten gaan en te overleggen met je gezinsleden wat je later zou willen doen met je kat als die komt te overlijden. Dat maakt de beslissingen op het moment zelf, wel iets eenvoudiger.


©2006 Hennie Boetier