Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
  Inleiding
  Medisch ABC
  Vaccinatie
  Technieken
  Parasieten
  Gedrags-
   Problemen
  Het overlijden
   van je kat
  Giftige Planten
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Medische Inleiding

Voorkomen is Beter
Medisch inleiding 02De beste manier om het welzijn van uw kat zoveel mogelijk te garanderen, is ongelukken te voorkomen voordat ze gebeuren. Door de tips die we u geven op te volgen en enkele simpele gewoonten in te bouwen in uw dagelijks (gezins-) leven, kunt u eraan bijdragen de veiligheid en gezondheid van uw huisdier te waarborgen.

Observeer uw kat steeds goed. Zo leert u na verloop van tijd zijn normale gedrag kennen en zullen plotselinge of geleidelijke afwijkingen van dat gedrag u sneller opvallen. Wordt hij lusteloos? Verliest de vacht zijn glans? Zijn de ogen dof, rood of waterig? Gaat uw kat steeds minder eten, drinkt hij slecht of heeft hij een slechte adem? Geeft hij over? Niest of hoest het dier erg veel? Voelt u tijdens het aaien of borstelen opeens ergens een knobbeltje? Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er iets met uw kat aan de hand is. Laat een dier dat er ziek uitziet of zich ziek gedraagt vooral niet aan zijn lot over met het idee dat ‘het wel over gaat’. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en in geval van twijfel uw dierenarts te raadplegen.

Buitenshuis
Veel ongelukken die binnen- of buitenshuis gebeuren zijn gemakkelijk te voorkomen. Zo zou u zich waarschijnlijk voor het hoofd slaan wanneer uw kat onder een auto kwam nadat hij plotseling door een openstaand tuinhekje de weg op was gerend. Als u het hekje had gesloten, was het ongeluk niet gebeurt. Zo zijn er veel meer simpele dingen waar u misschien in eerste instantie niet meteen aan denkt, maar die wel een hoop Medisch inleiding 02ellende kunnen voorkomen. Maak eens een (denkbeeldig) rondje om uw huis en probeer u voor te stellen over welke gevaren uw kat daar kan struikelen. Houd daarbij wel in uw achterhoofd dat veel dingen voor een mens vanzelfsprekend zijn, maar voor een dier niet. Een kat laat zich (in tegenstelling tot een hond) niet in de tuin opsluiten. Katten kunnen klimmen als de beste: ze laten zich zelfs door een hoge schutting niet weerhouden. Als u aan een drukke verkeersweg woont, is het aan te bevelen van uw kat een echte huiskat te maken. In dat geval mag hij niet (Maar dan ook nooit!) naar buiten. Een kat die eenmaal van de vrijheid genoten heeft, zal namelijk altijd proberen naar buiten te glippen. Wanneer hij echter van jongs af aan gewend is aan een leven binnenshuis, zal hij huiverig zijn voor de grote, onbekende buitenwereld.
Laat na het tuinieren of doe-het-zelven geen scherpe voorwerpen zoals spijkers en tuingereedschap rondslingeren. Verwijder op de vloer van de garage gemorste antivries of olie. Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, uw kat kan hier uit nieuwsgierigheid aan gaan likken. Een vijver of zwembad in uw tuin zou idealiter zodanig beveiligd moeten zijn dat een dier er niet onverhoeds in kan vallen. Zorg dat een regenton is afgesloten met een deksel.

Tip! Houd huisdieren ‘s nachts zoveel mogelijk in huis. Het schijnsel van koplampen in het pikkedonker kan dieren als het waren midden op de weg ‘hypnotiseren’, met alle nare gevolgen van dien.

Binnenshuis
Medisch inleiding 03Ook binnenshuis kunt u een aantal eenvoudige maatregelen treffen die voor uw kat de kans op ongelukjes verkleinen. Daarnaast kunt u zich vrij eenvoudig een aantal gewoonten eigen maken die hetzelfde effect zullen hebben. Niet alleen uw huisdier is dan veiliger, ook voor uw andere gezinsleden! Beveilig alle kastjes waarin gevaarlijke stoffen zijn opgeborgen zoals (af)wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en insecticiden. Laat deze kastjes nooit openstaan en zorg ervoor dat ze ook niet gemakkelijk geopend kunnen worden, bijvoorbeeld door er een kindersluiting op te monteren.
Houdt elektrische bedrading zoveel mogelijk buiten bereik van uw huisdieren. Zorg ervoor dat snoeren van strijkijzer, koffiezetapparaat en broodrooster niet los bungelen.

Ook een ingeschakelde elektrische deken kan gevaarlijk zijn: een dier zal graag op zo’n warm plekje gaan liggen. Zorg ervoor dat de deken dus altijd uit staat als u zelf niet in de buurt bent. Veel huisdieren worden aangetrokken door het snorrende geluid en de beweging van ventilatorbladen. Wanneer u een ventilator aanzet, moet die dus buiten bereik van uw kat staan.

Medisch InleidingBedieningsknoppen van huishoudelijke apparaten, zoals de oven, moeten altijd goed op ‘uit’ staan, zodat het dier ze niet per ongeluk aan kan zetten. Controleer (af)wasmachine en droger voor gebruik. Sommige dieren verstoppen zich hier graag.
Houd de afvalbak goed gesloten, zodat uw kat er geen voedselresten uit kan halen. Het eten van bedorven voedsel kan een dier erg ziek maken. Scherpe voorwerpen zoals deksels en (randen van) blikjes kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.

Het etensbakje van uw kat moet u regelmatig en grondig schoonmaken, om te voorkomen dat er etensresten achterblijven die kunnen bederven. Ververs het water in de drinkbak elke dag. Wanneer het erg heet is, moet u dit zelfs nog vaker doen. Zorg altijd voor voldoende fris water, zodat uw kat niet gaat drinken uit bloemvazen, viskommen of waterplassen. Laat geen kleine of scherpe voorwerpen op de vloer slingeren. Een kat heeft ze snel ingeslikt. Denk hierbij aan naalden, spelden, klein speelgoed (legosteentjes!) en knikkers.

Controleer kasten en laden voordat u ze dichtdoet. Het kan zijn dat uw kat er een prettig plekje heeft gevonden.

Wees voorzichtig met open ramen. Daarachter loert soms het gevaar van smalle vensterbankrichels of balkons zonder afrastering.

Tip! In de decembermaand moet u voorzichtig zijn met brandende kaarsen: de vlammetjes kunnen uw kat aantrekken, met alle gevaren van dien. Ook kerstboomversieringen zijn aantrekkelijk door hun schitterende uiterlijk. Versplinterde ballen, stukjes slinger of brandende kaarsen vormen echter een groot gevaar voor uw kat.

Tip! Met Oud en Nieuw kunt u uw kat het best binnenhouden. Dieren zijn vaak erg bang voor vuurwerk. Menig kat heeft tijdens de jaarwisseling de benen genomen om nooit meer terug te keren.