Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
  Inleiding
  Medisch ABC
  Vaccinatie
  Technieken
  Parasieten
  Gedrags-
   Problemen
  Het overlijden
   van je kat
  Giftige Planten
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Beestjes in soorten en maten
Een goede verzorging van uw kat vraagt meer dan lekker kammen, de kattenbak verschonen, gezellig spelen en aaien. Al lijkt het dier nog zo gezond, buiten uw blikveld kan zich allerlei akeligs afspelen. Daarom is het belangrijk te weten welke zichtbare, maar ook onzichtbare ‘beestjes’ uw kat kunnen plagen, en hoe u ze kunt bestrijden.

Parasieten LintwormWormen
Katten kunnen last hebben van verschillende soorten wormen. De meest bekende zijn lintwormen en spoelwormen.

Lintwormen
Lintworm kan de oorzaak zijn van diaree en een slechte conditie. Wanneer een kat last heeft van lintworminfectie, kunt u rond de anus en op zijn ligplaats soms kleine stukjes van de worm zien. Deze stukjes lijken op rijstkorreltjes. In zo’n geval is ontwormen beslist noodzakelijk. Als een kat lintworm heeft moet hij ook op vlooien worden gecontroleerd. Lintworm wordt namelijk overgebracht door vlooien.

Spoelwormen
Spoelwormen komen bij katten vaak voor. In veel gevallen worden pasgeboren kittens via de moedermelk besmet. Deze wormen veroorzaken vooral bij jonge katjes problemen als diaree, vermagering en achterblijvende groei. Bij een ernstige worminfectie is het kitten mager, maar heeft een opgezwollen buik. Soms zijn de spoelwormen in de ontlasting te zien. Ze lijken op al dan niet bewegende ‘spaghetti’. In ernstige gevallen kan het katje ze zelfs uitbraken. Het is dus heel belangrijk een kat tijdens de eerste maanden van zijn leven regelmatig een middel tegen spoelwormen te geven. Uw dierenarts en dierenspeciaalzaak kunnen hierover adviseren.

Volwassen katten moeten minstens twee keer per jaar worden ontwormd met een middel dat werkzaam is tegen alle soorten wormen.

Ringworm
Ringworm is een parasitaire schimmel aandoening op de haren van de kat.
Het dankt de naam ringworm aan de rode cirkels die het veroorzaakt op de huid.
Ringworm is een erg besmettelijke schimmel infectie die moeilijk te behandelen is en waarbij alle gezinsleden een behandeling moeten krijgen. Het komt voornamelijk voor bij jonge katten of katten die niet zo fit zijn. Katten met een lange of halflange vacht zijn erg het gevoeligst voor.

Maden
Vliegen worden aangetrokken door een open wond en door de geur van diaree.
Als een wond slecht verzorgd wordt kunnen maden zich ontwikkelen en gaan eten van de wond van de kat. De maden vreten zich een weg de kat in waarbij giftige stoffen vrijkomen. Door deze stoffen kan de kat bloedvergiftiging krijgen. Als u maden in een wond van de kat aantreft is het zaak dat u zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaat voor behandeling.

Bronchitis
Bronchitis kans soms veroorzaakt worden door een parasitaire bacterie.
De kat krijgt geen bronchitis van de bacterie zelf maar van sommige mutaties van deze bacterie. Symptomen van bronchitis zijn een loop neus en waterige ogen. De kat gaat ook niezen en hoesten. De ziekte gaat in meeste gevallen over, alleen bij jonge katjes, oude katten of katten met een verminderde weerstand is de ziekte wat hardnekkig. De bronchitis is goed te bestrijden met antibiotica.

Teken
Parasieten teekTeken zijn kleine, spinachtige parasieten met acht poten. Ze voeden zich met bloed van het dier of de mens waarop ze zich bevinden. Een teek ziet eruit als een klein, grijsachtig leren zakje. Als hij zich heeft volgezogen met bloed kan hij wel vijf tot tien keer zo groot worden en is hij donker van kleur. Katten (en mensen) worden meestal besmet tijdens het lopen in struikgewas, bossen of lang gras. Teken veroorzaken niet alleen irritatie door het bloed zuigen, ze kunnen ook een aantal vervelende ziekten overbrengen. Vooral in landen rond de Middellandse Zee kunnen teken besmet zijn met gevaarlijke ziekten, waarvan Lyme disease en Babesiose de meest bekende zijn. Het is dus van belang teken zo goed mogelijk te bestrijden, met de nadruk op preventie. Controleer uw kat regelmatig, vooral wanneer hij vaak in bos of struikgewas komt. De bloedmaaltijd van een teek duurt ongeveer een week. Het diertje valt weliswaar vanzelf van de kat af als hij zich helemaal heeft volgezogen, maar hoe korter een teek op de kat zit, hoe minder kans er is op een overdracht van ziekten.
Wanneer u in een gebied woont waar veel teken voorkomen of wanneer u uw kat meeneemt naar Zuid-Europa, zijn naast een dagelijkse controle extra maatregelen aan te bevelen.

Vlooien
Lifecycle VloKatten van alle leeftijden kunnen last hebben van vlooien. Dit zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed. Vlooien veroorzaken niet alleen jeuk en daardoor huidklachten, maar kunnen ook ziekten overdragen (lintworm). Grote hoeveelheden vlooien op een dier kunnen leiden tot bloedarmoede. Het kan zelfs voorkomen dat katten allergisch zijn voor het speeksel van de vlo, waardoor ze een ernstige huidaandoening kunnen krijgen.
Al met al is het dus uiterst belangrijk vlooien zo goed mogelijk te bestrijden. En niet alleen de vlooien op de kat, maar ook in zijn directe omgeving. Voor de bestrijding op het dier zelf bestaan diverse middelen zoals vlooienbanden, druppels voor in de nek en door het voer, langwerkende sprays, poeders en dergelijke. De dierenspeciaalzaak beschikt over een uitgebreid assortiment. Vlooien leggen hun eitjes op het ‘gastdier’. Deze vallen vervolgens van dat dier af. Ze komen dus overal in huis terecht waar de kat regelmatig komt. Vooral op warme, donkere plekjes zoals in vloerbedekking, onder de bank of in de kast en in naden en kieren, ontwikkelen de eitjes zich dan tot vlooien. Het is dan ook beslist nodig de plaatsen waar de kat vaak is grondig te behandelen met een anti-vlooienspray. Alleen regelmatig en grondig stofzuigen is niet afdoende. Kies voor de behandeling van de omgeving bij voorkeur een spray die zowel de volwassen vlooien als de larven doodt. Wanneer uw kat wel eens in de auto meegaat, moet deze ook worden behandeld. Omdat vlooien gemakkelijk op andere huisdieren kunnen overgaan moet u alle dieren in huis tegelijk behandelen. Wanneer u in de kamer gaat sprayen, moet u een aquarium goed afdekken. De anti-vlooienspray kan namelijk op het water neerslaan en dodelijk zijn voor uw vissen.
Uw dierenarts en dierenspeciaalzaak beschikken over een groot assortiment vlooienbestrijdingsmiddelen en kunnen u uitgebreid adviseren.

Luizen
Parasieten ToxoplasmoseLuizen komen bij katten niet vaak voor. Je ziet het eigenlijk alleen bij katten die in slechte conditie verkeren. Een kat met luizen heeft door het vele krabben een toename aan huidschilfers. Er zijn drie soorten luizen waarvan een bloedzuigende soort en twee bijtende soorten. De luizen zijn met het blote oog goed te zien en de eitjes en neten kleven als het waren aan de haren van de kat. De luizen zijn goed te bestrijden met een vlooien middel.

Toxoplasmose
Dit is een bacteriële parasiet die voorkomt bij de kat. Katten kunnen dragers zijn van deze parasiet zonder er ziek van te worden. Alleen kittens kunnen er borstvlies ontsteking van krijgen en oudere en zwakkere katten kunnen last krijgen van hun voedselstelsel.
Toxoplasmose is ook besmettelijk voor mensen, het bacterie zit in de ontlasting en kan bij zwangere vrouwen de foetus besmetten waarmee een acute abortus het resultaat is.
Verschoon daarom de kattenbak dagelijks en met rubberhandschoenen om besmetting te voorkomen.