Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De kattenuitset
Net als bij de geboorte van een baby moet ook een kat al voor haar komst een complete uitzet hebben. Dit is een investering in een goed kattenleven.

ReismandKitten Uitzet 01
Een reismand heeft u beslist nodig. Ook al heeft u zich voorgenomen om nooit met uw kat op vakantie of uit logeren te gaan, u zult hem toch moeten gebruiken bij een bezoek aan de dierenarts. Er zijn veel verschillende reismanden te koop. De beste zijn van kunststof en hebben een ingang aan de bovenkant. Let er op dat het mandje wel stabiel kan staan. Sommige van deze mandjes vallen om als de deksel open is. Kunststof mandjes zijn gemakkelijk schoon te houden en de kat kan er eenvoudig in en uit. Koop een mand die ook nog ruim genoeg zal zijn als uw kitten is opgegroeid tot volwassen kat.

Eet- en drinkbakjes
Uw katje heeft drie bakjes nodig. Een voor droogvoer, een voor blikvoer en een om uit te drinken. De beste bakjes zijn die van volledig geglazuurd aardewerk: deze zijn het gemakkelijkst schoon te houden. Een prettige bijkomstigheid is dat deze bakjes niet makkelijk verschuiven omdat ze zwaarder zijn dan bijvoorbeeld plastic bakjes. Voor een katje moet overigens altijd fris drinkwater klaarstaan.

Kattenbak met vulling
De kattenbak is een belangrijk onderdeel van de uitzet. De eerste bak mag niet een te hoge rand hebben. Een kitten is nog niet in staat om daar overheen te klimmen en zal voor haar behoefte dan ook een plekje uitzoeken dat zij gemakkelijk kan bereiken, maar dat u liever schoonhoudt. Het is daarom niet verstandig om een bak ‘op de groei’ te kopen. Bakken met een kap kunt u beter niet aanschaffen. Veel katten hebben er een hekel aan om in hun eigen ‘lucht’ te zitten en zullen na verloop van tijd de bak links laten liggen. Zet de bak nooit in de buurt van de eet- en drinkbakjes. Deze combinatie vindt een kat beslist onprettig.

Als kattenbakvulling kunt u veel verschillende dingen gebruiken. Papiersnippers en turfmolm zijn voor de hand liggende voorbeelden. Over het algemeen zijn de kattenbakkorrels die u in de winkel koopt uitstekend geschikt. Elke kat heeft zo haar eigen voorkeur. Het is in het begin handig om uit te zoeken op welke soort vulling uw kat het best reageert. Verander dan later niet plotseling van merk, want daardoor kan uw kat de bak gaan mijden.

Schep de uitwerpselen en natte plekken dagelijks een of meerdere keren uit de bak. De bak zelf moet ook vaak schoon gemaakt worden. Een kat houdt nu eenmaal niet van een vieze bak. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, maar alleen heet water. De geur van een schoonmaakmiddel vinden wij misschien wel prettig, maar een kat denkt daar heel anders over.

Slaapmand
Kitten uitset 02Over de eerste slaapmand hoeft u zich niet het hoofd te breken: dat kan een kartonnen doosje zijn. Met een zacht dekentje of kussentje zal uw kitten daar een goed plekje hebben. Als ze gegroeid is, kunt u een echte mand aanschaffen. Die moet op een warme, droge, tochtvrije en rustige plaats staan, bijvoorbeeld bij de verwarming. Kattenhangmandjes voor aan de verwarming vallen meestal goed in de smaak.

Krabpaal of krabplank
De krabpaal of krabplank kan ervoor zorgen dat er geen schade ontstaat aan uw behang of meubilair. Het is vooral een uitkomst voor katten die niet regelmatig naar buiten kunnen gaan. Katten krabben om een geursignaal uit te zetten voor andere katten er om hun nagels te scherpen. Omdat dit natuurlijk gedrag is, kunt u het niet afleren. Met een krabpaal kunt u dit onvermijdelijke gedrag in goede banen leiden: uw kat kan naar hartenlust krabben, maar op een plek waar dat geen kwaad kan. De krabpaal moet bekleed zijn met een stof die een verticale structuur heeft en moet zo hoog zijn dat de kat er rechtop tegenaan kan staan. U kunt uw kat aan de paal of plank laten wennen door er een paar druppeltjes valeriaan op te doen. Die geur vinden katten namelijk onweerstaanbaar.

Halsbandje met adreskokertje of penning
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat uw kat de weg kwijtraakt. In zo’n geval moet een eventuele vinder het dier bij u terug kunnen brengen. Een halsbandje met daaraan een kokertje met naam en adres biedt uitkomst. Kies wel een bandje met elastiek. Als uw kat onverhoopt aan een tak of een ander uitsteeksel blijft hangen, zal het bandje zodanig uitrekken dat ze zich gemakkelijk kan bevrijden. U kunt voorkomen dat het kokertje van de schroef losraakt door een druppeltje nagellak op de buitenkant te doen. Er zijn tegenwoordig ook superlichte kunststofpenningen voor de kat, waarop naam, adres en telefoonnummer geprint kan worden. Deze penningen zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Kam en borstel
Voor de dagelijkse verzorging zijn een kam en een borstel onmisbaar. Langharige katten hebben vaker vachtverzorging nodig dan kortharige, maar voor beide soorten moet u een kam met niet te scherpe punten en een borstel van natuurhaar gebruiken. Ook een speciale vlooienkam is onmisbaar in de kattenuitzet. Deze producten zijn te koop in de dierenspeciaalzaak.

KattengrasKitten Uitzet 03
Kattengras is voor een kitten nog niet per se nodig, omdat de heel jonge kat praktisch geen haar verliest. Ze zal dus tijdens het likken van haar vacht ook niet veel haar binnenkrijgen. Een volwassen kat heeft het groen echter wel nodig om haar ballen uit te kunnen braken. Als een kat geen kattengras heeft, wil het nog wel eens uw kamerplanten voor kattensalades aanzien. En hier kunnen voor de kat wel eens giftige exemplaren tussen zitten.

Kattenluikje
Voor katten die naar buiten mogen, is een kattenluikje heel geschikt. Dat biedt uw kat een eigen toegang tot het huis, zonder dat u een raam of een deur open hoeft te laten staan.
U kunt een luikje ook gebruiken om in de tussen deuren te zetten. Zo kan uw kat ook binnenshuis op eigen gelegenheid naar de vertrekken waar hij van u mag komen zonder dat u deuren open hoeft te laten staan. Er zijn onder andere luikjes met een elektronisch systeem, die alleen uw kat naar binnen laat. In de dieren speciaalzaak zijn diverse soorten kattenluikjes verkrijgbaar.

Speeltjes
Een kat is een jager en spelen is voor haar een vorm van jagen. Spelen is dus een noodzakelijke handeling. Zolang kittens nog samen in het nest zijn, wordt er onderling heel wat afgespeeld. Een kat zonder metgezel heeft echter beslist behoefte aan speelgoed. Een pingpongballetje, een propje papier of een speciaal kattenspeeltje, het maakt niet uit. Wees wel voorzichtig met knotten wol. Een kat heeft daar enorm veel plezier mee, maar kan wel verstrikt raken in de draden. Als u echt kattenspeelgoed in de winkel koopt, let er dan op dat er geen onderdelen los kunnen raken. Een kat kan ze inslikken (verstikkingsgevaar) of zich eraan verwonden.

Kitten Uitzet 04 Kitten Uitzet 05