Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Naar huis
Heeft u eenmaal de kitten van uw dromen gevonden, dan spreekt u met de eigenaar een datum af waarop u haar komt ophalen. Op grond van de Welzijnswet voor Dieren mag een kitten niet eerder dan op een leeftijd van zeven weken bij de moederpoes worden weggehaald.

Fokkers van raskatten houden zelfs een leeftijd van twaalf a dertien weken aan, in verband met de nodige entingen. Een goed richtlijn waar u zich aan kunt houden bij een niet-raskat, is een leeftijd van minstens acht weken. Vergeet niet te vragen of de fokker/eigenaar u een voedingslijstje meegeeft: het is niet aan te raden de kitten abrupt op andere voeding over te laten gaan.

De eerste dagen in haar nieuwe huis zijn voor de kitten een enorme overgang. Plotseling zijn haar broertjes en zusjes er niet meer en ook de moederpoes is niet meer aanwezig. De kitten heeft dan ook alle aandacht en liefde nodig die ze verdient. Wanneer u doordeweeks werkt, is het aan te bevelen de kitten op zaterdag zo vroeg mogelijk op te halen. U heeft dan het hele weekend om haar aan haar nieuwe omgeving te laten wennen en met haar bezig te zijn.

Spreek met de fokker of eigenaar af dat hij de kitten die ochtend geen eten geeft. U gaat waarschijnlijk met de auto en voor de kitten is dat bijna zeker haar eerste autorit. Met een volle maag zal ze wellicht gaan overgeven. Neem iemand mee als u de kitten gaat halen: zo kan de een rijden en de ander het diertje (in een degelijk reismandje) op schoot houden. Het voordeel is ook dat u uw kitten dan thuis direct kan voeren. Hierdoor heeft ze meteen een positiever ervaring in haar nieuwe huis.

Veel katten vinden autorijden niet prettig. Wanneer het ernaar uitziet dat u regelmatig met het dier in de auto zult zitten, wen haar dan op jonge leeftijd aan autorijden. Als autorijden niet per se nodig is, vermijd het dan. Pas uw rijgedrag aan: rem niet plotseling, neem de bochten voorzichtig en trek niet te snel op.

Even voorstellen…
Thuisgekomen draagt u de kitten in het mandje naar binnen. Vervolgens zet u het mandje op de grond in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld in de woonkamer. U doet het deurtje of de deksel van het mandje open en wacht rustig tot het diertje naar buiten komt. Let er wel op dat het mandje, als de deksel aan de bovenkant zit, niet kan omvallen als ze er uit klimt of springt.

Sommige mensen denken nog steeds dat een katje gewoon aan het nekvel moet worden opgetild. Dat is iets wat vroeger wel vaker werd gedaan, maar volgens moderne, wetenschappelijke inzichten niet juist is. De enige die een kitten aan het nekvel mag optillen, is de moederpoes zelf. Ze doet dat alleen om haar jong naar een veiligere plek te brengen. Als een mens het doet, is het pijnlijk voor het dier. De enige juiste manier om een kitten op te tillen is de volgende: ondersteun haar met een van uw handen onder haar borst, direct achter de voorpootjes. Terwijl u haar optilt, ondersteunt u met uw andere hand de achterpootjes. Draag haar rechtop, tegen uw borst. Til een kitten in geen geval aan de voorpootjes op. Deze manier van optillen kan de nog tere gewrichten beschadigen.
Naar Huis 01
Staat de reismand eenmaal met geopend deurtje in de kamer, dan zal het niet lang duren voordat de kitten naar buiten komt. Een jonge kat is nu eenmaal heel nieuwsgierig. Gun de kitten even tijd om haar nieuwe omgeving te verkennen en laat niet iedereen meteen de kamer binnen rennen om haar te knuffelen en met haar te spelen. Ze mist in de meeste gevallen haar moeder en haar nestgenootjes. Zorg er daarom voor dat ze zich op haar gemak voelt. Maak geen lawaai, spreek zachtjes en vermijd oogcontact. Til de kitten niet meteen op en streek haar alleen als u zeker weet dat ze dat prettig vindt. Geef haar wel wat lekkers in de vorm van een kattensnoepje of een brokje en laat eens voorzichtig een pingpongballetje door de kamer rollen.

De kamer is voorlopig haar nieuwe huis. Zorg er dan ook voor dat alles wat ze nodig heeft daar aanwezig is: de kattenbak aan de ene kant van de kamer, haar speelgoed, een lekker slaapplaatsje en de eet- en drinkbakjes aan de andere kant. Zet na verloop van tijd de kitten eens even in haar nieuwe kattenbak en in haar mandje. Zo leert ze al gauw wat daar de bedoeling van is.

Hoe lang de aanpassingsperiode zal duren, is moeilijk te zeggen. De ene kat is wat doortastender dan de andere en ook de omgeving speelt een rol. Katten kunnen schrikken van geluiden die voor ons heel normaal zijn omdat we eraan zijn gewend (radio, televisie, papegaai). Als u de kitten in zijn gewenningsperiode vreselijk laat schrikken van het geluid van de stofzuiger en de zuigmond die plotseling zijn kant op komt, heeft u een slechte start gemaakt. Probeer dat soort situaties te vermijden. Zoals gezegd moet de slaapplaats van uw kat beslist tocht- en vochtvrij zijn. Het zal echter niet meevallen om uw kat een eigen slaapplaatsje op te dringen. Er komt altijd een flinke dosis geluk bij kijken om een kat precies in dat mooie slaapmandje te krijgen. Katten zijn namelijk nogal eigenzinnig en bepalen graag zelf waar ze slapen.

Geef uw kitten meteen een duidelijke naam. Zeg die naam voortdurend als u met haar speelt, haar aait of wanneer u haar eten geeft: zo zal ze hem snel met zichzelf in verband gaan brengen. Uiteindelijk zal ze dan haar aandacht op u richten wanneer u haar naam noemt. Op CatsGroove.com vindt u een uitgebreide lijst met namen voor uw kitten.

Misschien bent u van plan om uw kitten later ook naar buiten te laten gaan. Een kat moet zich echter eerst helemaal thuis voelen voordat zij vrij het huis uit mag. Houd uw katje daarom ongeveer de eerste vier weken binnen. Ga een paar keer samen met uw katje naar buiten. In het begin is het verstandig om de deur open te laten staan als ze naar buiten gaat. Als ze dan ergens van schrik rent ze naar een vertrouwde plek: binnen. Na die periode zal ze zo goed gewend zijn dat ze, als ze buiten is, haar eigen huis weer terug kan vinden.