Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Op eigen benen
Jonge katjes worden over het algemeen veel te vroeg van hun moeder gescheiden. De meeste mensen denken dat een kitten met zes weken oud genoeg is om op eigen benen te staan. Maar dat is niet zo, al overleeft ze het wel als ze op die prille leeftijd van tehuis verwisselt.

Zelfstandigheid
Een katje heeft de nabijheid van nestgenootjes en moeder nodig om zich op de juiste manier te ontwikkelen. Van de nestgenootjes leert ze hoe ze zich later moet gedragen. Niet alleen ten opzichte van katten, maar ook ten opzichte van mensen. Kittens die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald, kunnen later problemen krijgen met tal van zaken als zindelijkheid, aanpassing aan soortgenoten of aanpassing aan mensen. Het is daarom beter geduld te hebben als u uw zinnen heeft gezet op dat leuke zwart-witte katje uit het nest van de buren. Gun het die vijf a zes weken extra bij haar moeder nog maar.

Idealiter zouden katjes pas bij hun moeder weg mogen als ze volledig zijn gevaccineerd tegen kattenziekte. Dat kan pas gebeuren als ze elf tot twaalf weken oud zijn. Fokkers van raskatten hanteren deze leeftijdsgrens meestal wel. Wanneer u elk risico wilt uitsluiten, kunt u uw nieuwe huisgenoot beter laten waar ze is tot ze volledig is ingeënt. De kosten daarvan kunt u naderhand aan de vorige eigenaar vergoeden.

Een eigen ruimteOp Eigen Benen 01
Vooral katten die nooit buiten komen hebben behoefte aan een eigen plek om zich rustig terug te kunnen trekken. Dat kan een bepaalde kamer zijn, maar ook een vliering of een kast. Katten zoeken zo’n plek graag zelf uit en laten zich zelden een lievelingsplaatsje opdringen. Als een kat het huis moet delen met een soortgenoot, is die behoefte aan privacy nog groter. Wie twee of meer katten houdt, zou eigenlijk ook twee of meer kamers ter beschikking moeten hebben. Een kat vindt het namelijk prettig om vanuit haar eigen ‘territorium’ de rest van de wereld in de gaten te houden. Als twee katten een kamer (territorium) moeten delen, zitten ze te dicht op elkaars lip. Dat kan op den duur tot onderlinge schermutselingen leiden. Het is natuurlijk niet zo dat de kamers alleen van de katten moet zijn. U kunt er gewoon wonen en naar believen gebruik maken van hun territorium. Katten die veel buiten komen hebben minder behoefte om een territorium in huis te hebben. Zij zoeken ‘eigen’ plekjes in de tuin.

Op eigen benen 03De keuze voor een bepaalde, eigen ruimte maakt een kat vaak op basis van de temperatuur. Katten zijn namelijk ware ‘warmteliefhebbers’. Hun eigen plekje bevindt zich ook vaak in de buurt van een warmtebron. De vensterbank boven een radiator of de schoorsteenmantel zijn favoriete plaatsen. Er zijn tegenwoordig zelfs hangbedjes verkrijgbaar die u aan de centrale verwarming kunt bevestigen. Met zo’n ‘hulpmiddel’ laten katten zich wel degelijk een plekje opdringen.