Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Opvoeding
Sommige mensen verkeren in de veronderstelling dat een kat niet opgevoed kan worden. Niets is minder waar. Een kat is, in tegenstelling tot een hond, niet tot grote prestaties te dwingen, maar kan heel goed iets aanleren. Sommige gedragsaspecten moeten ze even ‘doorhebben’ om ze later altijd goed te kunnen doen.

Consequente aanpakKitten Opvoeden 01
Wanneer u een kitten in huis neemt, is het heel belangrijk om van tevoren na te denken over haar opvoeding. Met andere woorden: wat mag ze bij u in huis wel en wat mag ze niet. Het is handig om samen met uw huisgenoten een aantal regels op te stellen. Daarna is het van belang dat ieder gezinslid zich ook consequent aan die regels houdt. Het is namelijk voor een kitten erg verwarrend als ze van de een wel op tafel mag zitten en er door de ander vanaf wordt gejaagd.

Doet de kitten iets wat u niet goed vindt, dan kunt u haar dat afleren door er een negatieve prikkel aan te verbinden. Stel, uw kitten zit in de kamerplanten te wroeten. Op het moment dat u ziet dat ze daarmee bezig is, kunt u haar natspuiten met de plantenspuit, een stevige prop papier tegen haar aangooien of iets in haar buurt laten vallen dat veel lawaai maakt (zoals een sleutelbos). De kitten zal hiervan schrikken en het ongewenste gedrag staken. U moet dit natuurlijk wel enige tijd volhouden voordat het gedrag helemaal is afgeleerd. Bij deze methode is het wel van belang dat de kitten niet ziet dat de straf van u afkomstig is, Anders zal ze de negatieve prikkel met u in verband gaan brengen en niet met wat ze aan het doen is. Het resultaat zal dan zijn dat ze het ongewenste gedrag nalaat als u in de buurt bent, maar er wel mee door zal gaan wanneer u even weg bent.

Zindelijkheid
Jonge katten kunnen heel snel zindelijk zijn, zonder al te ingewikkelde leerprocessen. In principe is een kat van zichzelf een bijzonder zindelijk dier. Poezen die zelf heel zindelijk zijn, hebben vaak jongen die snel zindelijk worden. Dat komt omdat die poezen soms hun jongen naar de kattenbak slepen als ze nog heel klein zijn of omdat ze hun jongen voordoen wat zij op die kattenbak moeten doen. Voor de eigenaar van zo’n kattengezin is dat heel gemakkelijk: die hoeft alleen maar te zorgen dat er altijd een schone kattenbak klaarstaat. De rest gaat vanzelf.

Een kat begrijpt het principe van de bak uitstekend. In feite is het namelijk een verlengde van haar natuurlijke gedrag: ook buiten bedekt een kat haar uitwerpselen en urine met zand of aarde. Als u een jong katje heeft gekocht, moet u altijd vragen op wat voor soort ondergrond ze zindelijk is geworden. Het kan namelijk best zo zijn dat de vorige eigenaar papiersnippers in de kattenbak strooide. Als uw katje bij u grit in de bak vindt, zal ze in eerste instantie niet denken dat die ondergrond er is om haar behoefte op te doen. Ze zal dan eerder op een krant gaan zitten die ergens op de grond ligt. Wilt u haar aan een nieuwe vulling wennen, meng dan langzamerhand steeds iets meer van die nieuwe vulling door de oude. Zo maakt u, uw van huis uit al zindelijke katje, niet noodgedwongen onzindelijk.

Wanneer een kat haar behoefte plotseling niet meer op de bak doet, hoeft dit niets met onzindelijkheid ie maken te hebben. In dat geval kan de bak vies of te vol zijn, of is er op een of andere manier iets aan veranderd. Dat kan variëren van een ander soort kattenbakvulling tot een luchtje dat de kat niet bevalt. Er zijn ook katten die hun urine en hun ontlasting niet in dezelfde bak willen deponeren. Op zich is dat logisch, want ook in de vrije natuur plassen ene poepen katten niet op dezelfde plek. De oplossing ligt dan simpelweg in de aanschaf van een tweede bak. Als uw kitten onverhoopt een ‘ongelukje’ heeft is er een ding dat u beslist niet moet doen: haar met de neus door de ontlasting halen. Ze zal er alleen maar angstig van worden en niets van leren. Bovendien kan het haar reukorgaan blijvend beschadigen.

Een kat die onzindelijk is, kan een medisch probleem hebben. Het kan zijn dat er sprake is van een blaasontsteking. Vanzelfsprekend gaat u met een plotseling onzindelijke kat naar de dierenarts. Pas wanneer blijkt dat de onzindelijkheid niet door een aandoening wordt veroorzaakt, moet u aan andere dingen gaan denken. Zoals gezegd kan de onzindelijkheid door een ‘verkeerde’ kattenbak komen, maar door territoriumgedrag kan ook schijnonzindelijkheid optreden. Bij dierenarts en dierenspeciaalzaak zijn producten verkrijgbaar voor katten die geregeld op verkeerde plaatsen plassen.

De producten zijn gebaseerd op het volgende principe. Er zijn drie manieren waarop een kat haar territorium probeert af te bakenen: sproeien, krabben en kopjes geven. Wanneer een kat kopjes geeft, veegt ze met de zijkant van haar kop langs het object (bijvoorbeeld een stoelpoot). Hierdoor worden geurstoffen (feromonen) afgegeven. Deze feromonen zijn chemisch nagebootst. Wanneer u ze aanbrengt op een object is het voor de kat niet langer zinvol om daar haar territorium af te bakenen, Dat is immers al gebeurd. Een tweede mogelijkheid is om de geurstoffen bij de kat zelf weg te halen. U kunt met een watje langs haar bek strijken en dit met een plakbandje op de gewraakte plekken plakken. Een vervelende vorm van territoriumgedrag is het sproeien van katers. Dat laat op diverse plekken in huis een doordringende stank achter. De allerbeste methode om dit te voorkomen is castratie. Ruim tachtig procent van de katers reageert hier positief op en zal het sproeien staken.

Angstig gedrag
Kitten Opvoeden 02Katten die in de socialisatieperiode (tweede tot zevende levensweek) niet voldoende met mensen in aanraking zijn gekomen, zijn daar over het algemeen later bang voor. Met deze dieren valt heel moeilijk (soms zelfs onmogelijk) om te gaan. Ze verstoppen zich onder kasten, achter bedden of in donkere hoekjes. Ze komen daar ook niet vandaan om op de bak te gaan. Pas als ‘s nachts alles stil is in huis komen ze even te voorschijn om te eten en te drinken. In een enkel geval blijkt het toch mogelijk om zo’n kat aan u te laten wennen. Dat vereist wel bijzonder veel geduld en tijd. U kunt de kat met de hand proberen te voeren om zo een band op te bouwen. Soms helpt het om een spelletje met haar te doen. Als een angstige kat niet bang is voor andere katten, kan een tweede kat in huis uitkomst bieden. De angstige kat heeft in de socialisatieperiode immers wel voldoende contact gehad met soortgenoten en is daar dus niet bang voor. Als de tweede kat wel goed is gesocialiseerd wat mensen betreft, zal de bange kat misschien ook langzamerhand meer aan mensen wennen.

Autorijden
Over het algemeen zijn katten niet dol op autorijden. Op zich is dat een goede reden het zoveel mogelijk te vermijden. Toch kan het voorkomen dat een ritje in de auto nodig is, bijvoorbeeld naar de dierenarts of naar een pension. Het is dan ook zaak om het principe ‘jong geleerd is oud gedaan’ te hanteren. De beste manier om een kat in de auto te vervoeren is in een reismandje.

Eerst moet de kitten aan het mandje wennen. Dat gaat als volgt: zet de open mand op een prettige plek ergens in huis. Jonge katten zijn nieuwsgierig en zullen al gauw het ‘nieuwe ding’ gaan verkennen. In veel gevallen zullen ze er zelfs in gaan zitten. Vervolgens zet u het etensbakje van de kitten in de buurt van het mandje en een poosje later in de mand. Een aangenamere manier om aan zo’n vreemd ding te wennen is er niet. Na een paar dagen is de kitten zo aan de mand gewend dat u haar er zomaar in kunt zetten, zonder dat ze tegenstribbelt. Doe de mand dicht en zet hem in de auto. Vervolgens gaat u een klein stukje rijden. Protesten kunt u het best gewoon negeren, want als u reageert op gegrom of geblaas beloont u de kitten als het ware voor haar angstige gedrag. Ze zal dat gedrag dan de volgende keer beslist weer vertonen. Uiteindelijk maakt u de autoritjes telkens wat langer, zodat uw kat langzamerhand aan de auto went.

Kitten en oudere kat
Voor katten die veel alleen zijn, is het vaak leuk om een speelkameraadje te hebben. Het ligt dan voor Opvoeden 04de hand om er een tweede kat bij te nemen. Een kitten is dan de beste keuze, want een volwassen kat accepteert een jong katje gemakkelijker en sneller dan een volwassen soortgenoot. Oudere katten hechten namelijk erg sterk aan een eigen territorium. Hierin schuilt het gevaar van rangordegevechten.

Wanneer u er een kitten bij neemt, zorg dan in ieder geval dat beide dieren voldoende ruimte hebben. Een kat moet zich terug kunnen trekken op een eigen plekje. Als er desondanks toch af en toe gemept of gevochten wordt, grijp dan niet in. Hoe graag u dat ook zou doen om het kleintje te beschermen. Alleen door duidelijk te laten blijken wie er de baas is, zal tussen de katten onderling een rangorde ontstaan. Juist die rangorde zorgt voor harmonie tussen de dieren.

De taal van de kat
Katten kunnen natuurlijk niet met woorden praten. Toch kunnen ze ons heel goed duidelijk maken wat ze willen en of er iets aan de hand is. Ze maken daarbij gebruik van hun stem, maar vooral van hun lichaam. Met hun stem kunnen ze miauwen. Heel hard, maar ook heel zachtjes. Wie zijn kat als kitten in huis heeft gekregen, weet meestal precies de betekenis van een bepaalde manier van miauwen. Dat kan variëren van ‘ik wil aandacht’ tot ‘ik heb honger’ en van ‘doe de deur open’ tot ‘kom bij me’. Blazen en grommen wijzen uiteraard op angst of agressie. Dat gaat dan gepaard met een niet mis te verstane lichaamstaal: een dikke staart, achteroverliggende oren en een hoge rug.

Katten kunnen ook ‘klappertanden’. Meestal doen ze dat als ze een aantrekkelijke prooi zien die niet direct bereikbaar is.

Opvoeden 03Het meest opvallende geluid van de kat is wel het spinnen. Dit is een van de geheimzinnigste zaken in het leven van de kat. In de meeste gevallen is een spinnende kat uitermate tevreden met de situatie. Ze ligt op schoot en wordt gestreeld of ligt lekker warm en behaaglijk tegen de verwarming of in het zonnetje. Kortom: spinnen als teken van tevredenheid. Toch zijn er ook gevallen bekend van katten die spinnen als ze pijn hebben. Hoe dat precies werkt, is nog altijd niet duidelijk. Men vermoed dat het een manier is van de kat om zichzelf tot rust te brengen in deze situatie, maar zeker is dat niet. Wie goed naar zijn kat kijkt, zal veel kunnen opmaken uit haar lichaamstaal. Een kat in een goede bui houdt haar oren omhoog met de oorschelpen naar voren. Een kat die dreigt, heeft de oren enigszins zijwaarts gericht; een kat in de verdediging houdt de oren plat tegen de kop.

Ook met haar staart weet een kat ons heel wat te vertellen. De staart omhoog betekent dat de kat u vriendelijk benadert. Als het puntje van de staart heen en weer beweegt, is de kat oplettend. Een zwiepende staart laat zien dat ze onrustig is.

Soms gaan katten zich plotseling zitten wassen, schijnbaar zonder enige aanleiding. In veel gevallen is dat zogenaamd overspronggedrag. Er is iets gebeurd waardoor ze even uit haar doen is. Ze heeft iets gedaan wat niet mag of ze weet gewoon niets anders te doen. Het wassen dient als een soort afleidingsmanoeuvre. De kat lijkt te zeggen: ‘Ik doe niets bijzonders hoor, ik zit gewoon maar wat.’