Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Voeding
Kitten Voeding 03Pasgeboren kittens leven de eerste vier a vijf weken uitsluitend op moedermelk. Daarna krijgen ze langzamerhand vast voedsel. Op een leeftijd van acht weken zijn ze gespeend, wat wil zeggen dat ze helemaal van de moedermelk af zijn.

Uw kitten is wat voedsel betreft dus niet meer afhankelijk van de moederpoes wanneer u haar mee naar huis neemt.

Een gezonde maaltijd
Ook nadat u haar heeft opgehaald, blijft de kitten zich volop geestelijk en lichamelijk ontwikkelen. Een goede, energierijke voeding is daarom van groot belang. Speciaal voer voor jonge katjes heeft een hoge voedingswaarde. Een jonge kat groeit heel snel en haar lichaam heeft veel energie nodig om deze groei goed te laten verlopen. Ter illustratie: een jonge kitten heeft per kilo lichaamsgewicht wel twee a drie keer zoveel energie nodig als een volwassen kat. Snelle groei wil echter niet zeggen dat uw kat dik mag worden: voer dus niet te veel. Een kitten van acht weken voert u vijf a zes keer per dag. De hoeveelheid voedsel die ze bij elke maaltijd krijgt, is echter maar klein. Soms denken mensen dat de kitten te weinig krijgt en doen ze er een beetje bij. Dit is echter niet goed. Houd u aan de hoeveelheid die de fabrikant op de verpakking aanraadt. Heeft uw katje na tien minuten haar bakje nog niet leeg, dan heeft ze genoeg gegeten. Haal het bakje weg en geef bij de volgende maaltijd een verse, wat kleinere portie.

Voeg geen voedingssupplementen toe aan het speciale kittenvoer. Wanneer u er bij voorbeeld kalk bij doet, kan de calcium/kilojoules balans in het voer ernstig worden verstoord. Dit is van invloed op een goede ontwikkeling van het skelet. Het bijmengen van vers vlees (hart) is om dezelfde reden af te raden. Bijmengen leidt in alle gevallen eerder tot schade dan dat het goed doet. Maak liever uitsluitend gebruik van kant-en-klare, complete fabrieksvoeding. Hierin zit alles wat een kat nodig heeft, ook als ze volwassen is of op leeftijd. Steeds meer fabrikanten houden rekening met de specifieke voedingsbehoeften die katten in verschillende levensfases hebben.

Een gezonde maaltijd strekt zich ook uit tot de etensbakjes. Die moet u goed schoonhouden. Geglazuurde aardewerken bakjes zijn daarom ideaal. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te houden.

Hoe vaak voeren?Kitten Voeding 01
Op het moment dat de kitten bij u in huis komt, krijgt ze vijf a zes maaltijden per dag. Als ze zes maanden oud is, kunt u haar langzaam laten overschakelen op drie maaltijden per dag. Is de kat een jaar geworden, dan zijn twee maaltijden per dag voldoende (‘s ochtends en ‘s avonds).

Zoals gezegd kunt u voor de juiste hoeveelheid de richtlijnen op de verpakking aanhouden. Toch kan het zijn dat u de hoeveelheid moet aanpassen. Katten die veel energie verbruiken door actief buiten rond te rennen, hebben meer energie nodig. Omgekeerd geldt dat katten die uitsluitend binnen leven een lagere energie behoefte hebben. Vergeet echter niet dat een buitenkat nog wel eens een muis vangt en daarmee in haar eigen (extra) energiebehoefte voorziet.

Maar liefst een derde deel van alle Nederlandse katten is te dik. Een te dikke kat neemt meer energie op dan ze verbruikt. Met andere woorden: ze eet te veel. Bij een juist gevoede kat zijn de ribben te voelen, maar niet te zien. Als dat niet zo is, krijgt ze te veel voer en zult u haar porties moeten minderen. U moet er uitsluitend ook voor waken dat uw kat niet te weinig krijgt.

Verandering van spijs…
U bent natuurlijk vrij om over te stappen op een ander soort voer dan uw kitten bij de fokker of de vorige eigenaar kreeg. Doe dit echter wel stapsgewijs. Begin met een kwart van het nieuwe voer te mengen door driekwart van het oude. Na ongeveer een week geeft u half om half, na weer een week driekwart nieuw en een kwart oud voer. De week daarna kunt u helemaal op het nieuwe voer overschakelen. Zo levert de overstap voor uw kat de minste problemen op.

Nu is natuurlijk niet elke kat gelijk. De een kan uitsluitend tegen een bepaald soort voer, terwijl de andere er steeds diaree van krijgt. Wanneer dit bij uw kat het geval is, moet u stoppen met het betreffende voer. Geef haar aangepast voedsel tot de diaree over is. De dierenarts heeft speciale voedingen voor dit doel. Schakel daarna terug op het voer dat de kat gewend was, of probeer nog eens iets anders. Laat diaree overigens niet meer dan een dag op zijn beloop. Vooral bij jonge katjes bestaat snel kans op uitdroging. Raadpleeg uw dierenarts als de diaree langer aanhoudt.

Voor leken is het praktisch onmogelijk om zelf een complete, goed uitgebalanceerde voeding samen te stellen. Zoals gezegd kunt u het daarom het best bij fabrieksmatige voeding houden. Grofweg is er een keus tussen blikvoeding en brokjes. Voor beide is veel te zeggen. Blikvoeding lijkt het meest op wat een kat in de natuur eet, namelijk vers vlees. De meeste katten zijn er dan ook gek op. Bovendien biedt blikvoeding het nodige vocht en dat is erg belangrijk. Brokjes zijn droog, maar qua samenstelling even goed als blikvoeding. Ze leveren bovendien een goede bijdrage aan het gebitsonderhoud van uw kat. De beste manier om uw kat te voeden is dan ook het geven van beide varianten. Zo maakt u gebruik van de voordelen van blik en brokjes.

Tussendoortjes
Kitten Voeding 02Het komt natuurlijk geregeld voor dat u uw kat wilt verwennen met een extraatje. Geef dan geen stukje kaas of worst: die zijn te zout en te vet. Voor speciale momenten zijn er diverse producten in de handel die een kat lekker vindt en die bovendien gezond zijn.

Aan het geven van tussendoortjes zitten verschillende aspecten. Ten eerste versterkt het de band tussen u en uw kat. Daarnaast zal uw kat met de snack gaan spelen, wat aansluit op haar jachtinstinct. Een kat speelt immers eerst een tijdje met haar prooi voordat ze die doodt. Dat gedrag is goed te zien wanneer een kat een muis heeft gevangen. Het is echter wel belangrijk om de hoeveelheid snacks die u geeft in de gaten te houden. Een teveel aan tussendoortjes moet u compenseren door minder voer te geven. In de dierenspeciaalzaak en de supermarkt vindt u een uitgebreid assortiment aan verantwoorde kattensnacks.

Drinken
Een kat moet altijd vers drinkwater tot haar beschikking hebben. Vooral katten die veel droge brokjes krijgen hebben behoefte aan voldoende drinken. Praktisch alle katten zijn gek op melk. Jammer genoeg is dat juist lang niet altijd goed voor hen. Gewone melk bevat te veel lactose, ofwel melksuiker. Vanaf het moment waarop een kitten gespeend is, verdwijnt in haar maag-darmkanaal het enzym dat melksuiker verteert. Vandaar dat veel katten koemelk niet goed verdragen: omdat ze lactose slecht kunnen verteren, krijgen ze last van diaree.

Als u uw kat toch af en toe met melk wilt verwennen, kunt u haar speciale kattenmelk geven. Dit product heeft een verlaagd lactosegehalte, waardood de kans op diaree zo goed als uitgesloten is. Aan kattenmelk zijn bovendien nog enkele speciale elementen toegevoegd, zoals een hoger eiwit- en energiegehalte, extra vitaminen en mineralen en taurine. Deze laatste stof is een aminozuur dat voor de gezondheid van katten heel belangrijk is. Het speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van hart en ogen. Taurine wordt ook toegevoegd aan kattenvoeding van de betere merken.

Als u uw kat vaak speciale kattenmelk geeft, moet u wel rekening houden met de hoeveelheid voeding die ze daarnaast nog krijgt. In dat geval geldt de simpele regel: veel melk, minder voeding. Kattenmelk is echter geen volledige vervanging voor voer of water. U moet dus beslist zorgen dat er ook een bakje vers drinkwater klaarstaat.