Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Verzorging
Verzorging 05Een goede (dagelijkse) verzorging is voor uw kat van groot belang. Een goed verzorgde kat loopt nu eenmaal minder kans om ziek te worden. Verzorgen is niet alleen noodzakelijk: u en uw kat hebben even alle aandacht voor elkaar. Bovendien is dit bij uitstek het moment voor een aai en een knuffel.

Vacht
Wen uw kitten vanaf het begin aan een borstel- en kambeurt. Die houdt huid en haar in goede conditie en u kunt het dier tegelijkertijd controleren op ongedierte. (Vlooien, luizen en teken). Bovendien zult u minder last hebben van kattenharen in huis.

Het maakt een groot verschil of u een langharige kat heeft. Langharige katten moeten beslist dagelijks worden geborsteld. Bij kortharige katten kunt u volstaan met een a twee keer per week. Voor de vachtverzorging is het belangrijk dat u het juiste materiaal gebruikt. De kam mag niet te scherp zijn en een borstel van natuurhaar voldoet het best. Kam of borstel het dier altijd van kop naar staart, met de richting van de haren mee. Als uw kat last van klitten heeft, verwijder deze dan zo voorzichtig mogelijk. Kunt u ze echt niet meer uit elkaar halen, knip ze dan voorzichtig weg. Beloon uw kat na de vachtverzorging met een lekkere kattensnack. Ze zal er op die manier snel aan wennen dat kammen leuk is.

OgenVerzorging 04
Bekijk elke dag de oogjes van uw kat even. De meeste katten verzorgen hun ogen uitstekend door er met hun pootjes langs te gaan. Soms moet u uw kat echter even helpen als er wat vuil in de ooghoeken zit. Dit gaat het beste met een steriel gaasje of een papieren zakdoekje. Watten zijn minder geschikt omdat ze kunnen pluizen. Dep het gaasje of het zakdoekje even in lauw water (dat u vooraf heeft gekookt) en veeg het vuil uit de binnenste ooghoek weg in de richting van de neus.

Als uw kat vaak last heeft van vieze ogen, kan er sprake zijn van een oogontsteking. In veel gevallen zijn de oogslijmvliezen rood gekleurd en knijpt de kat haar ogen pijnlijk dicht. Een bezoek aan de dierenarts is dan wenselijk. Meestal zal een behandeling met oogdruppels of –zalf nodig zijn. Sommige katten hebben sneller last van oogproblemen dan andere. Vooral Perzen hebben nog wel eens last van natte ogen (traanstrepen). Dat komt omdat de traanbuisjes gemakkelijk verstopt kunnen raken door de bijzondere vorm van hun kop. De dierenarts kan oogproblemen behandelen.

Oren
Bij het verzorgen van een kat worden de oren vaak vergeten. Toch moeten ze regelmatig worden gecontroleerd. Als de oorschelp erg vies is, moet u die schoonmaken. Doe dit bij voorkeur met een schoon, katoenen doekje, natgemaakt met lauw water of babyolie. Gebruik vanwege het pluizen liever geen watten. Ga nooit met een wattenstaafje in de gehoorgang. Op die manier duwt u het vuil alleen maar verder naar binnen. Bovendien kan de gehoorgang erdoor beschadigd raken.

Wanneer u het schoonmaken van de oren achterwege laat, bestaat er kans op oorontsteking. Een kat die vaak aan haar oren krabt of veel met haar kop schudt, kan last hebben van vieze oren, oorontsteking of oormijt. Dit laatste is te herkennen aan zwarte korreltjes in de oorschelp. Deze afscheiding lijkt op koffiedik of rulle tuinaarde en het oor is meestal beschadigd door het krabben. Een bezoek aan de dierenarts is dan nodig. Houd er rekening mee dat alle andere huisdieren ook gecontroleerd moeten worden.

GebitVerzorging 01
Uw kitten zal in het begin mooie scherpt, witte melktandjes hebben. Op een leeftijd van drie tot zes maanden worden die vervangen door het blijvende gebit. Het wisselen verloopt meestal ongemerkt: de kitten slikt de melktandjes gewoon in. Het kan voorkomen dat de bovenste hoektandjes niet vanzelf uitvallen en achter de nieuwe hoektanden blijven zitten. Dan moet u ze door de dierenarts laten verwijderen, anders bestaat er kans op verkeerd uitgroeien van het blijvende gebit.


Het is belangrijk dat u uw kitten al van jongs af aan went aan tandenpoetsen. Doe dat met een kleine borstel en wat lauw water. Gebruik eventueel een speciale tandpasta voor katten. Wanneer u een kat op latere leeftijd nog aan het poetsen moet wennen, is de kans groot dat dit voor haar en voor u een lijdensweg wordt. Het tandenpoetsen is van belang ter voorkoming van tandsteen. Een gebrekkige gebitsverzorging zal namelijk na verloop van tijd gaan leiden tot een onaangename geur uit de bek, een geelbruine aanslag op de tanden (vooral bij de tandhals) en ontsteking van het tandvlees. De kat zal slecht gaan eten, omdat het kauwen pijn zal doen.

Wanneer zich eenmaal tandsteen heeft gevormd, moet dit onder narcose, door de dierenarts worden verwijderd. Zover hoeft het echter niet te komen, mist u regelmatig het gebit van uw kat poetst en haar op gezette tijden harde brokjes geeft. Ook die helpen de vorming van tandsteen zoveel mogelijk te beperken. Tegenwoordig zijn er zelfs kattensnacks verkrijgbaar met een bijzondere vorm en structuur, die speciaal ontwikkeld zijn om tanden en kiezen te reinigen.

Controleer het gebit van uw kat wekelijks, ook al lijkt ze geen klachten te hebben. Eventuele beschadigingen aan tanden of kiezen moet u door de dierenarts laten nakijken, om te voorkomen dat belangrijke elementen van het gebit verloren gaan.

NagelsVerzorging 02
Als er een dier is dat zelf veel aandacht aan de verzorging van de nagels besteedt, is het wel de kat. Een kat krabt veel en vaak aan een boom of een paaltje. Zo zorgt ze ervoor dat haar nagels de juiste lengte houden. Toch is het verstandig om de lengte van de nagels regelmatig te controleren. Katten die meestal of altijd binnenshuis leven, kunnen zelf hun nagels minder goed verzorgen. Uw kat heeft alleen maar last van te lange nagels. Die moeten dan ook worden geknipt. Dit kan met een eenvoudig nagelschaartje, maar er zijn ook speciale schaartjes bij de dierenspeciaalzaak te koop. Pas er goed op dat u niet in het ‘leven’ van de nagel knipt, want dit kan behoorlijk bloeden. Als u zich onzeker voelt, kan de dierenarts deze ingreep voor u uitvoeren. Een binnenkat heeft in elk geval een krabpaal nodig, zodat ze zelf zo goed mogelijk voor haar nagels kan zorgen.

In Bad
In principe hoeft een kat nooit in bad. Ze verzorgt zichzelf uitstekend. Likken en wassen zijn handelingen die ze een paar keer per dag uitvoert. Toch kan er een reden zijn om de kat in bad te doen. Bijvoorbeeld als ze heel erg vies is of met een speciale shampoo gewassen moet worden (vlooienbestrijding). Katten vinden het niet leuk om in bad te gaan en zullen er dan ook alles aan doen om u tegen te houden. Blazen, slaan en krabben: alle middelen zijn geoorloofd om het droog te houden.
Verzorging 03
Zit er echt niets anders op, gebruik dan water van ongeveer 27 graden celcius. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur niet te laag is en dat het niet tocht. Ook een kat kan kouvatten, want een natte vacht isoleert amper. Als u de kat in een kussensloop doet, is ze niet in staat haar nagels te gebruiken en u te krabben. Droog haar na het bad met een warme handdoek af en laat haar pas weer naar beneden als ze helemaal droog is.

Over het baden van een kat kan ten slotte nog het volgende worden gezegd: het is helaas geen prettig karweitje. Gelukkig hoeft het maar sporadisch te gebeuren en er staan bovendien heel veel dingen tegenover die het leven met uw kat wel plezierig maken.