Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Een raskat aanschaffen

Wie besloten heeft om een raskat te kopen, zal voor de taak staan een goede cattery te vinden waar het kitten gekocht gaat worden.

Heb je eenmaal een raskeuze gemaakt, bezoek dan liefst eerst diverse cattery's die dit ras verkopen. Bezoek echter nooit meerdere cattery op één dag, je voorkomt hiermee dat je onbedoeld infecties meeneemt van de ene cattery naar de andere.

Er zijn geen wettelijke regels waaraan een cattery zou moeten voldoen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je zelf goed op moet letten. Het is daarbij vooral zaak om op te letten dat je niet bij een broodfokker terecht komt, een fokker dus die niet aan het welzijn van de dieren denkt, maar vooral hoe hij er rijk van wordt.

Waaraan herken je een mogelijke broodfokker
 • Een broodfokker verkoopt zijn dieren vaak ver onder de gangbare prijzen. Meestal zitten de katten in een aparte ruimte opgesloten, waarbij ze dus geen contact hebben met normale huiselijke omstandigheden en vaak schuw zijn. Hij steekt weinig tijd in het opvoeden van de kittens.
 • Er zal ook niet echt gelet worden op genetica, waardoor inteelt in ernstige mate kan voor komen. Inteelt kan er voor zorgen dat erfelijke afwijkingen steeds opnieuw worden doorgegeven en dat kan het ras op den duur zwak maken. Let er dus op dat dezelfde namen niet steeds opnieuw voor komen in de papieren, mits die aanwezig zijn.
 • Er zijn geen stamboompapieren beschikbaar, of de fokker probeert de kittens zonder stamboom te verkopen.
 • De leeftijd van de moederpoes was jonger dan een jaar op het moment van de dekking.
 • Er zijn geen bewijzen van gezondheidstesten zoals HCM, PKD, FIV, FelV aanwezig.
 • De fokker zal meestal niet als een dierenvriend overkomen.
Wat is een goede cattery
In een goede en betrouwbare cattery:
 • Lopen de volwassen dieren vrij rond, ze zien er gezond uit en zijn sociaal.
 • Zijn de kittens schoon en zien er gezond uit.
 • Kitten kattebakIs het schoon en netjes, is er voldoende speelgelegenheid voor de katten en staan voldoende kattenbakken en voer beschikbaar.
 • Heeft de eigenaar/eigenaresse voldoende tijd beschikbaar om de moeder bij te staan bij de bevalling en de kittens op te voeden. Een cattery houden kost veel tijd en gaat niet samen met een fulltime baan buitenshuis.
 • Mag je alle stambomen en gezondheidstesten (zoals bijv. HCM, PKD, FIV, FelV en overige rasgebonden aandoeningen) inzien. Let op de geldigheidsperiode van de testen, de meesten moeten jaarlijks herhaald worden.
 • Kun je terecht met al je vragen, zowel voor als na de aanschaf van je kitten.
 • Is het geen probleem om meermalen je toekomstige kitten te komen bezoeken, ook niet als dat onverwachts is.
 • Is men open en eerlijk over de gezondheid en dus eventuele doorgemaakte ziektes van de kittens en moederpoes.
 • Worden de kittens goed gesocialiseerd, wat wil zeggen dat ze in fasen kennismaken met de diverse huiselijke omstandigheden, zoals geluid van radio en tv, stofzuiger en andere apparaten en vertrouwd raken met andere mensen en dieren.
 • Mogen de kittens pas verhuizen met 13 weken, waarbij ze minimaal 1 kg. moeten wegen en zijn ze op dat moment ook helemaal gezond.
 • Kitten stofzuigerKan er gewerkt worden met een koopcontract.
  In dit contract worden een aantal zaken vastgelegd, zoals bijv. wanneer het kitten binnen een bepaalde tijd ziek wordt of overlijdt aan een erfelijke afwijking je een vervangend kitten krijgt. Ook kan er bijvoorbeeld in zijn vastgelegd dat de kater of poes op een bepaalde leeftijd gesteriliseerd moet worden.
  Leest het contract goed door voordat je het ondertekent, dat voorkomt verrassingen.
 • Krijg je op het moment dat het kitten bij je komt de stamboom mee, een recente gezondheidsverklaring van de dierenarts, waarin o.a. staat dat het kitten alle entingen heeft gehad en volledig is ontwormd.
  Bij bepaalde raskatten met een geheel witte vachtkleur, bijv. een witte Brits Korthaar, is er tevens een negatieve beartest (gehoortest) aanwezig.
  Ook krijg je een kittenpakket mee met daarin voeding voor de eerste dagen.
Een goede fokker vraagt ook wat van de koper, zoals:
 • Hoe zijn de leefomstandigheden bij je thuis, is de kat bijv. vaak alleen omdat je fulltime werkt. Het kan een reden zijn om je geen kitten te verkopen of er moeten meerdere katten aanwezig zijn, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.
 • Heeft het kitten straks voldoende bewegingsruimte in huis en hoe sta je tegenover het naar buiten laten gaan. Vrijwel alle fokkers verbinden hieraan de voorwaarde dat een kat nooit vrij buiten mag lopen. Wel eventueel in een afgeschermde tuin, in een speciale kattenren of aangelijnd. Als je dit niet kunt beloven zal ook dit een reden zijn om je geen kitten te verkopen.
 • De fokker wil meestal - en vooral de eerste periode dat het kitten bij je in huis is - graag op de hoogte blijven van de ontwikkeling van het dier.

Soms gaat er toch wat mis
Probeer er in dat geval eerst met de fokker uit te komen, beroep je dan ook altijd op het contract of andere schriftelijk of mondelinge afspraken, want ook die zijn rechtsgeldig.

Lukt dat niet, dan kun je nog altijd terugvallen op de rasvereniging waarbij de fokker is aangesloten, zij hebben een aantal regels en richtlijnen die hun leden moeten naleven.

Zij hebben ook altijd een contactpersoon waar je een klacht over een aangesloten fokker kunt melden.


©2008 Hennie Boetier