Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Kat en kinderen

Katten en kinderen zijn onderwerp van schattige taferelen, maar ook van nare verhalen. Veel van die verhalen hadden niet verteld hoeven worden. Een kat krabt of bijt een kind namelijk nooit zomaar. Wel krabt of bijt ze ter verdediging als ze zich bedreigd voelt.

In de meeste gevallen krijgt de kat de schuld als er iets gebeurt. Toch ligt de fout vaker bij de volwassenen: de opvoeders van de kat en de ouders van het kind. Zij moeten het kind leren hoe het met het dier moet omgaan. Ook is het hun taak de kat in bescherming te nemen tegen kinderen die nog te jong zijn om het wezen van een dier te begrijpen.

Baby’s en kittensKitten en Kinderen 02
Overweegt u een jong katje in huis te nemen terwijl u ook een baby heeft (of verwacht), dan moet u zich van tevoren grondig realiseren waar u aan begint! Net als de baby heeft een kitten de eerste maanden veel aandacht nodig. Denk alleen maar aan de zindelijkheidstraining, voeden, spelen en opvoeden. Blijft er naast de zorg voor de baby voldoende energie over om de kitten alle aandacht te geven die ze nodig heeft?
U moet ook rekening houden met het feit dat het met zowel de baby als de kitten wat tegen kan zitten. Stel dat u een baby heeft die veel huilt, waardoor u structureel nachtrust tekort komt. Hoe zult u reageren als de kitten een ‘ongelukje’ heeft op de vloerbedekking, terwijl u blij bent dat u net even zit? Ook kan het voorkomen dat de kitten in het begin wat ziekelijk is en extra aandacht nodig heeft. Heeft u dan genoeg tijd en energie om die zorg te kunnen geven?

Het is sterk afhankelijk van de situatie of het verstandig is om in deze periode een kitten aan te schaffen. Zo zal iemand die ervaring heeft met katten hier anders tegenaan kijken dan iemand die voor het eerst een kat in huis neemt. Toch heeft de aanschaf van een jong katje in de periode dat er een baby is ook voordelen. Wanneer de baby een peuter is en gaat kruipen, is de kat inmiddels redelijk aan het kind gewend. Kat en kind groeien samen op en zijn dus helemaal op elkaar ingesteld. De omgang met de kat kan ook een waardevolle aanvulling zijn in de ontwikkeling van het kind.

Zelfs al groeien kat en kind samen op, toch kunnen zich altijd potentieel gevaarlijke situaties voordoen. Laat dus om te beginnen de kat nooit in de wieg van de baby of, beter nog, helemaal niet in de babykamer. De kat zal het kind niet zomaar iets aan willen doen, maar zal wel zijn nagels gebruiken als hij in het nauw komt te zitten in de wieg en zich uit de benarde situatie wil bevrijden.

Peuters en kittens
Gaat uw kind kruipen, dan liggen er nieuwe gevaren op de loer. Kleine kinderen zijn onberekenbaar: Ze begrijpen nog onvoldoende welke consequenties hun handelingen hebben. Zo zal een peuter zijn omgeving willen verkennen. Een peuter kruipt graag achter de kat aan. Hij of zij vindt het prachtig dat de kat steeds wegloopt en staart het dier met grote kraalogen aan. De kat vindt dat maar griezelig. Ze trekt Kitten en Kinderen 01zich terug in een hoekje. De peuter gaat achter haar aan en kruipt ook in de hoek. De kat voelt zich in het nauw gedreven. Ze begint waarschuwend naar het kind te blazen. De dreumes vindt het alleen maar interessant dat de kat geluid maakt en probeert haar aan te raken. Het kind beseft niet dat de kat boos is. Op dat moment mept de kat van zich af en krabt het kind. Dit is een gevaarlijke situatie. Het gezicht van het kind is het eerst dat door de nagels van de kat wordt geraakt. Een oogbeschadiging is dan niet ondenkbaar.

Het is beter om dit soort problemen voor te zijn: laat een jong kind nooit alleen met een kat! Als u zich consequent aan deze regel houdt, dan kunt u dus ook niet meer even naar boven lopen terwijl uw dreumes door de kamer kruipt en de kat ligt te slapen!

Voorkom mogelijke conflictsituaties. Laat kind en kat bijvoorbeeld niet samen om u heen drentelen terwijl u bezig bent het eten voor de kat klaar te maken.

Kinderen opvoeden
Kinderen moeten uitleg krijgen, en dus eigenlijk opgevoed worden, als het gaat om het houden van een kat. Ze moeten leren samen te leven met een dier. U mag er nooit vanuit gaan dat ze zonder meer weten hoe ze verantwoord met een kat om moeten gaan.

Breng ze daarom het volgende bij:
  • Van jongs af aan respect te hebben voor de kat. Ook een kitten is een levend wezen en geen speelgoed waarmee je kunt doen wat je wilt.
  • Rustig met de kat om te gaan.
  • De taal van de kat te leren begrijpen: wat wil ze zeggen als ze blaast of spint? Ook moet het kind leren zien wanneer de kat bang is.
  • De kat nooit te slaan of te plagen: als de kat pijn heeft, zal ze bijten of krabben.
  • Hoe de kat geaaid moet worden.
  • De kat met rust te laten als ze slaapt of ergens rustig ligt.
  • Nooit aan de voerbak te komen als de kat aan het eten is.
  • Nooit achter een kat aan te rennen of een kat op te jagen.
  • De kat zo weinig mogelijk op te tillen en te dragen. Een kat die wordt rond gezeuld en te stevig wordt vastgehouden, zal haar nagels en tanden gebruiken om zich te verweren. Doe uw kinderen voor hoe de kat goed kan worden opgetild: nooit aan de voorpootjes!

Gepaste trotsKitten en kinderen
Kinderen zijn meestal heel trots op de nieuwe aanwinst. Voor u het weet zijn alle vriendjes uitgenodigd om het jonge katje direct de eerste dag te komen bewonderen. Hoe begrijpelijk dit enthousiasme ook is, u moet het temperen. Bereid het kind goed voor op de komst van de kitten en maak duidelijk dat het een nieuw gezinslid van vlees en bloed is, en geen knuffeldier. Het is belangrijk dat de kitten eerst alle kans krijgt om haar eigen mensen te leren kennen. Wacht dus maar even met al dat bezoek!

Kinderen zijn wild en bewegelijk. Daar wordt een kat vaak angstig van. Leer ze dus zo kalm mogelijk met haar om te gaan. Hoewel geduld bij kinderen geen sterk ontwikkelde eigenschap os, moeten ze het toch in de omgang met de kitten zien op te brengen. Ze moeten leren dat het diertje ook nog moet wennen. Slaan en schreeuwen zijn dus uit den boze (Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen!)

Iets oudere kinderen kunnen meehelpen de kat te verzorgen. De verzorging moet wel begeleid worden door een volwassene: een kind is niet in staat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en de verzorging zelfstandig te dragen. U kunt de taken geleidelijk uitbreiden naarmate het kind ouder wordt.