Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Abessijn
De wildkleur, Een elegante, voorname kat met goudgespikkelde ogen

Abessijn 02De Abessijn behoort tot de oudste kattenrassen, maar het staat niet precies vast waar hij vandaan komt. Mogelijk stamt hij uit Ethiopië, het vroegere Abessinië. Helaas is er in Ethiopië geen enkele documentatie te vinden over agoutikatten. Toch blijft, door zijn gelijkenis met de heilige kat uit het oude Egypte, de legende voortbestaan dat hij op de oevers van de Nijl is geboren. En inderdaad wordt er gezegd dat Ramses II aan de koning van Abessinië om een kolonie katten vroeg om mee te nemen naar Egypte. Overigens worden katten met een soortgelijke vacht als die van de Abessijn aangetroffen in Afrika, Eurazië en Azië. Bijvoorbeeld Felis Libyca, de Afrikaanse wilde kat en de Felis chaus, de moeraskat. Echter het feit dat in India en Azië katten voorkomen met een agoutivacht (ticking) maakt het waarschijnlijker dat de Abessijn uit Azië stamt. Naar verluidt werd de eerste Abessijn, in 1868 door maarschalk Sir Robert Napier uit Ethiopië meegebracht naar Groot-Brittannië. Deze kat, Zula genaamd, werd in 1871 in het Crystal Palace in Londen tentoongesteld. In 1874 begon G. Stables een wetenschappelijke studie naar de kat. Het ras, in 1882 erkend in Engeland, werd vastgelegd en verbeterd door het te kruisen met de Brits Korthaar. In 1889 werd de eerste rasstandaard gepubliceerd door H. Weir. De ontwikkeling van het ras begon in de Verenigde Staten voor 1910 en in 1917 werd de Abessijn door de C.F.A. erkend. Aan het begin van de negentiende eeuw, in 1827, werd aan een Leids museum een opgezette kat aangeboden, die alle raskenmerken van een Abessijn bezit. In 1937 werd de eerste Abessijn om mee te fokken Nederland ingevoerd. Ook andere Europese fokkers gingen in de dertiger jaren werken aan het selecteren van de Abessijn. Na twee wereldoorlogen en een epidemie van kattenleukemie tussen 1960 en 1970 stierf het ras bijna uit. Tegenwoordig behoort de Abessijn tot de bekendste en meest geliefde kortharige rassen.

Algemene kenmerken
Gemiddelde grootte. Gewicht: 4 tot 7,5 kg. `Koninklijke' verschijning, roofdierachtig. Sierlijk, evenwichtig. `Oosters' type met langwerpige kop (Engelse Abessijn), of een compacter type met een meer afgeronde kop (Amerikaanse Abessijn). Kortharig, agoutivacht.

Land van herkomst
Azië?

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Bunny Cat (konijnenkat of haaskat), Aby

ConditieAbbessijn 01
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: de Somali.

Fouten
Lange kop (Siamees type) of ronde kop. Kleine of puntige oortjes. Ronde ogen. Een te zwaar lichaam. Een doffe, pluizige vacht. Diskwalificatie: een witte borstvlek (medaillon) of wit op een andere plaats dan de snorhaarkussens, de kin of de borst.

Karakter/bijzonderheden
De Abessijn is een zeer actieve, extraverte en speelse kat, erg nieuwsgierig, maar wel evenwichtig. Hij heeft een sterke onafhankelijke persoonlijkheid, maar is ook een aanhankelijk gezelschapsdier. Deze zachtaardige, gevoelige kat heeft veel aandacht nodig. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. De liefde voor zijn baasje is groot. Hoewel hij erg aanhalig is, klinkt zijn gemiauw maar heel zacht. Zijn onstuimigheid neemt af met de jaren. Deze atleet en jager heeft beweging nodig en dus ruimte. Een omheinde tuin is zeer wenselijk. De verzorging is eenvoudig. Eén keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui moeten regelmatig de dode, losse haren worden verwijderd. Met een zeem kan de vacht mooi glanzend worden gemaakt.

Hoofd
Wigvormig, licht afgeronde contouren zonder platte kanten. Gewelfd voorhoofd. Middellange neus, nooit recht, zonder stop. Van opzij gezien een lichte welving bij de neusbrug. Bij de volwassen katers zijn sterk ontwikkelde wangen (katerwangen) toegestaan. De snuit is niet smal en zonder pinch. De kin is krachtig, goed ontwikkeld, rond, niet spits of vooruitstekend.

Oren
Grote oren, onderaan breed, aan de uiteinden licht afgerond, enigszins puntig. Ze staan tamelijk ver uit elkaar, worden rechtop gedragen en zijn bedekt met korte, liggende haartjes. Een vlekje op de achterkant van het oor (`wildafdruk' of `duimafdruk') is gewenst, evenals pluimpjes aan de uiteinden van de oren.

Ogen
Grote, amandelvormige ogen die ver uit elkaar staan. Geaccentueerd met een `mascara' lijn in de basiskleur, terwijl het oog zelf is omcirkeld met een lichtere agoutirand. Stralende ogen met een levendige uitdrukking en een zuivere, diepe kleur: geel (goud), groen en barnsteenkleur.

HalsAbessijn 03
Tamelijk lang en sierlijk gebogen.

Lichaam
Gemiddelde lengte en bouw. Lenig, stevig en gespierd. Ronde borstkas. Licht gebogen rug.

Poten
Lang, recht, fijngebouwd. Kleine ovale, compacte voetjes. Het lijkt of de kat op het puntje van zijn tenen loopt.

Staart
Tamelijk lang, breed bij de aanzet en naar de punt toe geleidelijk dunner.

Vacht
Dik, dicht, voelt veerkrachtig aan en ligt glad tegen het lichaam. Het haar is kort, iets langer op de rug. De agoutivacht wordt gekenmerkt door een ticking (twee of drie bandjes, afwisselend in een lichte en donkere kleur op ieder haartje) die lijkt op die van een haas of een konijn. De ticking komt niet voor op de borst, de buik en de binnenzijde van de poten.

Kleur
  • Wildkleur: (`usual' in het Engels, ruddy in het Amerikaans): zwarte of donkerbruine ticking op een warme bruine ondergrond. De neusspiegel is steenrood en de voetzolen zwart.
  • Blauw: uitgesproken staalblauwe ticking op een havermoutkleurige ondergrond. De neusspiegel is donkerroze, de voetzolen zijn grijs.
  • Sorrel: chocoladebruine ticking op een warm rode ondergrond. Een roze neusspiegel en chocoladebruine voetzolen.
  • Fawn: zandkleurige ticking op een licht beige ondergrond. De neusspiegel en de voetzolen zijn rozig mauve.
  • Rood: dieprode ticking op een oranjerode ondergrond. Roze neusspiegel en voetzolen.
  • Zilver: Zwarte, sorrel, fawn, blauwe of rode ticking op een zilverwitte ondergrond. Bij de kittens verschijnt de ticking pas vanaf zes weken.