Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

American Curl
Gekrulde, sikkelvormige oren door een spontane mutatie

American Curl 01 In 1981 werd in Lakewood in Californië door de familie Ruga een zwarte zwerfpoes in huis genomen. Deze zwarte halflangharige poes met naar achter gekrulde oren kreeg de naam Shulamith. Aan het eind van dat jaar baarde deze poes vier jongen waarvan er twee dezelfde vorm van oren hadden als hun moeder. In 1983 presenteerde Nancy Kiester, fokster en bevriend met de Ruga's, Shulamith en haar kroost met succes op een kattententoonstelling in Californië. In diezelfde tijd begon ze dit nieuwe ras selectief te fokken. De mutatie die zorgt voor het krullen van de oorschelp wordt veroorzaakt door een dominant gen dat al door één van de ouders kan worden overgedragen. Of het nu gaat om de kortharige of de langharige soort, de American Curl heeft mooie oren met flinke pluimpjes erin. Het kraakbeen voelt stevig aan. Er zijn drie gradaties van kromming: nauwelijks omgebogen, iets meer gekromd en volledig gekruld (het meest gewaardeerd). Dit ras is in 1985 door de T.I.C.A. erkend, daarna door de C.F.A. in 1991. Nadat het ras in 1988 in Frankrijk terechtgekomen was, werd daar het eerste nest geboren in 1989. In 1995 werd het ras in Groot-Brittannië geïntroduceerd. De American Curl is een zeldzame kat, vooral buiten de Verenigde Staten.

Algemene kenmerken
Gemiddelde grootte. Gewicht: 3 tot 5 kg. Slank, evenwichtig gebouwd. Dit ras kenmerkt zich door zijn unieke krullende oren.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: geen.

FoutenAmerican Curl 02
Een te diepe stop. Een volle, ruwe vacht met een dichte ondervacht, een kraag. Laag geplaatste oren met een te sterke kromming (het uiteinde van het oor mag niet de achterkant van de oorschelp of het hoofd aanraken).

Karakter/bijzonderheden
Het is een kat met een evenwichtig en gelijkmatig karakter, ondernemend, speels en gemakkelijk in de omgang. Hij miauwt bijna niet. Dit aanhankelijke, gevoelige gezelschapsdier hecht zich erg aan zijn baasje. Hij accepteert zijn soortgenoten en honden en houdt van kinderen. Omdat het een actieve kat is heeft hij bewegingsvrijheid nodig. Een omheinde tuin is prettig voor hem. Volledig volwassen is hij na 2 à 3 jaar. Het kraakbeen van de oren begint vanaf de vierde dag te krullen en te verstevigen, de definitieve krul is gevormd na 3 à 4 maanden. De verzorging is eenvoudig. Eén keer per week borstelen en kammen is voldoende. De oren moeten met een voor katten bestemde oorcleaner worden schoongemaakt. Een American Curl dient enkele dagen voor een tentoonstelling gewassen te worden. Het gen dat zorgt voor de kromming van de oren veroorzaakt geen andere afwijkingen. In tegenstelling tot de Scottish Fold kunnen twee American Curls zonder enig risico voor het nageslacht worden gekruist. American Curls zijn zeldzaam; om sterke inteelt te vermijden raden experts aan deze katten te kruisen met katten met normale oren.

Hoofd
Middelgroot, iets langer dan breed, zonder platte vlakken. De neus is recht met een lichte stop. De snuit is puntig noch vierkant, geen pinch. Stevige kin.

Oren
Matig groot, breed aan de basis, ronde uiteinden, hoog op de schedel geplaatst. De oorschelp is omgebogen naar de top van de schedel, van 90° tot maximaal 180°. Bij voorkeur met volle pluimpjes in de oren en lynxtips.

OgenAmerican Curl 03
Tamelijk groot, walnootvormig en ver uit elkaar staand. De kleur, die levendig, diep en egaal moet zijn, heeft geen overeenkomst met de vachtkleur, behalve bij de colourpoint.

Hals
Gemiddeld.

Lichaam
Halfoosters (semi-foreign), waarbij de lengte gelijk is aan anderhalf keer de schouderhoogte. Beendergestel en spierstelsel moeten niet te sterk en niet te fijn zijn.

Poten
Gemiddelde lengte, in verhouding tot het lichaam. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten. Recht en goed gespierd. De voeten zijn middelgroot en rond.

Staart
Even lang als het lichaam, breed bij de aanzet en dunner uitlopend in een ronde punt.

Vacht
Twee variëteiten: halflang haar (momenteel de meest voorkomende), fijn en zijdeachtig. Bijna geen ondervacht. Geen kraag en een royale pluim aan de staart. Kort haar, fijn, zijdeachtig en plat tegen het lichaam. Beperkte ondervacht.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan.