Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

American Wirehair
Een uitzonderlijke vacht die ruw en stekelig aanvoelt, ontstaan door een spontane genetische mutatie

American Wirehair 01De American Wirehair met zijn harde gekroesde haar, verscheen voor het eerst door een spontane dominante mutatie in een nest van twee American Shorthairs in 1966 op een boerderij in Verona in de staat New York. De fokster Joan O'Shea ontwikkelde een fokprogramma waarbij ze de American Wirehair kruiste met de American Shorthair. Dit om inteelt te voorkomen en voor verdere ontwikkeling van het ras te zorgen. De American Wirehair werd in 1978 officieel erkend in de Verenigde Staten. In Frankrijk verschenen de eerste exemplaren in 1972. Deze kat, die in Amerika weinig voorkomt, is in Europa heel zeldzaam.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Afgezien van de vacht is de rasstandaard hetzelfde als die van de American Shorthair, zijn voorouder.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Amerikaanse Draadhaar

ConditieAmerican Wirehair 02
onbekend

Opmerkingen
Kruising is toegestaan met de American Shorthair en de Brits Korthaar, waarbij de kittens uit deze combinatie alleen ingezet mogen worden voor de fok van de American Wirehair.

Fouten
Een te diepe stop. Lange, puntige oren of oren die dicht bij elkaar staan. Ogen die niet helemaal groen zijn bij de silver of niet goudkleurig bij de brown. Een te korte of te lange nek. Een te dunne of te korte staart. Een staart die over de rug wordt gedragen. Een fijne, lange en zijdeachtige vacht. Diskwalificatie: witte borstvlek (medaillon) of witte buikvlek.

Karakter/bijzonderheden
Deze fors gebouwde, zeer actieve, behendige en speelse kat heeft de nodige beweging nodig om zijn tomeloze energie kwijt te kunnen. Een sociale, liefdevolle en aanhankelijke kat met een goed karakter, net als de American Shorthair. De verzorging is eenvoudig. Wekelijks borstelen en kammen.

Hoofd
Van gemiddelde grootte, breed en tamelijk rond. Afgeronde schedel. Prominente jukbeenderen. Uitgesproken katerwangen bij volwassen katers. Vierkante, goed ontwikkelde snuit. Lichte pinch. Tamelijk korte neus met een zachte holle glooiing (lichte stop). Een vierkante, goed ontwikkelde kin.

Oren
Middelgroot, niet te open aan de basis, met afgeronde uiteinden, ver uit elkaar staand.

Ogen
Grote, ronde, expressieve ogen die ver uit elkaar staan. Een harmonie tussen de kleur van de ogen en die van de vacht is gewenst.

HalsAmerican Wirehair 03
Tamelijk kort en gespierd.

Lichaam
Middelgroot tot groot. Brede borst. Gemiddeld beendergestel en krachtig spierstelsel.

Poten
Gemiddelde lengte en dikte van de beenderen, goed gespierd. Middelgrote, ronde voeten. Kleine ovale voeten.

Staart
Lengte in verhouding met het lichaam. Breed van de aanzet tot het afgeronde uiteinde. Wordt bijna op één lijn gedragen met de rug.

Vacht
Een korte, regelmatige en dichte vacht. De haren voelen stug aan, zijn golvend en eindigen met een klein haakje. De snorharen en het haar in de oren zijn ook gekruld. Alle kleuren zijn erkend, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint en cinnamon en fawn.

Kleur
onbekend