Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

American Bobtail
Een kleine ruige lynx met een korte staart, afkomstig uit Amerika

American Bobtail 01 Deze Amerikaanse kat is zeldzaam buiten de Verenigde Staten. Rond 1964 zag het Amerikaanse echtpaar Sanders tijdens een vakantie in Arizona vlakbij een Indianenreservaat een wild uitziend kitten met een korte, rechtopstaande staart. Ze namen het diertje mee en noemden hem Yodie. Hij werd gekruist met Mishi, een Siamese poes. Een kitten uit deze combinatie, dat werd gekruist met een crèmekleurige kat, was de oorsprong van dit ras. Het kenmerk van de Bobtail, de verkorte staart, is het resultaat van een mutatie die wordt veroorzaakt door een dominant gen. Oorspronkelijk was de vacht kort. Door kruising met de Perzisch colourpoint, (Himalayan in de Verenigde Staten) kwam de langhaarfactor in het ras (semi longhair American Bobtail). Het ras is in 1989 erkend door de T.I.C.A. Niet te verwarren met de Japanse Bobtail, die in Europa meer voorkomt dan de daar zeer zeldzame American Bobtail.

Algemene kenmerken
Middelgroot tot groot. Gewicht: 3 tot 9 kg. Lichaam semi-cobby tot cobby. Krachtig, zwaar, goed gespierd. Korte staart. Halflange, dubbele vacht.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

OpmerkingenAmerican Bobtail 02
Toegestane kruising met andere rassen: alle rassen, waarbij de kittens uit deze combinatie alleen gebruikt mogen worden in het fokprogramma van de American Bobtail.

Fouten
Te korte snuit. Te geprononceerde stop. Te lange of te korte staart. Te fijn skelet. Te zijdeachtige of te gladde vacht. Diskwalificatie voor een staart van normale lengte of voor het ontbreken van een staart.

Karakter/bijzonderheden
Deze kat is rustig, geduldig en joviaal. Hij is vriendelijk en zeer gehecht aan zijn baasje. Hij is graag in het gezelschap van zijn soortgenoten en verdraagt ook honden. Hij houdt er niet van om alleen te zijn. De American Bobtail is bovendien een uitstekende jager. De kat is pas na 2 of 3 jaar volwassen. De verzorging is eenvoudig.

Hoofd
Breed met afgeronde contouren. Licht afgerond voorhoofd. Volle, goed ontwikkelde wangen. De snuit is bijna even breed als lang met een lichte stop. Brede, bijna rechte neus met een lichte kromming tussen de ogen. Stevige, sterke en goed ontwikkelde kin. Krachtige kaken.

Oren
Middelgroot, breed aan de basis, aan het uiteinde afgerond en bij voorkeur met een pluimpje zoals bij een lynx. Tamelijk ver uit elkaar staand, rechtop gedragen. Volle en lange pluimpjes in het oor.

OgenAmerican Bobtail 03
Groot, breed, ovaal, amandelvormig, een beetje schuin geplaatst. De kleur is in harmonie met die van de vacht.

Hals
Van gemiddelde lengte, goed gespierd.

Lichaam
Van gemiddelde grootte, stevig. Brede borst. Licht gebogen rug. Stevig beendergestel. Krachtig spierstelsel.

Poten
Middellange poten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Krachtige botten en spieren. Brede, ronde voeten. Plukjes haar tussen de tenen.

Staart
Kort (van 2,5 tot 10 cm) en buigzaam. De staart kan afgeknot of licht gekruld zijn. Vol behaard met lange, dikke, stugge haren.

Vacht
Een dubbele, dikke en dichte vacht van gemiddelde lengte met haar dat tamelijk stug en ruig is. Dikke ondervacht. Het haar is langer op de kraag en de staart.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan.