Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Blauwe Rus
Zilverblauwe zijden vacht, charmante persoonlijkheid met prachtige felgroene ogen

Blauwe Rus 01 Over de herkomst van dit ras wordt verschillend gedacht. Volgens sommigen zouden sinds de zeventiende eeuw aan de oevers van de Witte Zee, katten met een tamelijk lange blauwe vacht hebben geleefd. Rond 1860 nam een Engels of een Russisch vrachtschip deze katten mee naar Groot-Brittannië waar ze vanaf 1871 werden tentoongesteld in Londen, onder de namen Russian Shorthair, Archangel Blue (naar de naam van de haven van Archangelsk) of Blue Foreign. Anderen veronderstellen eerder dat dit ras uit het Middellandse Zeegebied komt, zoals de Karthuizer, wat hem de namen Maltezer Kat en Spaans Blauw heeft opgeleverd. De naam Blauwe Rus werd in 1939 officieel vastgelegd. Om het ras te behouden ging men deze katten na de Tweede Wereldoorlog kruisen met de British Shorthair en vooral met de Siamees blue point. De lichaamsbouw ging daarmee lijken op die van de oosterse soorten. In Europa en meer in het bijzonder in Engeland, wist men in de zestiger jaren de oorspronkelijke soort weer terug te krijgen, met een korter lichaam en een donkerdere vacht. De Amerikaanse fokkers creëerden een wat kleinere kat, met een hele fijne kop, lichaam en pootjes en met een lichtere vacht. Hij is erg populair in de Verenigde Staten en in Japan, waar hij wordt vereerd. Overigens verscheen in de Verenigde Staten in de jaren tachtig, na diverse kruisingen, een halflangharige Blauwe Rus genaamd Nebelung, schepping van de nevel. Deze zeer zeldzame variëteit werd in 1987 door de T.I.C.A. erkend als een nieuw ras.

Algemene kenmerken
Slank, sierlijk lichaam. Gewicht: 3 tot 5,5 kg. Dubbele korte vacht.

Land van herkomst
Rusland

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naamBlauwe Rus 02
Archangelsk Kat, Blauwe Aartsengel, Maltezer Kat, Noors Blauw, Karthuizer Blauw, Amerikaans Blauw, Russian Shorthair

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane vermenging met andere rassen: Nebelung, Witte Rus en Zwarte Rus.

Fouten
Een kop die vierkant, rond of van het type Siamees is. Ronde ogen of ogen met gelige kleur. Een zwakke kin. Zwaar, gedrongen lichaam. Een staart die te dik is bij de aanzet. Niet aanliggende vacht. Tabbytekening, witte vlekken. Voor de Nebelung, vooral in de Verenigde Staten gepresenteerd, geldt dezelfde standaard als de Blauwe Rus, maar zijn vacht is langer en dubbel en heeft een lichtere grijsblauwe kleur. De blauwe en de witte Rus zijn erkend en de ogen moeten groen zijn.

Karakter/bijzonderheden
Een levendige, sportieve en speelse kat, maar hij houdt van rust en heeft een hekel aan lawaai en drukte. Hij is onafhankelijk, behoedzaam en indien nodig autoritair en duldt geen onderdrukking. Hij is sociaal, maar terughoudend en houdt niet erg van vreemden. Hij is gevoelig, aanhankelijk, vrij eenkennig en zijn stem is heel zacht. De Blauwe Rus kan zich goed aanpassen aan het leven op een flat, maar is ook graag in de tuin, hoewel hij een matige jager is. Hij is seksueel vroeg rijp en het Engelse geslacht schijnt productiever te zijn dan het Amerikaanse. De verzorging is eenvoudig: één keer per week de vacht doorborstelen glanzend maken.

Hoofd
Kort en wigvormig, met rechte lijnen. Vlakke schedel en voorhoofd. Middellange snuit. Rechte neus, geen stop. Sterke kin.

Oren
Grote oren, breed aan de basis, naar voren gericht. De uiteinden zijn licht afgerond. De huid van de oren is fijn en doorschijnend, en van binnen nauwelijks bedekt met haren.

OgenBlauwe Rus 03
Groot, tamelijk ver uit elkaar staand, amandelvormig (bijna rond, nauwelijks ovaal), iets schuin. Kleur: fel groen. Bij de kittens varieert de kleur van geel tot groen. De kleur van de ogen heeft zich pas na een jaar ontwikkeld.

Hals
Lang, dun en recht.

Lichaam
Lang, van het type foreign. Beendergestel is fijn tot gemiddeld. Goed spierstelsel.

Poten
Lang en fijn. Stevige spieren. Voetjes klein, rond of ovaal.

Staart
Vrij lang en recht, maar in verhouding tot het lichaam. Tamelijk dik bij de aanzet en taps toelopend naar het dunne uiteinde.

Vacht
Korte, dichte en zeer fijne vacht, iets van de huid afstaand, zoals bij pluche. De zachte, zijdeachtige vacht is dubbel met een zeer dichte ondervacht.

Kleur
Egaal, duidelijke blauwgrijze kleur met een zilveren gloed (tipping silver). Bij de kittens zijn tabby spooktekeningen toegestaan. Deze verdwijnen rond de leeftijd van één jaar. De neusspiegel is blauwgrijs en de voetzolen zijn donkerlavendel. Bij langdurige blootstelling aan de zon kan de vacht naar bruin toe verkleuren. Zwarte en witte variëteiten, die in Europa en in Nieuw-Zeeland zijn ontwikkeld en erkend door de G.C.C.F., worden niet geaccepteerd door de F.I.Fe en de Amerikaanse organisaties.