Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Bengaal
Een goudbruine vacht met zwarte vlekken als bij een Aziatisch luipaard, zijn wilde voorouder

Bengaal 01 In 1963 kocht Jean Sugden, een fokster in Californië, een Aziatische luipaardkat, Felis prionailurus bengalensis. Het was een wilde kat, een soort miniatuur luipaard met een gevlekte vacht, een goede zwemmer en uitstekende visser. Zij kruiste de kat met een American Shorthair poes om zo een ras van tamme katten te creëren met het kenmerkend uiterlijk van een wilde kat. De poezen die uit deze kruising voortkwamen waren vruchtbaar. Ze werden teruggekruist met hun vader en dit leverde kittens op met een gevlekte vacht. Daarmee was de Bengaal ontstaan. In 1973 zette Dr. Centerwall van de universiteit van Californië een soortgelijk fokprogramma op om de resistentie van de Aziatische luipaardkat tegen het kattenleukemievirus te onderzoeken. Hij gaf acht van deze hybriden aan Jean Sugden, waarna zij verder ging met haar fokprogramma. Fokkers gebruikten de Siamees, de Egyptische Mau en de Burmees om nieuwe lijnen te creëren. Het eerste rasexemplaar, Millwood Finally Found, werd bij de T.I.C.A. geregistreerd in 1983. De C.F.A. heeft het ras niet erkend, terwijl de F.I.Fe dit onlangs heeft gedaan. In Frankrijk verscheen hij in 1991. Dit ras maakt deel uit van de nieuwe generatie wilde katten en is vrij zeldzaam.

Algemene kenmerken
Middelgroot tot groot. Gewicht: 5,5 tot 9 kg. Lang en gelijkmatig. Sterk beendergestel. Kortharig.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Bengaalse Kat, Bengali, Leopardette

ConditieBengaal 02
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: geen.

Fouten
Spotjes die aansluiten zodat ze strepen vormen. Afwezigheid van zwart aan het uiteinde van de staart. Buik zonder vlekjes. Geheel of gedeeltelijk roze voetzolen.

Karakter/bijzonderheden
Deze kat is evenwichtig en gemakkelijk in de omgang mits hij minimaal behoort tot de vierde (n) tot zevende generatie vanaf de kruising tussen een gedomesticeerde kat en een Aziatische luipaardkat. Desondanks zijn z'n jachtinstinct en beweeglijk-heid groter dan bij de gemiddelde kat. De kittens zijn baldadig. Het mannetje heeft de reputatie veel vriendelijker te zijn dan het vrouwtje, dat vaak erg onafhankelijk is en temperamentvol, extreem in zowel het uiten van haar woede als van haar tederheid. Hoewel de kat sociaal is tegenover haar soortgenoten en honden, kan hij soms ook wild gedrag vertonen. De Bengaal houdt van lichaamsbeweging en is gek op water. Hij heeft ruimte nodig. Deze kat is vrij eenkennig naar zijn baasje toe, die veel tijd aan hem moet besteden. Veel aandacht maakt hem even aanhankelijk als iedere andere kat. Hij heeft een zachte stem. De verzorging is eenvoudig.

Hoofd
Tamelijk groot met afgeronde contouren. Iets langer dan breed. Lichte welving van het voorhoofd tot de neusrug. Hoge uitstekende jukbeenderen. Brede, volle snuit. Grote, brede neus met een licht holle welving. Flinke kaken.

Oren
Tamelijk klein, breed aan de basis, met ronde uiteinden, naar voren gericht. Lynxtips zijn niet gewenst.

Ogen
Grote, ovale ogen, ver uit elkaar staand en iets schuin geplaatst. Blauw bij de seal lynx point Blue; goud tot groen bij de brown tabby; blauwgroen bij de seal mink tabby. Alle kleuren toegestaan behalve blauw en aquamarijn.

Hals
Lang, dik, gespierd en krachtig. Lengte in verhouding met het lichaam.

Lichaam
Lang, groot, krachtig maar niet oosters. Robuust beendergestel. Krachtig spierstelsel.

Bengaal 03Poten
Gemiddelde lengte, achter iets langer dan voor. Sterke botten en spieren zoals die van het lichaam. Grote, ronde voeten. Zwarte voetzolen.

Staart
Middellang, dik, aflopend naar een ronde punt.

Vacht
Korte en fijne haren. Dik, weelderig en zeer zacht aanvoelend. Bij de Bengalen onderscheiden we twee tabbypatronen: een gemarmerd patroon (marbled) en een spotted patroon. Marbled: brede strepen met een hoekige oestervorm, op de buik kleine vlekjes. Spotted: ronde of driehoekige vlekjes die willekeurig geplaatst zijn.

Kleur
De Bengaal komt voor in de kleur brown tabby (black tabby, sepia tabby) met een oranje ondergrond met een typische gouden gloed, of als sneeuwbengaal met een ivoorwitte ondergrond. De kleur van het patroon kent nuanceverschillen van zwart tot cinnamon (op dezelfde kat).