Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

California Spangled
Een klein huis-luipaard
California Spangled 01
Een scenarioschrijver uit Hollywood, genaamd Paul Casey, wilde na zijn terugkeer uit Tanzania een kat creëren die er net zo uitzag als de wilde, gevlekte katten uit Afrika, uiterlijk als een wild luipaard, maar lief, als een lammetje. Om dat te bereiken werd er in de jaren zeventig een langdurig fok- en selectieprogramma gestart door tal van rassen te kruisen waaronder de Siamees, Brits Korthaar, American Shorthair, Manx, Abessijn en een lijn zwerfkatten uit Egypte en Azië. Er waren elf generaties nodig voordat het type was vastgelegd. Het ras werd formeel geïntroduceerd in 1986 en werd California Spangled genoemd. California omdat het was geboren in die staat en Spangled vanwege de ronde, donkere vlekken in de vacht die doen denken aan het verenkleed van bepaalde vogels. De meest recente standaard van de T.I.C.A. dateert van 1993. In Europa is dit ras erg zeldzaam.

Algemene kenmerken
Wild uiterlijk, loopt laag bij de grond als een wilde kat. Lang, sterk lichaam. Kortharig.Gewicht: 4 tot 8 kg.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
American California Spangled Cat

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: geen.

Fouten
Een te massief lichaam. Zwak beendergestel en spierstelsel. Te ronde of smalle kop. Puntige oren. Groene ogen. Witte vlekken op de tenen. Een te lange vacht. Ontbreken van tabbytekening, vachtpatroon of contrast. Lichte staartpunt.

Karakter/bijzonderheden
Het is een levendige, energieke kat, die erg actief is zonder agressief te zijn. Hij is een uitstekende jager. Ondanks het wilde uiterlijk van de California Spangled is hij sociaal, aanhankelijk en gevoelig. De verzorging beperkt zich tot één keer per week borstelen.

HoofdCalifornia Spangled 02
Een mooi gevormde kop, van gemiddelde lengte en breedte. Afgeronde schedel. Een licht gewelfd voorhoofd. Lichte stop. Uitstekende jukbeenderen. Volle, goed ontwikkelde, middellange snuit. Sterke kin. Sterk ontwikkelde kaken.

Oren
Van gemiddelde lengte en breedte, afgerond aan de uiteinden en hoog op het hoofd geplaatst.

Ogen
Amandelvormig, goed geopend, iets schuin staand en tamelijk ver uit elkaar. De kleur is in harmonie met de vacht: goud tot kastanjebruin; bij de Snow Leopard blauw.

Hals
Middellang, cilindervormig en gespierd.

Lichaam
Tamelijk lang en gespierd. Stevige dijen. Sterke botstructuur. Goed ontwikkelde spieren.

Poten
Lang en sterk. De voorpoten vormen een hoek van bijna 90°, waardoor het lijkt of de kat door de poten gezakt is en het lichaam naar de grond richt. De voeten zijn middelgroot.

Staart
Tamelijk lang, van de basis tot het uiteinde even dik, met donkere ringen en een donkere punt in de basiskleur. Hij is royaal behaard.

Vacht
Kortharig, behalve op de buik en de staart, waar de beharing wat langer is. Tekening: spotted tabby. De vlekjes die de rug en de zijkanten van het lichaam bedekken hebben een ronde, vierkante of driehoekige vorm. Ze moeten goed begrensd zijn en gescheiden van elkaar. Strepen op het hoofd, de hals, de poten en de staart.

Kleur
Kleuren: acht klassieke variëteiten, namelijk zwart, (kastanje)bruin, blauw, brons, antracietgrijs (charcoal), rood (red), goud (gold) en zilver (silver). De Snow Leopard heeft een witte vacht met zwarte tekening, en blauwe ogen.