Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Cornish Rex
Een speelse en sociale acrobaat met krulhaar
Cornish Rex 01

De allereerste Cornish Rex werd in 1950 geboren in Engeland, in het plaatsje Bodmin Moor in Cornwall. Zijn moeder was een gewone schildpadkleurige boerderijpoes, genaamd Serena. Zijn vader is onbekend, maar aangenomen werd dat het hoogstwaarschijnlijk Serena's rode broer was. Het katertje was crème kleurig en had een kort gekruld vachtje, zijn nestbroertjes en zusjes hadden een normale gladharige vacht. De eigenaresse van de poes besloot het katertje te houden en noemde hem Kallibunker. Kallibunker dekte zijn moeder Serena en daaruit werden weer enkele kittens geboren met een gekrulde vacht. De naam Rex werd afgeleid van het Rex konijn, een konijnenras met een soortgelijke gemuteerde vacht. Toen in 1960 in Devonshire weer een gekruld katertje opdook in een nestje van een gewone boerderijkat nam men aan dat het om dezelfde vachtmutatie ging. Dit katertje Kirlee werd gekruist met afstammelingen van Kallibunker, maar hieruit werden alleen gladharige kittens geboren. Hieruit bleek dat het om twee verschillende mutaties ging en besloten werd om deze apart van elkaar te gaan fokken. De stam uit Cornwall werd Rex gene 1 genoemd en de stam uit Devonshire Rex gene 2. Later werden de rassen Cornish Rex en Devon Rex genoemd.
De Cornish Rexen werden gekruist met Burmezen en Britse Korthaar katten, later ook met Siamezen, Oosters Korthaar katten en Blauwe Russen.
Een aantal Cornish Rexen was naar Amerika gegaan, daar werd veel uitgekruist met Siamezen en later ook met American Shorthair katten.
De Engelse en de Amerikaanse Cornish Rexen zijn verschillend in type. De Engelse Cornish Rexen benaderen nog steeds het slanke gemiddeld Oosterse type van de stamvader Kallibunker, terwijl de Amerikaanse katten door selectief fokken veel extremer in type zijn geworden. De Amerikaanse Cornish Rex is kleiner, slanker, heeft een eivormig hoofd, grotere ogen en zeer grote oren. De Cornish Rex die in Europa wordt gefokt is een combinatie van deze twee.
De eerste Rexen in Nederland kwamen hier in 1967 via Denemarken. Sindsdien is in Nederland de populariteit van de Cornish Rex gestaag gegroeid.
De Cornish Rex heeft een makkelijk karakter, is speels en aanhankelijk. De vacht is zeer kort, zonder dekhaar, verhaart nauwelijks en heeft weinig verzorging nodig.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Lang en slank. Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg. Gebogen rug. Fijn tot zeer fijn beendergestel. Gekrulde vacht.

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

OpmerkingenCornish Rex 02
Toegestane kruising met andere rassen: geen.

Fouten
Een te grote of te lange kop. Kleine oren. Een massief, gedrongen lichaam. De staart te dik, kort, kaal of ruig. Grote kale plekken, behalve op de slapen en de staart. Harde, rechte haren.

Karakter/bijzonderheden
Het is een levendige, beweeglijke, speelse en excentrieke acrobaat. Hij is altijd goedgehumeurd, gaat goed om met zijn soortgenoten en met honden. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Deze aanhankelijke, gevoelige kat is een liefdevolle vriend. Hij heeft een doordringende stem. Hij kan goed binnen leven, temeer daar hij nogal kouwelijk is. De poezen zijn regelmatig krols en erg vruchtbaar. De katten hebben een enorme eetlust en de jongen ontwikkelen zich snel. Voor de verzorging is het goed om ze wekelijks te borstelen. Ze hebben praktisch geen rui.

Hoofd
Meer lang dan breed, gemiddeld wigvormig. Eivormige schedel. Romeins profiel (bolle neus). Rechte lijn vanaf het midden van het voorhoofd tot de punt van de neus. Rechte neus. Duidelijke snorhaarkussens. Sterke kin. Gekrulde snorharen en wenkbrauwen.

Oren
Grote, kegelvormige oren, breed aan de basis en hoog op het hoofd geplaatst. Afgeronde uiteinden. De oorschelp is bedekt met fijne haartjes, meestal geen haar aan zowel de binnen- als de buitenkant.

Ogen
Middelgroot tot groot en ovaal van vorm, iets schuin staand. De kleur is in harmonie met die van de vacht. Ze moeten glanzend, helder en intensief van kleur zijn.

Hals
Van gemiddelde lengte, fijn maar gespierd.Cornish Rex 03

Lichaam
Klein tot middelgroot en tamelijk lang. Een volle en diepe borstkas. Sterk gebogen rug. Ronde heupen. Zeer fijn beendergestel. Stevige, krachtige en lange spieren.

Poten
Lang en recht. Fijne beenderen, stevige spieren. Kleine, ovale voeten.

Staart
Lang, fijn en goed bedekt met gegolfd haar.

Vacht
Kortharig, dicht, gegolfd met regelmatige golfjes over het hele lichaam, bij voorkeur ook op de poten en de staart. Dekhaar ontbreekt, waardoor de vacht zeer fijn en uitermate zacht aanvoelt, als satijn of zijde. Het haar groeit langzaam.

Kleur
Kleuren: alle kleuren zijn erkend. De variëteit met de tekening van de Siamees wordt Si-Rex genoemd.