Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Devon Rex
Een grappige creatie met een schapenvacht en vleermuisoren
Devon Rex 01
In 1960 werd in Devonshire, Engeland een zwart gekruld katertje geboren. Zijn moeder was een gewone gladharige poes, zijn vader was waarschijnlijk de schuwe zwarte gekrulde kater die al een aantal jaren bij de tinmijnen rondzwierf. De eigenaresse Beryl Cox, noemde het katertje Kirlee. Toen zij in de krant een artikel las over de Rex katten uit Cornwall, nam zij contact op met de fokkers van de Cornish Rex. Kirlee werd gekruist met enkele van deze poezen, waaruit alleen gladharige kittens werden geboren. Hieruit bleek dat het om twee verschillende, recessief verervende vachtmutaties ging en werd besloten om twee verschillende rassen te gaan fokken. Vanwege het tekort aan fokkatten werden de afstammelingen van Kirlee met de Cornish rex poezen ook ingezet voor de fok van de Devon Rex, waardoor alle Devon Rexen ook de Cornish kater Kallibunker als voorvader hebben. Verder werd voor de opbouw van het ras uitgekruist met Brits Korthaar katten, Burmezen en Siamezen.
De Devon Rex is vanwege zijn bijzondere uiterlijk een geliefde kat. Maar helaas om te fokken is het een vrij moeilijk ras, met een aantal vervelende erfelijke gebreken. In het ras komt de erfelijke afwijking Myopathie voor, in de volksmond ook wel foutief spasticiteit genoemd. Dit is een recessief verervend probleem en daardoor zeer moeilijk onder controle te krijgen. In het verleden zijn zowel in Nederland als in andere landen testkruisingen gedaan om zodoende de dragers van deze ziekte te kunnen traceren. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd, dit zou alleen mogelijk zijn geweest als álle fokkers hieraan hadden meegedaan. Er wordt in Amerika al een aantal jaren aan een DNA onderzoek gewerkt. Wanneer het gen dat Myopathie veroorzaakt ontdekt is, zou dat een doorbraak betekenen voor de fok van de Devon Rex.  Verder wordt het aangeraden om fokkatten te laten onderzoeken op Patella Luxatie, daar ook dit een veelvoorkomend probleem is bij de Devon Rex.
De devon Rex is erkend door de GCCF en de Fifé in 1967. In Amerika werd nog jarenlang geen onderscheidt gemaakt tussen de verschillende Rex rassen. Pas in 1979 werd de Devon Rex door de CFA erkend als apart ras en in 1988 door de TICA.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Gelijkmatig gebouwd. Gewicht: 2,5 tot 4 kg. Zeer grote oren. Korte, gekrulde haren.

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Onbekend

Andere naam
Geen

ConditieDevon Rex 02
Onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: geen.

Fouten
De rechte kop van het oosterse type of de brede van de Brits Korthaar. Kleine oren, hoog geplaatst. Kleine ogen. Een gedrongen lichaam. Een korte, kale of ruige staart. Een platte vacht. Harde of gladde haren. Grote kale plekken.

Karakter/bijzonderheden
Het is een levendige, speelse en acrobatische kat, iets minder actief dan de Cornish Rex. Hij bezit een blijmoedig karakter en hoewel hij onafhankelijk is, kan hij goed opschieten met zijn soortgenoten en met honden. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Deze aanhankelijke, gevoelige kat is met zijn zachte, bescheiden stemgeluid een aangenaam kameraadje. Hij is goed ingesteld op het leven binnenshuis, omdat hij kouwelijk is. De jongen ontwikkelen zich snel. De vacht heeft zich pas rond de zes maanden volledig ontwikkeld. Wat zijn verzorging betreft is wekelijks borstelen voldoende. Hij verhaart praktisch niet. Wel regelmatig wassen, want hij transpireert en zijn oren produceren veel oorsmeer.
Lijders aan Myopathie kunnen vrij snel herkend worden aan de gebogen stand van de nek. Vanaf de leeftijd dat de kittens worden gespeend wordt dit steeds duidelijker zichtbaar. Kittens met Myopathie hebben moeite met slikken en een eigenaardige manier van lopen. Bij het lopen zijn de schouders opgetrokken en de nek gebogen. Pas wanneer zo'n kitten geboren wordt is het duidelijk dat beide ouders drager zijn van deze ziekte. Doordat het recessief vererft is het voordien nooit met zekerheid te zeggen, welke dieren wel of geen drager zijn.

Hoofd
Tamelijk klein, wigvormig, kort en hoekig. Platte schedel en bol voorhoofd. Volle wangen en uitstekende jukbeenderen. Korte snuit. Korte neus met een duidelijke stop. Sterke kin. Duidelijk aanwezige pinch. Snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld, nogal stug en van gemiddelde lengte.

Oren
Zeer groot, zeer breed aan de basis, kegelvormig met afgeronde uiteinden. Heel laag aangezet en bedekt met fijn haar. Warrig haar aan de binnenkant en plukjes haar op de punten (Lynxtips).

OgenDevon Rex 02
Grote, ovale, flink uit elkaar staande ogen, iets schuin staand naar de buitenste rand van het oor. De kleur is glanzend, helder, zuiver en in harmonie met die van de vacht.

Hals
Van gemiddelde lengte, dun en licht gebogen.

Lichaam
Middelgroot en van gemiddelde lengte. Brede borst. Stevige, krachtige spieren.

Poten
Lang en dun. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten. Fijn tot gemiddeld beendergestel. Krachtige spieren. Kleine, ovale voeten.

Staart
Lang, fijn, taps toelopend en goed bedekt met kort haar.

Vacht
Kort, fijn, gerimpeld, gegolfd haar. Vacht met of zonder dekharen, niet zo gelijkmatig als bij de Cornish Rex, maar een beetje rommelig zoals de vacht van een poedel of een schaap. Sommige Devon Rex-katten hebben dons op de buik, niet te verwarren met kaalheid. Net als bij de Cornish Rex groeit het haar langzaam. Alle kleuren en tekeningen zijn toegestaan, met of zonder wit.

Kleur
onbekend