Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Egyptische Mau
Deze gevlekte kat met mascara werd aanbeden in de Oudheid

Egyptische Mau Mau betekent kat in het Egyptisch. Het is zo dat de voorouders van dit ras werden beschermd en vereerd. Dikwijls werden ze afgebeeld op monumenten uit het oude Egypte. De Russische prinses Nathalie Troubetskoy, die naar Italië werd verbannen, bracht in 1953 vanuit Caïro de eerste vertegenwoordigers van het ras mee waaronder de poes Baba en een kitten Lisa. Beiden werden in Rome in 1955 tentoongesteld. In 1956 emigreerde de prinses naar de Verenigde Staten, ze nam haar katten mee en begon er de cattery Fatima. Baba werd in 1957 bekroond. Het snelle succes van dit ras zette andere fokkers aan tot de fok ervan. Het ras werd in 1988 erkend door de C.F.A. en de T.I.C.A. en deze stelde in 1988 een rasstandaard op. In datzelfde jaar werd de Egyptische Mau ook in Europa gefokt, waar het nog steeds een zeldzaam ras is. De F.I.Fe erkende het ras in 1992. De tabby spotted Oosters Korthaar, door de Engelsen ontwikkeld, wordt dikwijls met de Mau verward.

Algemene kenmerken
Middelgroot, gelijkmatig gebouwd, vergelijkbaar met de Abessijn. Sierlijk lichaam en goed gespierd.Gewicht: 2,5 tot 5 kg. Gevlekte vacht.

Land van herkomst
Egypte

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Egyptian Mau

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Ronde en korte kop. Kleine oren. Volle wangen, uitgezonderd bij de volwassen katers. Te puntige of te korte snuit. Kleine, ronde ogen of ogen van het oosterse type. Amberkleurige ogen bij dieren ouder dan 18 maanden. Massief of oosters type lichaam. Vlekken die elkaar raken. Doorlopende halsketting.

Karakter/bijzonderheden
Levendig, speels, actief, evenwichtig. Deze kat is niet agressief of nerveus. Hij houdt niet van drukte. Afstandelijk tegenover vreemden, sociaal met soortgenoten, zacht en zeer lief met zijn baas. Hij heeft een zachte en aangename stem. Hij past zich aan het binnenleven aan, maar kan niet goed tegen eenzaamheid. Sportief en een goede jager, in een tuin kan hij zich uitleven. Zijn verzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Hoofd
Wigvormig, met licht afgeronde lijnen, zonder vlakke gedeeltes. Licht bol voorhoofd. Lichte stop of welving tussen de neus en het voorhoofd. De kaken zijn niet vol, behalve bij volwassen katers. De snuit is kort noch puntig, de neus is even lang als breed.

Oren
Middelgroot tot groot, goed uit elkaar staand, breed aan de basis, alert en met vrij puntige uiteinden. De binnenzijde is met korte, vlak aanliggende haartjes bezet. Lynxtips worden op prijs gesteld.

Ogen
Groot, amandelvormig, noch rond, noch van het oosterse type, lichtjes schuin geplaatst. Heldergroen of kruisbesgroen/druifgroen gekleurd. De amberkleur is toegestaan voor jong volwassen dieren tot een leeftijd van 18 maanden.

Hals
Zeer gespierd en gebogen.

Lichaam
Middellang tussen het foreign en het cobby type in. Hoge en hoekige schouders (zwaargebouwd). Goed ontwikkelde spieren.

Poten
De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Gespierd. Kleine, licht ovale voeten.

Staart
Middellang, breed aan de basis en langzaam aflopend naar de punt.

Vacht
Kort, fijn, zijdeachtig, sterk en vlak aanliggend. Minstens twee ticking banden op de agoutiharen van de grondkleur. De vacht is natuurlijk gevlekt (spotted) tabby. Donkere, ronde vlekken zijn gelijkmatig over de romp en de buik verspreid. Streeptekening op de ledematen: M of scarabee op het voorhoofd, mascara lijnen op de slapen en wangen, ringen op de staart, onderbroken halsketting en ringen respectievelijk op de borst en de poten.

Kleur
Variëteiten
  • Silver : zwarte vlekjes, zilverwitte agouti ondergrond, baksteenrode neusspiegel, zwarte voetzolen.
  • Brons: zeer donkerbruine vlekjes, lichtbruine agouti ondergrond, baksteenrode neusspiegel.
  • Smoke: gitzwarte vlekjes, rookgrijze ondergrond, zwarte neusspiegel en voetzolen.