Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Exotic Shorthair
Een pluizig brutaaltje met een langdurige puberteit

Exotic Shorthair In de Verenigde Staten werden rond 1960 door fokkers van de American Shorthair kruisingen toegepast met Perzische katten om de kleur van de vacht te verbeteren en de katten zwaarder van postuur te maken. Er werden kortharige Perzen geboren die Exotic Shorthair werden genoemd en die in 1966 door de C.F.A. werden erkend. Tijdens het fokprogramma vonden eveneens kruisingen plaats met de Blauwe Rus en de Burmees. Sinds 1987 zijn alleen nog kruisingen met Perzen toegestaan. De F.I.Fe erkende op haar beurt het ras in 1986. De Exotic Shorthair, die in de Verenigde Staten erg veel voorkomt, begint ook Europa te veroveren.

Algemene kenmerken
Kortharige Pers. Gewicht: 3 tot 6,5 kg. Middelgroot en gedrongen.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: de Pers.

Fouten
Een te lange of te smalle kop. De neus te lang of Romeins. Een rechte, fijne snuit. Kleine, schuine of bleke ogen. Te grote oren. Een te lang of smal lichaam. Smalle borst. Lange, slanke poten. Ovale voeten. Te lang staart. Diskwalificatie voor borstvlek (medaillon) of buikvlek.

Karakter/bijzonderheden
Het is een vreedzame kat, iets levendiger dan de Pers. Hij is nieuwsgierig en speels, heeft een goed karakter en is sociaal ten opzichte van zijn soortgenoten en honden. Hij is gemakkelijk in de omgang en onopvallend, hij miauwt zelden., Verdraagt het niet om alleen te zijn. Hij is aanhankelijk en heeft behoefte aan de liefdevolle aanwezigheid van zijn baasje. Deze robuuste kat bereikt de volwassen leeftijd pas rond de drie jaar en zijn puberteit verloop nogal traag. Wanneer twee Exotic Shorthairkatten worden gekruist, kan het zijn dat er langharige jongen worden geboren. Deze worden door de C.F.A. Exotic Longhair genoemd; in Europa worden ze als Perzen beschouwd. De verzorging is eenvoudig. Eén keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui moet dit dagelijks. Omdat ze soms nogal veel tranen is het goed om iedere dag de ogen schoon te maken.

Hoofd
Rond en massief. Zeer brede schedel. Afgerond voorhoofd. Ronde, volle wangen. Korte, brede en ronde snuit. Korte, brede neus met een opvallende stop. Brede, goed geopende neusgaten, voor een goede ademhaling (t). Sterke kin. Brede, krachtige kaken.

Oren
Kleine oren, afgerond aan de uiteinden, niet al teveel geopend aan de basis. Heel ver uit elkaar geplaatst en met veel haar aan de binnenkant.

Ogen
Grote, ronde, ver uit elkaar staande ogen. Een zuivere en diepe kleur in harmonie met die van de vacht (bij de meeste variëteiten goud tot koperkleur; groen bij de chinchilla en de golden; blauw bij de witte en de colourpoint).

Hals
Kort en dik.

Lichaam
Middelgroot, cobby en laag op de poten. Brede borst. Massieve schouders. Robuust beenderstel en krachtig spierstelsel.

Poten
Kort, recht en sterk. Ronde, grote voeten. Plukjes haar tussen de tenen zijn wenselijk.

Staart
Een korte, dikke staart die laag wordt gedragen. Ronde punt.

Vacht
Kortharig, iets langer dan die van andere kortharige rassen. Dichte, pluizige, iets van het lichaam afstaande vacht.

Kleur
Alle kleuren van de Pers zijn erkend.