Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

German Rex
Een lamswollen vacht over het hele lichaam
German Rex 01
De German Rex is één van de oudste bekende Rexmutaties bij katten.
De allereerste bekende German Rex was Munk. Munk is in 1930 geboren in Köningsberg, Oost-Pruissen. Over zijn afstammelingen is niets bekend, maar Munk heeft gedurende zijn leven als ongecastreerde kater zijn gekrulde genen verspreid bij de lokale krolse poezen. Munk is in 1944 op 14 jarige leeftijd overleden. Na de tweede wereldoorlog vertrokken veel arbeiders uit Oost-Pruissen naar Berlijn om daar te werken.
Vanaf 1946 zwierf er rond het Hufeland ziekenhuis in Berlijn een zwarte poes met een gekrulde vacht rond, zij was daar door een verpleegster uit Köningsberg achtergelaten. Een aantal jaren werd zij verzorgd door patienten en verplegend personeel. In 1951 werd zij opgemerkt door dr. Rose Scheuer-Karpin, die de poes in huis nam en haar vanwege haar bijzondere vacht Lämmchen noemde. Zij leefde daar samen met de zwarte kater Blackie. In de daarop volgende jaren kreeg Lämmchen een aantal nesten van Blackie, de kittens waren allemaal gladharig. Nadat Blackie verdwenen was in 1957 kreeg Lämmchen een nest kittens van haar gladharige zoon Fridolin en twee van de kittens hadden, net als Lämmchen, een gekrulde vacht. In de daarop volgende jaren kreeg Lämmchen nog een aantal nesten van verschillende katers. Alle kittens van Lämmchen werden weggegeven aan liefhebbers in en rond Berlijn. Eén van haar gekrulde dochters genaamd Curlie ging naar een verpleegster, die ook een aantal nestjes heeft gehad. In 1960 werd er in Berlijn weer een onbekende zwarte kater met een gekrulde vacht gevonden. Waarschijnlijk ook een afstammeling van Lämmchen, op wie hij sprekend leek. Deze kater kwam ook bij de verpleegster in huis, zij noemde hem Schnurzel. Zij heeft met Curlie en Schnurzel ook een aantal nesten gefokt.
In Duitsland was verder geen belangstelling om met deze katten te fokken. Wél kwam er belangstelling vanuit het buitenland. Afstammelingen van Lämmchen gingen naar Parijs en later ook naar Amerika. De katten in Amerika waren zeer succesvol. In Amerika werd toen geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende Rex rassen. Zij werden allemaal geregistreerd als "Rex"en op shows werden zij, ongeacht hun afkomst gekeurd volgens de standaard van de Engelse Cornish Rex. De German Rexen werden gekruist met de Cornish Rexen en de gekrulde kittens die daaruit kwamen zijn verder gebruikt voor de Cornish fok.
De daarop volgende jaren is er in zowel Oost als West Duitsland op zeer kleine schaal met de German Rexen gefokt, verschillende keren bijna uitgestorven, maar nog net op tijd gered. Vanaf 1999 is een groep fokkers zich gaan inzetten voor het behoud van de German Rex. Er was nog slechts een handjevol van deze katten beschikbaar. Door middel van uitkruisen met andere katten is de genenpoel uitgebreid en er houden zich nu fokkers in verschillende landen bezig met de German Rex. Deze katten zijn nog steeds vrij zeldzaam. De German Rex is erkend bij de Fifé, WCF en enkele Duitse verenigingen.

Algemene kenmerken
Middelgroot, sterk en gespierd. Gewicht: 2,5 tot 4,5 kilo

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Duitse Rex

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: Na indiening van een goed fokplan kan het stamboek van de betreffende vereniging toestemming geven voor een raskruising. Rassen die gebruikt worden om uit te kruisen zijn o.a. de huiskat, de Europees Korthaar, de Brits Korthaar en de Cornish Rex.

Fouten
Een te lange of te puntige kop. Kleine oren. Een korte, kale staart. Een ruige vacht, niet voldoende golvend en met stukken zonder haar.

Karakter/bijzonderheden
Een actieve, maar geduldige kat. Hij heeft een gelijkmatig karakter, kan goed met andere katten opschieten en is erg aanhankelijk tegenover zijn baasje. De verzorging is eenvoudig.

HoofdGerman Rex 02
Afgerond, met een flinke ruimte tussen de oren. Goed ontwikkelde wangen. De neus heeft een lichte stop bij de basis. Massieve, sterke kin. De snorharen zijn korter dan normaal en gekruld.

Oren
Middelgroot, breed aan de basis en met licht afgeronde uiteinden. De buitenkant is bedekt met fijn en dik haar, de binnenkant is licht behaard.

Ogen
Middelgroot, goed uit elkaar geplaatst en goed geopend. Ze moeten eenkleurig zijn, glanzend en de kleur moet in harmonie zijn met die van de vacht.

Hals
onbekend

Lichaam
Middelgroot, stevig, gespierd maar niet massief of zwaar. Een ronde en krachtige borst. De rug loopt recht van de schouders tot de achterhand.

Poten
Slanke, middellange poten. Goed ontwikkelde, iets ovale of ronde voeten.

Staart
Middellang, dik bij de aanzet en dunner uitlopend naar de afgeronde punt. Vol behaard.

Vacht
Kort, fluwelig, zacht, heel zijdeachtig. Hij moet golfjes of krullen hebben. Gekruld over het hele lichaam, langer dan bij de Cornish Rex en meer van het lichaam afstaand. Geen dekhaar. Alle kleuren zijn erkend, behalve chocolate, lilac en colourpoint.

Kleur
Alle bij katten voorkomende kleuren en vachtpatronen zijn erkend.