Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Havana
Naar keuze, kastanjebruine of roodbruine vacht maar steeds met groene ogen

Havana 01In het begin van de negentiende eeuw trok in Engeland een kastanjebruine poes, Granny Grump, (chestnut in het Engels), de aandacht. Pas veel later, rond 1880, werden katten met dezelfde vachtkleur met succes tentoongesteld. Nadat het ras een halve eeuw vergeten was, probeerde Baronnes Von Ulmann rond 1950 een effen chocoladebruine kat met een oosters type te ontwikkelen. Ze kruiste daartoe Siamese chocolate points met zwarte Europees Korthaarkatten. Ze was zo succesvol dat ze navolging kreeg van andere fokkers. In tegenstelling tot de F.I.Fe erkende de G.C.C.F. het nieuwe ras in 1958 onder de naam Chestnut Havana of Havana Brown. In 1971 gaf men de voorkeur aan de benaming Havana, mogelijk verwijzend naar de kleur van een sigaar of naar de vacht van een bepaald konijnenras, mede nadat de lilac- kleur door bepaalde federaties werd toegestaan (de Lavendel). Sinds 1960 oogst dit ras veel succes in de Verenigde Staten terwijl het in Europa zeldzaam blijft. In Nederland staat dit ras vermeld als Oosters Korthaar chocolate. Nog niet zolang geleden werd een Havana Brown gekruist met een Serval (een grote, hoog op de poten staande wilde Afrikaanse kat met een gevlekte vacht) wat aanleiding gaf tot een nieuw ras: de Savanah. Een grote slanke kat met een gevlekte vacht en bekend om zijn vriendelijkheid. Een eerste dier werd in 1998 in Frankrijk geïntroduceerd en de L.O.O.F. heeft het ras onlangs erkend.

Algemene kenmerken
Middelgroot Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg Engels type: lang en slank Amerikaans type: gelijkmatig gebouwd type.

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Havana Brown

Andere naam
de Havanakat, Chestnut Brown Foreign, Chestnut Oriental Shorthair, Oosters Korthaar chocolate

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Afwezigheid van een stop (bij Amerikaans type). Afwezigheid van een kin. Een vervormde staart Diskwalificatie: verkeerde oogkleur. Witte vlekken.

Karakter/bijzonderheden
Een levendige, actieve, speelse, niet agressieve kat. Wantrouwig tegenover vreemden, hij houdt van rust en comfort. Vreedzaam, vriendelijk, zeer zacht, erg gehecht aan zijn baasje. Minder spraakzaam dan de Siamees en een minder krachtige stem. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende voor een goed onderhoud van de vacht.

Hoofd
Langer dan breed. Engels type: oosters type, zonder pinch of stop. Amerikaans type: licht driehoekig met duidelijke stop en pinch. Licht afgeronde schedel. Volle wangen zijn bij volwassen kater toegestaan. Lange, vierkante snuit. Stevige, vierkante, forse kin.

Oren
Groot, met afgeronde toppen, vrij ver uit elkaar staand. Wanneer het dier alert is zijn ze naar voren gericht. Zeer dun behaard met name aan de binnenzijde.

Ogen
Groot, ovaal, niet bolrond en dicht bij de neusbasis geplaatst. Kleuren: alle nuances en intensiteiten van groen. Een kleurwijziging wordt tot op de leeftijd van een jaar toegestaan.

Hals
Van gemiddelde grootte en lengte.

Lichaam
Middelgroot met een matig ontwikkeld beenderstelsel. Gelijkmatig gebouwd (Amerikaans type) of lang en slank (Engels type). Stevig gespierd.

Poten
Lang, slank maar niet te dun. Compacte, ovale voeten.

Staart
Middellang, niet te breed aan de basis, smaller uitlopend naar de punt.

Vacht
Kort, fijn, zijdeachtig, glanzend, vlak aanliggend. Niet te dichte ondervacht. Bij de lilac variëteit is een iets pluiziger vachttype toegestaan.

Kleur
  • Chocolate : kastanjebruin; effen hazelnootbruin. de snorharen en de neusspiegel zijn bruin; de voetzolen roze. de C.F.A erkent enkel Deze kleur.
  • Lilac: mollengrijs met Een roze gloed. de T.I.C.A. erkent beide kleuren. Kittens worden met ghostmarking geboren die in de loop van het eerste levensjaar verdwijnt.