Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Korat
Een onafhankelijke grijze geluksbrenger

Korat 01 Dit natuurras uit Thailand komt reeds sinds de veertiende eeuw voor. Het ras draagt de naam van een provincie in Thailand waar hij als geluksbrenger beschouwd wordt. Zijn oorspronkelijke naam, Si-Sawat, betekent 'kleur van de voorspoed'. In het Boek der kattengedichten van de dynastie van Ayutthaya (1350-1767) wordt vermeld dat zijn ogen schitteren zoals dauwdruppels op een lotusblad. Aan het einde van de negentiende eeuw werden exemplaren van het ras in Groot-Brittannië geïmporteerd en tentoongesteld, maar zonder succes omdat ze als blauwe Siamezen beschouwd werden. Een Amerikaanse fokster, Jean Johnson, vatte hun fok in 1959 op. Het ras werd in 1966 door de C.F.A. erkend en in 1969 door de T.I.C.A. Bij aankomst van het ras in Europa, in 1972, erkende de F.I.Fe de Korat. Ondanks het feit dat het ras in de Verenigde Staten goed bekend is, komt hij nog steeds weinig voor in Europa.

Algemene kenmerken
Middelgroot, vrij gedrongen lichaam, vrij gelijkmatig gebouwd. Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg. Kortharig.

Land van herkomst
Thailand

Oorspronkelijke naam
Si-Sawat

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Smalle kop. Kleine, dicht bij elkaar staande ogen. Gele ogen (u). Te lange of te korte neus. Duidelijke overgang tussen de wangen en de snuit (pinch). Diskwalificatie: alle andere kleuren dan blauw. Witte vlekken.

Karakter/bijzonderheden
Een levendige, actieve, zeer behendige en speelse kat. Houdt niet van drukte en lawaai. Hij heeft een rustige omgeving nodig. Weinig sociaal met soortgenoten, Gereserveerd tegenover vreemden. Zacht, heel vriendelijk, uiterst gevoelig, erg gehecht aan zijn baas. Hij eist veel liefde en aandacht op. Hij heeft een melodieuze stem. Makkelijke vachtverzorging, wekelijks borstelen volstaat.

HoofdKorat 02
In vooraanzicht: hartvormig. Afgeplat voorhoofd. Lichte stop tussen het voorhoofd en de neus. Stevige en goed ontwikkelde wangen. Geen spitse noch vierkante snuit. Lange neus, lichtjes bol aan het uiteinde. Stevige, goed ontwikkelde kin. Sterke kaken.

Oren
Groot, breed aan de basis met iets afgeronde punten. Alert en hoog op de kop ingeplant. Korte haren op de buitenzijde van de oorschelp.

Ogen
Groot, rond, goed uit elkaar staand, lichtjes schuin geplaatst. Liefst diepgroen van kleur. Amberkleurige ogen zijn toegestaan, vooral bij jonge dieren. Het is zo dat de definitieve kleur niet bereikt wordt voor de leeftijd van twee jaar. De wenkbrauwen beschrijven twee grote bogen boven de ogen.

Hals
Van gemiddelde grootte, lang.

Lichaam
Middelgroot, semi-cobby, noch compact, noch slank. Licht gebogen ruglijn. Krachtig, gespierd, lenig.

Poten
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Matig tot stevig beenderstelsel. Ovale voeten.

Staart
Middellang, breder aan de basis, dunner uitlopend naar een afgeronde punt.

Vacht
Korte, fijne, glanzende, dichte beharing. Enkelvoudige vacht (zonder ondervacht) die de neiging heeft zich ter hoogte van de ruglijn op te richten wanneer de poes beweegt.

Kleur
De kleur is effen zilverblauwgrijs (silver blue). De uiteinden van de haren zijn zilverkleurig wat een vriesglans oplevert. De neusspiegel is donkerblauwgrijs. De voetzolen donkerblauw tot rozig lavendelblauw.