Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Maine Coon
Een Amerikaanse reus en een vriendelijke wilde kat

Main Coon 01 Volgens de legende zou de Maine Coon het resultaat zijn van de liefde tussen een wilde kat en een wasbeer (raccoon). Een kruising die genetisch onmogelijk is, maar die is ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken. Hij is afkomstig uit de Verenigde Staten, uit de staat Maine. Hij zou ontstaan zijn uit kruisingen tussen Angora katten die door zeelieden uit het Midden-Oosten waren meegebracht; Engelse katten die met de eerste kolonisten meegekomen waren, Russische en Scandinavische katten en kortharige Amerikaanse boerderijkatten. Het strenge klimaat in deze streek van de Verenigde Staten heeft deze robuuste kat gevormd. Hij is te beschouwen als het eerste Amerikaanse kattenras. Captain Jencks, een wit-zwarte kat, is de eerste Maine Coon die in 1861 met succes op de kattententoonstellingen van Boston en New York werd voorgesteld. Dit ras vormde in 1895 eveneens een hoogtepunt op de show in de Madison Square Garden van New York. De modetrend met de Perzen en de Siamezen drong de Maine Coon gedurende een halve eeuw op de achtergrond. Rond 1950 herontdekte men het ras. Sinds 1980 is het in volle opgang. In 1960 werd de rasstandaard opgesteld. De C.F.A. en de F.I.Fe hebben het ras respectievelijk in 1976 en 1980 erkend. Ondanks het feit dat het om één van de belangrijkste rassen ter wereld gaat blijft hij toch zeldzaam in Europa en Frankrijk, waar hij in 1981 geïntroduceerd werd. In Nederland wordt dit ras steeds populairder. Het ras is de laatste jaren erg geëvolueerd. Hij is groter, hoger en wilder van uiterlijk geworden.

Algemene kenmerken
Zeer groot. Gewicht: 4 tot 10 kg. Gelijkmatig gebouwd. Erg gespierd lichaam. Stevige botten. Geeft een krachtige en robuuste indruk. Lange stugge haren.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Maine Shag

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Kleine gestalte, tenger voorkomen. Ronde kop. Recht of holrond profiel. Neus met stop. Ronde, puntige snuit. Duidelijk te onderscheiden lippen. Wijkende kin. Te ver uit elkaar staande, te puntige oren. Amandelvormige en overdreven schuin ingeplante ogen. Kort, geblokt lichaam. Fijne, lichte botten. Korte staart. Vacht met haren van dezelfde lengte over het gehele lichaam.

Karakter/bijzonderheden
Evenwichtig, kalm. Deze 'zachte reus' die een rustige kracht uit-straalt is een sociale, weliswaar dominante, maar niet agressieve kat. Vriendelijk, erg gehecht aan zijn baas. Speels, sportief, een goed jager, hij heeft ruimte nodig. Een grote tuin is beter ge-schikt dan een appartement. Door zijn robuust-heid doorstaat hij de strengste winters. De puberteit bij de poezen treedt pas laat op. De kittens groeien traag en zijn pas na drie à vier jaar volwassen. Ze zijn eenvoudig in de verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat om de vacht te onderhouden.

Hoofd
Middelgroot, typisch wigvormig. Licht bolvormig voorhoofd. In zijaanzicht vertoont de schedel een lichte welving tussen neus en voorhoofd. Hoge en uitstekende jukbeenderen. Vierkante snuit. Brede neus, soms naar het einde toe bolrond. Stevige kin. Krachtige, vrij lange kaken.

Oren
Groot, breed aan de basis, vrij puntig en hoog op de kop ingeplant. De binnenzijde is weelderig behaard met lange fijne haren die horizontaal groeien. Lynxtips zijn gewenst.

Ogen
Groot, ver uit elkaar staand, enigszins ovaal. Wanneer ze goed open staan lijken ze echter rond. Lichtjes schuin geplaatst. Alle kleuren zijn toegestaan.

Hals
Middellang, stevig en licht gebogen.

Lichaam
Lang, rechthoekig, groot. Zware botstructuur. Krachtig gespierd.

Poten
Middellang, stevig, sterk ontwikkelde botten en spieren. Grote, ronde voeten. Plukjes haar tussen de tenen.

Staart
Lang, breed aan de basis, iets aflopend naar het uiteinde, met weelderige, lange haren. Teruggelegd over de rug komt deze minimaal tot de schouderbladen.

Vacht
Aangepast aan alle seizoenen. Dicht, zijdeachtig. Kort op de kop, de schouders en de poten. Langer op de rug en de flanken en met een weelderige broek. Lange haren op de buik. De aanwezigheid van een kraag wordt op prijs gesteld. De ondervacht is zacht, fijn en bedekt met een gladde, ondoordringbare en lichtjes vettig aanvoelende vacht.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van chocolate, lilac, colourpoint, en cinnamon en fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. De kleurencategorieën kunnen als volgt ingedeeld worden: - tabby - eenkleurig - tortie - silver- smoke - particolour