Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Manx
Een staartloze kat met een hazengang
Manx 01
Zijn naam is afgeleid van het eiland Man in de Ierse zee waarvan hij afkomstig is. Men heeft beweerd dat dit ras, vroeger beschreven in China, Japan, Maleisië en in Rusland, in het Verre-Oosten zijn oorsprong had. Ze zouden bijvoorbeeld door Spaanse zeelui meegebracht zijn tijdens de ontmanteling van de Onoverwinnelijke Spaanse Armada van Philip II van Spanje in 1588. In feite gaat het om een spontane genetische mutatie te wijten aan een autosomaal dominant gen (M) dat op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen, gaande van de Manx Rumpy (zonder staart) tot de Manx Longy (met normale staart). Als gevolg van de hoge graad van inteelt in de kattenpopulatie op het kleine eiland Man werd het M-gen gemakkelijk van generatie op generatie doorgegeven. De Manx was aan het einde van de negentiende eeuw erg populair in Engeland. Een Manx-club werd in 1901 in Groot-Brittannië opgericht. Alhoewel hij erg gewaardeerd wordt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, komt hij weinig voor in Europa. Een halflangharige Manx wordt Cymric genoemd

Algemene kenmerken
Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 5,5 kg. Compact, redelijk gedrongen. Geeft een afgeronde indruk.

Land van herkomst
het eiland Man

Oorspronkelijke naam
Man's Cat, de staartloze kat

Andere naam
Kat van het eiland Man

Conditie
Onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: Cymric, Amerikaans of Brits Korthaar, waarbij de kittens alleen voor de Manx-fok gebruikt mogen worden.

Fouten
Niet schuin ingeplante ogen. Lang, slank lichaam. Vlakke rug. Korte achterpoten. Fijne botten. Diskwalificatie: zwakke achterhand.

Karakter/bijzonderheden
Deze kat heeft een uitstekend karakter en past zich makkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Sociaal, aanvaardt andere huisdieren. Geduldig met kinderen, lief naar zijn baas. Robuust, levendig, actief, een goed jager. De vruchtbaarheid van dit ras is lager dan gemiddeld bij katten. De kittens groeien traag. De fok kent heel wat problemen. Homozygote kittens (MM: dragers van twee dominante mutatiegenen) sterven in de baarmoeder als gevolg van onvolledige ontwikkeling van het ruggenmerg. Alle Manx katten zijn dus heterozygoot (Mm). Twee rumpy katten mogen niet met elkaar gekruist worden in verband met de mogelijke fatale gencombinatie. Om dit te vermijden raadt men aan de Manx te kruisen met een Amerikaans of Brits Korthaar wetende dat niet alle kittens uit het nest Manx katten zullen zijn. Hun verzorging is makkelijk.

Manx 02Hoofd
Vrij breed en rond. Matig afgerond voorhoofd. Duidelijk zichtbare wangen. De snuit is iets langer dan breed. Matig grote neus zonder duidelijke stop of wipneus (t). Goed ontwikkelde en ronde snorhaarkussentjes (u). Stevige kin. Lange snorharen.

Oren
Middelgroot, breed aan de basis, afgeronde toppen. Goed uit elkaar staand. Dun behaard.

Ogen
Groot, rond; lichtjes schuin ingeplant. Hun kleur is in harmonie met de vachtkleur.

Hals
Kort, breed en stevig.

Lichaam
Middelgroot, stevig, gedrongen (cobby). Brede borst. Korte, bolle rug. De achterhand ligt hoger dan de schouders en is erg afgerond. Stevige botten. Goed gespierd.

Poten
De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Stevige botten en goed ontwikkelde spieren. Ronde voeten. Huppelende gang die aan het huppen van een konijn doet denken.

Staart
  • Rumpy: geen staart (geen enkele staartwervel). Een uitholling moet aanwezig zijn op de normale aanhechtings-plaats van de staart.
  • Rumpy-riser: één tot drie staartwervels bedekt met een haartoef.
  • Stumpy: staart van enkele centimeter, één tot drie staartwervels, vaak met botmisvormingen ('geknoopte' staart).
  • Tailed: normale of geknikte staart.
Vacht
Kort, dicht en dubbel (zeer dikke ondervacht).

Kleur
Alle kleuren en alle tekeningen zijn toegestaan met of zonder wit.