Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Munchkin
Lang lichaam en kort op de poten, zoals een Teckel (Dashond)

Munchkin 01In 1991 werd in de Madison Square Garden in New York een vreemde kat met korte poten tentoongesteld. Het dier had de bijnaam teckelkat of bassetkat. Reeds in de jaren '30 werden katten van hetzelfde type in Engeland gesignaleerd, maar men verloor ze gedurende de Tweede Wereldoorlog uit het oog. Een exemplaar werd in 1953 in Stalingrad beschreven. Dit ras is vernoemd naar de dwergen uit Munchkin land beschreven in de bekende film de Tovenaar van Oz van Fleming (1939). De voorouders van de moderne Munchkin zijn afkomstig uit Louisiana en stammen af van een zwarte poes, Black-Berry van rond 1982. Het gen dat aan de basis ligt van deze spontane mutatie die verantwoordelijk is voor de korte poten, is dominant. De T.I.C.A. heeft het ras in 1995 erkend en stelde in datzelfde jaar een rasstandaard op. In 1993 verschenen de eerste Munchkins in Frankrijk. In Nederland is het ras niet erkend.

Algemene kenmerken
Kat met erg korte poten. Gewicht: 2,2 tot 4 kg.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Munchkin Cat

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Kruisingen met kortharige- en langharige katten zijn toegestaan; kruisingen met zware, gedrongen rassen moeten vermeden worden. Kittens uit deze combinaties mogen niet gebruikt worden voor de fok van andere rassen.

Fouten
Te gedrongen type. Zwakke rug. Te sterk ontwikkelde botten in de poten, kromme poten. Laag en uitstekend borstbeen. Witte borstvlek (medaillon) of witte vlekken.

Karakter/bijzonderheden
Hoewel zijn korte poten de Munchkin niet belemmeren in zijn mobiliteit, zorgen deze er echter wel voor dat ze niet zo hoog kunnen springen als andere katten. Actief, levendig, speels, Munchkins zijn erg sociaal en aanhankelijk. Hij is dol op zijn baas. Zijn verzorging levert weinig problemen op, zeker niet bij de kortharige variëteit.

Hoofd
De vorm van een gelijkzijdige driehoek met afgeronde zijden. Afgeronde schedel. Vlak voorhoofd. De wangen kunnen, vooral bij katers, breed zijn. Smalle snuit met een lichte stop. Middellange neus. Stevige maar niet uitstekende kin.

Oren
Driehoekig, vrij breed, recht.

Ogen
Groot, walnootvormig, vrij ver uit elkaar, lichtjes schuin geplaatst. Er is geen relatie tussen de oogkleur en de vachtkleur.

Hals
Middellang, breed en goed gespierd.

Lichaam
Middelgroot. Ronde borst. Brede schouders. De ruggengraat is net zo buigzaam als bij andere rassen. Botten en spieren zijn gemiddeld tot goed ontwikkeld.

Poten
Kort, gemiddelde botstructuur en stevige spieren. Ronde, compacte voeten van gemiddelde grootte.

Staart
Gemiddelde dikke staart, enigszins taps toelopend naar het uiteinde toe. Dik behaard, hoog en rechtop gedragen wanneer hij in beweging is.

Vacht
Twee variëteiten: - Kortharig. - Halflangharig. Zijdeachtige structuur, gemiddelde ondervacht.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan.