Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Ocikat
Een gevlekte atleet met door mascara omgeven ogen
Ocikat 01
De naam Ocikat is een samentrekking van de woorden Ocelot (gevlekte wilde Amerikaanse kat) en cat (kat). Het is zo dat de gevlekte vacht hem op een miniatuur roofdier doet lijken. In 1964 kruiste, Virginia Daly, kattenfokster in Berkeley in de staat Michigan, een Siamees-Abessijn mix met een Chocolate point Siamees met het doel tabby point Siamezen te krijgen. In het nest trof ze een kater, Tonga, aan met een ivoorkleurige vacht bezaaid met goudkleurige vlekken. Helaas werd hij gecastreerd. Daly ging door met haar fokprogramma terwijl andere fokkers, waaronder Tom Brown, Abessijnen, Siamezen, gevlekte oosterse katten, Egyptische Mau katten en Amerikaans Korthaar katten kruisten, in de hoop de kat te fokken met de actuele morfologie van de Ocikat. Het ras werd in 1986 in de Verenigde Staten officieel erkend door de C.F.A., en de T.I.C.A. stelde in 1988 een rasstandaard op. Kruisingen met Abessijnen zijn tegenwoordig verboden. De Ocikat, populair in de Verenigde Staten, is nog erg onbekend in Europa.

Algemene kenmerken
Grote kat, gelijkmatig maar stevig gebouwd, krachtig, goed gespierd met een wild voorkomen door zijn gevlekte vacht.Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Oci

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Massief of gedrongen lichaam. Blauwe ogen. Te bleke en slecht omlijnde aftekeningen. Witte haren op andere plaatsen dan rond de ogen, de lippen of kin. Witte borstvlek (medaillon) of buikvlek.

Karakter/bijzonderheden
De Ocikat is levenslustig, zeer actief, nieuwsgierig en speels. Ondanks het uiterlijk van een klein roofdier, is het een sociale, zachte en vriendelijke kat. Hij accepteert het niet om alleen te zijn. Trouw en exclusief zoals de Siamees, maar met een zwakkere stem. Hij duldt veel van kinderen maar is behoorlijk dominant naar soortgenoten. Hij past zich makkelijk aan nieuwe levensomstandigheden aan. Zijn verzorging is makkelijk en beperkt zich tot af en toe borstelen.

HoofdOcikat 02
Lichtjes driehoekig, even lang als breed met afgeronde hoeken. Het profiel vertoont een lichte welving bij de neusbrug. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Goed gevormde, brede en iets vierkante snuit. Lichte pinch. Licht verheven neusrug. Stevige kin.

Oren
Matig groot, alert, ver uit elkaar geplaatst. De contouren van de kop volgend. Lynxtips worden op prijs gesteld.

Ogen
Groot, amandelvormig, lichtjes schuin geplaatst. De ruimte tussen de ogen moet meer dan de breedte van een oog bedragen. Alle kleuren zijn toegestaan behalve blauw. Er is geen relatie tussen de oogkleur en de vachtkleur. Colourpoints hebben blauwe ogen. Een uniforme, intense kleur verdient de voorkeur.

Hals
Gebogen.

Lichaam
Groot, vrij lang, half foreign type, krachtig maar nooit massief. Vrij diepe borst. Beender- en spierstelsel zijn goed ontwikkeld.

Poten
Middellang, stevig en goed gespierd. Compacte, ovale voeten.

Staart
Vrij lang en redelijk dun, loopt taps toe naar het donkere uiteinde.

Vacht
Kort maar voldoende lang om verschillende kleurbanden (ticking) te vertonen. Fijne, gladde, satijnachtige, glanzende pels.

Kleur
Gevlekte en agouti vacht (tabby spotted). Elk haar, behalve aan het uiteinde van de staart, draagt verschillende kleurbanden.
Toegestane kleuren zijn:
  • black (brown of tawny)
  • chocolate
  • lilac
  • blue
  • cinnamon
  • fawn.
Deze zes kleuren bestaan ook in de zilvervariëteit (silver). Alle kleuren moeten zuiver en mooi zijn. De lichtste tint bevindt zich normaal op het gezicht, de kin en de onderkaak. Vlekken (spotjes) bestaan uit haren met donkere tipping.