Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Ojos Azules
Met uitzonderlijk diepblauwe ogen
Ojos Azules
Dit recente ras stamt af van Cornflower, een tortie poes, in 1984 in de staat New-Mexico ontdekt. Ze had donkerblauwe ogen wat normaal alleen voorkomt bij witte of colourpoint katten. De Spaanse naam van dit ras betekent: blauwe ogen. De kat bezit blauwe ogen ongeacht de kleur van de vacht. In 1991 publiceerde de T.I.C.A. een rasstandaard. Dit ras is uiterts zeldzaam.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Niet te kort, niet te lang. Elegant, goed geproportioneerd.

Land van herkomst
Verenigde Staten

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Te groot. Te slank of te massief. Puntige snuit. Bleke, kleine, oosterse ogen. Te donzige, te pluizige ondervacht. Duidelijke vlekken op de borst en de buik. Diskwalificatie: afwezigheid van blauwe ogen. Particolour dieren met het uiteinde van de staart in een andere kleur dan wit.

Karakter/bijzonderheden
Actieve, sociale, vriendelijke kat. Makkelijke verzorging.

Hoofd
De vorm van een gelijkzijdige driehoek. Licht bolvormig voorhoofd. Vierkante snuit. Neus met een lichte stop. De kin steekt niet uit maar wijkt ook niet.

Oren
Matig groot, afgerond aan de punten, vrij hoog gedragen.

Ogen
Groot, bijna rond maar niet bolvormig. Lichtblauw of grijsblauw van kleur (niet turkoois of lavendelblauw). Bij ongelijk gekleurde ogen kan het centrum goudkleurig, koperkleurig of groen zijn. De voorkeur wordt gegeven aan donkere kleuren.

Hals
Soepel en gebogen.

Lichaam
Niet te lang (oosters type), niet te massief of te kort.

Poten
De achterpoten zijn een beetje langer dan de voorpoten. Matig tot fijn ontwikkelde botten. Kleine voeten.

Staart
In verhouding tot de rest van het lichaam, eindigt in een punt.

Vacht
Kort, fijn, zacht, zijdeachtig en glanzend. De ondervacht is niet erg ontwikkeld maar moet wel intenser van kleur zijn. Alle kleuren zijn toegestaan. Veelal treffen we witte vlekken aan op de extremiteiten (uiteinde van de staart, snuit, voeten). Vlekken op de buik of de borst zijn fouten. Particolour dieren moeten een witte staartpunt hebben. Uniform witte Ojos Azules zijn niet gewenst omdat men ze niet kan onderscheiden van gewone witte katten met blauwe ogen. We moeten hier trouwens opmerken dat witte Ojos Azules met blauwe ogen niet doof zijn, wat bij de meeste gewone witte katten wel het geval is. Normaal gesproken is het zo dat enkel witte en colourpointkatten blauwe ogen kunnen hebben. Dat de Ojos Azules allemaal blauwe ogen hebben ongeacht hun vachtkleur, komt door een spontane mutatie van een dominant gen.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan. Veelal treffen we witte vlekken aan op de extremiteiten (uiteinde van de staart, snuit, voeten). Vlekken op de buik of de borst zijn fouten. Particolour dieren moeten een witte staartpunt hebben. Uniform witte Ojos Azules zijn niet gewenst omdat men ze niet kan onderscheiden van gewone witte katten met blauwe ogen. We moeten hier trouwens opmerken dat witte Ojos Azules met blauwe ogen niet doof zijn, wat bij de meeste gewone witte katten wel het geval is. Normaal gesproken is het zo dat enkel witte en colourpointkatten blauwe ogen kunnen hebben. Dat de Ojos Azules allemaal blauwe ogen hebben ongeacht hun vachtkleur, komt door een spontane mutatie van een dominant gen.