Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Pers
Het beroemdste ras ter wereld

Pers 01 Langharige katten waren tot aan het midden van de zestiende eeuw onbekend in Europa. De eerste voorouders van de Pers werden vanuit Perzië (het huidige Iran) in de zeventiende eeuw door Pietro della Valle in Italië geïmporteerd. Later bracht Nicolas Fabri de Peiresec, raadgever van het Parlement in Aix-en-Provence, vanuit Turkije katten naar Frankrijk (mogelijk van het type Angora). Deze katten waren erg in trek bij de Europese adel. Louis XV bezat een witte angora Pers. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden enkele in Italië gefokte 'Perzen', in Frankrijk en Engeland geïntroduceerd en gekruist met 'Perzen' van Turkse oorsprong. De eerste dieren werden in het Crystal Palace in Londen in 1871 tentoongesteld. Rond die tijd werd door Britse fokkers een fok- en selectieprogramma op poten gezet. Kruisingen met Angora katten werden uitgevoerd om de vachtkwaliteit te verbeteren. Anderzijds werd systematisch werk gemaakt van een uitbreiding van kleuren en aftekening, met als resultaat een 200-tal variëteiten. Zo werd in 1872 in Brighton de smoke Pers tentoongesteld, ontstaan uit kruisingen tussen zwarte, witte en blauwe dieren. De kat Silver is de eerste Chinchilla Pers die in Londen in 1888 tentoongesteld werd. Colourpoint Perzen, in de Verenigde Staten Himalayan genaamd, worden door de T.I.C.A. als een afzonderlijk ras beschouwd. In Duitsland noemt men deze katten Kmehr (of Kmer). De colourpoint Perzen verschenen rond 1920. De Tabby Perzen, die ongeveer een eeuw geleden verschenen, werden in Parijs in 1927 onder de benaming tijgers tentoongesteld. De Britten hebben in de negentiende eeuw de voorkeur gegeven aan de meest massieve, ronde dieren. In de Verenigde Staten fokten fokkers, rond 1930, een extreem gedrongen type, Peke Face (Pekingees gezicht) gedoopt. De Pers, zonder enige twijfel het populairste ras ter wereld, heeft een rol gespeeld bij de creatie van de Heilige Birmaan en de Brits Korthaar.

Algemene kenmerken
Middelgroot tot groot. Gedrongen type met een massief lichaam. Korte ledematen. Erg lange vacht. Adellijk, majestueus voorkomen. Gewicht: 3,5 tot 7 kg.

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Longhair, Persian, Perzisch Langhaar

Conditie
onbekend

Pers 02Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: de Exotic Shorthair.

Fouten
Lange of smalle kop. Lange neus, smalle snuit, duidelijke onderbeet. Grote, spitse, te dicht bij elkaar staande oren. Kleine, schuine, flets gekleurde ogen. Smal, fijn en lang lichaam. Hoog op de poten. Te lange staart. Ovale voeten, lange tenen. Diskwalificatie: witte borstvlek (medaillon) of buikvlek, knikstaart, erge misvormingen van de kaken.

Karakter/bijzonderheden
Vreedzame, rustige, nuchtere, huiselijke kat die zich erg goed thuis voelt in een appartement. Sociaal, vredelievend, nooit agressief, zacht en heel vriendelijk. Hij is erg gehecht aan zijn baas. Hij kan goed met andere katten, honden en kinderen overweg, maar stelt zich iets wantrouwig op tegenover vreemden. Hij heeft rust nodig om zich prettig te voelen. Hij verdraagt de eenzaamheid. Hij miauwt niet vaak en heeft een zachte stem. Het ras is pas met twee jaar volwassen. De puberteit wordt pas laat (met 12 maanden) bereikt. Weinig vruchtbaar en soms moeilijke bevallingen. De verzorging is een niet te onderschatten bezigheid (borstelen, kammen en wassen). De lengte van de haren zorgt ervoor dat zich makkelijk knopen en klitten vormen. Dagelijks moet de vacht ontward worden, de dieren ruien in de lente en de zomer. De ogen, die vaak tranen, moeten regelmatig gereinigd worden.

Hoofd
Rond, massief, bol. Zeer brede en ronde schedel. Afgerond voorhoofd. Ronde, volle wangen. Zware en uitstekende jukbeenderen. Korte, brede neus, soms lichtjes opgericht. Duidelijke stop tussen de twee ogen. Korte en brede snuit. Stevige, volle, goed ontwikkelde kin. Brede, krachtige kaken. De Peke-face: dit extreme type wordt niet door iedereen gewaardeerd. Een groot aantal complicaties kunnen gepaard gaan met de afwijkende kopbouw (slecht functionerende traanbuisjes, waardoor de ogen voortdurend tranen; prognathisme (onderbeet); ademhalingsproblemen door de ingedeukte neus.

Oren
Klein met afgeronde toppen, ver uit elkaar staand. Niet open aan de basis, weelderiger behaard aan de binnenzijde.

Ogen
Groot, rond, goed open staand, ver uit elkaar. Hun intense en diepe kleur is in harmonie met de vachtkleur (goud- of koperkleurig voor alle vachten; groen bij Chinchilla's, silvers en goldens; blauw bij de colourpoints; odd eyed (een blauw en een koper) bij sommige witte Perzen, etc.

HalsPers 03
Kort, stevig en goed gespierd.

Lichaam
Middelgroot tot groot, massief (cobby), krachtig. Brede borst, diepe borstkas; schouders en heupen zijn even breed. Brede, korte rug. Kort achterlijf. Korte, massieve botten. Stevige, goed ontwikkelde spieren.

Poten
Kort, stevig, recht. Stevige botten, goed ontwikkelde spieren. Brede, ronde, stevige voeten. Lange haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart
Kort, in verhouding tot de rest van het lichaam, goed behaard met zeer lange haren die een pluimstaart vormen. Wordt vrij laag gedragen.

Vacht
Uiterst fijne vacht met een lange boven- en ondervacht. Dichte, zijdeachtig en lange vacht over het hele lichaam (gemiddeld 10 cm en tot 20 cm ter hoogte van de kraag).

Kleur
Alle kleuren worden erkend.
Klassieke variëteiten:
 • Pers 04Effen vachten (een-kleurig zonder strepen of tabby aftekening).
  Alle kleuren (wit, zwart, blauw, rood etc.). De witte Pers met roze neus en voetzolen mag drie oogkleuren hebben:
  • Lichtblauw: het meest gewenst en de oudste officieel erkende kleur.
  • ranje of koperkleurig.
  • Odd eyed: een oog lichtblauw het andere oranje.
 • Tortievachten en aanverwanten (lapjeskatten). Samengaan van rode haren met zwarte haren (schildpad) of chocolate, blauw, cinnamon of fawn haren met crème. Normaal gezien kunnen enkel poezen een lapjesvacht bezitten.
 • Vachten waarbij de haarbasis ontkleurd is: smoke Perzen. De wortel van de haren is zuiver wit terwijl de haarpunt zo donker mogelijk gekleurd is. De ideale verhouding is 1/3 wit en 2/3 gekleurd. De meest voorkomende kleuren zijn de zwart smoke, blauw smoke, chocolate smoke, lilac smoke, of tortie smoke. We spreken foutief van smoke cameo wanneer het om een rood of crème smoke gaat.
 • Bicolour vachten met witte vlekken. Onder de erkende variëteiten vermelden we in combinatie met wit: zwart, blauw, chocolate, lilac, rood en crème.
 • We onderscheiden:
  • Bicolour: het wit bedekt tussen 1/3 en 1/2 van het lichaam.
  • Harlekijn: het wit bedekt tussen 1/2 en 3/4 van het lichaam.
  • Van: het gehele lichaam is wit met uitzondering van de staart en twee vlekken die als een pet de ogen en de basis van de oren omvatten.
 • Tabby vachten:
  • Tabby blotched (gemarmerd, classic): brede strepen, het voorhoofd draagt de karakteristieke M, donkere lijnen (mascara) op de wangen, gesloten halsketting hoog op de borst, vlindervleugelpatroon op de schouderbladen, ringen rond de poten en de staart.
  • Tabby mackerel (getijgerd, gestreept): smalle, parallelle strepen die loodrecht staan op een evenwijdige lijn die de ruglijn volgt.
  • Tabby spotted (gevlekt) ronde vlekjes die gelijkmatig verspreid voorkomen tot op de buik. De haren tussen de vlekken zijn van het agouti type (afwisseling van donkere en lichte banden).
 • Chinchilla Perzen en varianten. Deze vinden hun oorsprong in een kruising tussen een smoke Pers en een silver tabby Pers. Klassiek uiterlijk van een Pers maar vaak kleiner, minder gedrongen en met een minder massief hoofd. Heel lichte vacht met een zilverkleurige glans. Een tipping (de donkere pigmentatie beperkt tot het uiteinde van de haarpunten) tot 1/8 deel van de lengte van de dekharen. De haarbasis is wit. De neus baksteenrood, donker omlijnd. Groene ogen.
  Varianten:
  • Shaded silver Pers: de haarbasis is zuiver wit. Tipping tot 1/3 van de haarlengte veroorzaakt de typische zilvergeschaduwde vacht.
  • Shaded golden Pers: de haarbasis is abrikooskleurig met zwarte tipping. Dit geeft de vacht een goudgeschaduwde kleur.
 • Colourpoint Pers: afkomstig uit de kruising tussen Een Siamees en Een Pers. Het is Een Pers met Een Siamees getekende vacht en blauwe ogen.
  • Seal point: beige lichaam, donkerbruine aftekeningen.
  • Blue point: wit lichaam, blauwgrijze aftekeningen.
  • Lilac point: wit lichaam met grijsroze aftekeningen.
  • Red point: licht crèmekleurig lichaam met rode aftekeningen. De kittens worden wit geboren en de points kleuren bij tot de zesde maand.