Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Scottisch Fold
Een lijvige rolronde poes met kleine naar voren gevouwen oren
Scottish Fold 01
In zijn zootechnische handleiding vermeldde professor Cornevin een Chinees kortharig kattenras met hangende oren, dat voor de consumptie werd vetgemest. Een spontane mutatie, te wijten aan een dominant gen, gekarakteriseerd door naar voren geplooide oorschelpen, werd voor het eerst in 1961 in Schotland gezien. De herder William Ross en zijn echtgenote Mary bemerkten in Tayside een witte poes met gevouwen oren, Susie, die leefde in de naburige boerderij van de McRae's. Susie beviel van Snooks, een witte poes met dezelfde karakteristieke oren. Gekruist met een Brits Korthaar gaf Snooks een witte kater, Snowball. Dit nieuwe ras werd genoemd naar de mutatie Folded Ear (gevouwen oor). Helaas gaat dit dominante gen, Fd, gepaard met misvormingen van de ledematen, de staart en de gewrichten, zodat de G.C.C.F. de registratie in 1973 stopzette. In 1971 stuurde Mary Ross enkele Folds naar Neil Todd, een Amerikaans geneticus uit Massachusetts, die de fok opnieuw op gang bracht. Kruisingen met de Brits Korthaar, de Exotic en de Amerikaans Korthaar werden uitgevoerd om erge gewrichtsproblemen te vermijden. De C.F.A. en vervolgens de T.I.C.A. erkenden het ras dat al vlug succesvol bleek in de Verenigde Staten. Een terugkeer naar Europa vond vanaf 1980 plaats. Een eerste geboorte vond plaats in Frankrijk in 1982. Omdat het ras niet erkend wordt door de F.I.Fe., noch door de G.C.C.F., is de Scottish Fold vrij zeldzaam in Europa. In de Verenigde Staten ontstond uit kruisingen met de Pers een langharige versie, de Highland Fold of Scottish Fold Long Hair genoemd, die door de T.I.C.A. erkend werd. Een andere kruising die in 1987 in Duitsland plaatsvond (Rex x Scottish Fold) gaf aanleiding tot de Pudelkatze of Poodle Cat (Poedelkat), een kat met een gekrulde vacht en met vouworen. De Pudelkatze, waarvan slechts weinig exemplaren bestaan is nog niet als nieuw ras erkend.

Algemene kenmerkenScottish Fold 02
Gelijkmatig gebouwd, gedrongen, robuust, een ronde kat.Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Land van herkomst
Schotland

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: Brits Korthaar; Exotic, American Shorthair. Kittens uit deze combinaties mogen alleen gebruikt worden voor de fok van de Scottish Fold.

Fouten
Te fijne, spitse kop. Te uitgesproken stop. Diskwalificatie: te korte staart die niet soepel genoeg is door de aanwezigheid van abnormaal dikke wervels.

Karakter/bijzonderheden
Deze vredelievende, niet dominante kat is sociaal met soortgenoten en honden. Zacht, zeer vriendelijk, aanhalig en zeer speels, hij houdt van het gezinsleven. Discreet, met een zachte stem. Krachtig en met een groot weerstandsvermogen, het is een uitstekend jager. Wekelijks borstelen is nodig. Gedurende de rui zal zijn wollige vacht regelmatig gekamd moeten worden. De oren verdienen speciale aandacht. Om skeletmisvormingen te vermijden kruist men beter geen twee katten met gevouwen oren. Scottish Folds worden gekruist met katten met rechte oren zoals de Brits Korthaar of de American Shorthair. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken.

HoofdScottish Fold 03
Rond. Bol voorhoofd. Afgeronde wangen. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Brede, korte neus. Lichte stop toegestaan. Mooi afgeronde snuit. Ronde snorhaarkussentjes. Stevige kin.

Oren
Klein, naar voren gevouwen, bijna vlak tegen de kop liggend alsof hij een kapje draagt. Ver uit elkaar staand met afgeronde toppen.

Ogen
Groot, rond, vrij ver uit elkaar staand. De kleur is in harmonie met de vachtkleur.

Hals
Kort en goed gespierd.

Lichaam
Middelgroot, gedrongen, afgerond, goed gespierd. Middelzware botten.

Poten
Hun lengte is in overeenstemming met de rest van het lichaam. Middelzware botten. Ronde, compacte voeten.

Staart
Niet langer dan twee- derde van de lengte van het lichaam. Breed aan de basis, aflopend naar een afgerond uiteinde. Uiterst soepel en flexibel.

Vacht
Twee variëteiten:
  • Korte, dikke, gesloten, dichte, wollige en sterke beharing.
  • Halflang: deze variëteit wordt de Highland Fold genoemd.
Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan, behalve Chocolate, lilac en het Siamees patroon.