Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Singapura
De kleinste van de gedomesticeerde katten

Singapura 01 Singapura, wat Maleisisch is voor Singapore, is tevens de naam van een gewone kat die in de straten van die hoofdstad leeft. Tommy en Hal Meadows, Amerikaanse toeristen, merkten hen in 1974 op en haalden het daaropvolgende jaar drie katten (Tess, Tickle en Puss) naar Californië. Deze katten werden vanaf 1976 tentoongesteld. T. en S. Svenson waren tevens promotors van dit ras. In 1980 kwamen andere Singapuras in de Verenigde Staten aan. De T.I.C.A. en vervolgens de C.F.A. erkende het ras respectievelijk in 1984 en 1988. De eerste katten van dit ras werden in Frankrijk en Groot-Brittannië aangetroffen rond 1988-1989. De F.I.Fe heeft het ras nog niet erkend. Ondanks het feit dat het ras in de Verenigde Staten is ontwikkeld, komt hij daar nog steeds weinig voor. In Frankrijk is het ras zeldzaam.

Algemene kenmerken
Compacte, kleine tot middelgrote kat. Gewicht: minder dan 3 kg (de lichtste onder de gedomesticeerde katten). Ticked vacht.

Land van herkomst
Singapore

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
onbekend

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Singapura 02Fouten
Kleine oren en ogen. Te korte snuit. Wollige vacht. Koude grijze tinten. Afwezigheid van strepen aan de binnenzijde van de poten. Geen belijning om de neusspiegel en afwezigheid van een halsketting. Diskwalificatie: blauwe ogen, gesloten halsketting, gesloten ringen om de poten, strepen op de staart. Witte borstvlek of elke andere markering.

Karakter/bijzonderheden
De Singapura is evenwichtig, nieuwsgierig en sociaal. Vriendelijk en aanhalig. Hij is gevoelig en wordt graag gestreeld. Discreet, met een zeer zachte stem. Hij volgt zijn baas overal. Buiten is hij een uitstekend jager. De poes staat bekend om haar grote moederliefde. De verzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Hoofd
Klein, rond. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Korte, brede snuit. Neus lichtjes bol met een lichte stop. Goed ontwikkelde, ronde kin. Duidelijke snorhaarkussentjes.

Oren
Groot, ietwat puntig, breed aan de basis, matig uit elkaar staand. Glanzende, diep gekleurde beharing.

Ogen
Groot, amandelvormig, benadrukt door een donkere belijning. Kleur: groen, goud of koperkleurig. Blauwe ogen zijn niet toegelaten.

Hals
Kort en dik.

LichaamSingapura 03
Klein tot middelgroot, vrij gedrongen, compact. Goed gebouwd, gespierd. Ronde ribbenboog, licht gebogen rug, afgerond achterlijf.

Poten
Mooi gespierd, fijne botten. Kleine, ovale voeten.

Staart
Middellang, vrij fijn zonder te dun te zijn. Afgeronde punt.

Vacht
Fijn, zeer kort, niet wollig, vlak aanliggend.

Kleur
Ticking vacht met min-stens vier banden afwisselend donkerbruin tot ivoorkleurig met uitzondering van de buik, de keel en de binnenzijde van de poten die antiek ivoorkleurig zijn. M op het voorhoofd, donkere make-up op de neus, de ogen en de voetzolen. Niet gesloten ringen op de poten. Streeptekening aan de binnenkant van de voorpoten en de knieën. Onderbroken halsketting. Sepia agouti kleur, met een donkerbruine ticking op een warme oud ivoorkleurige ondergrond (ook wel brown ticked tabby genoemd). Donkere zalmroze neusspiegel, bruinroze voetzolen. De binnenzijde van de oren is zalm-kleurig met ivoorkleurige haren. Donkere streep over de staart en rug toegestaan, net zoals een donkere staartpunt.