Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Sphynx
Een haarloze kat, gevoelig voor zonlicht

Sphynx 01 Naaktkatten zijn op verschillende tijdstippen in de geschiedenis verschenen. De Mexicaanse naaktkatten dateren uit de prekoloniale periode. In 1938 beschreef de Franse professor E. Letard het gemuteerde allel h van haarloze kittens afkomstig uit een koppel Siamezen. In 1966 werd uit de poes Elisabeth van Mevr. Micalwaith, in Ontario, in Canada, een haarloze kater geboren, Prune genoemd. Prune en Elisabeth gaven haarloze kittens. De spontane mutatie die voor deze eigenschap verantwoordelijk is, wordt veroorzaakt door een recessief allel hr. Mevrouw Smith, ook uit Ontario, ontdekte rond dezelfde tijd Bambi, een haarloze witzwarte kater. Pinkie en Squeakie, twee haarloze poezen, werden in Nederland door Hugo Hernandez geadopteerd. In de jaren '80 werden soortgelijke gevallen in Groot-Brittannië beschreven. Terwijl in de Verenigde Staten aan deze katten geen aandacht werd geschonken, interesseerden de Europese fokkers en voornamelijk de Franse en de Nederlandse fokkers, zich er vanaf 1983 wel voor. Het staat vast dat men niet onverschillig kan blijven tegenover dergelijke katten, vereerd door de een, verafschuwd door de ander. Door het succes en de interesse die deze katten op tentoonstellingen wekten, importeerden de Amerikaanse fokkers de Europese Shpynx. Het ras werd door de T.I.C.A. erkend maar de C.F.A. en de F.I.Fe weigerden dit te doen. De Sphynx komt weinig voor.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Gemiddeld ontwikkelde botten, goed gespierd. De huid is met een fijne donslaag bedekt. Weinig beharing. Gerimpelde huid.

Land van herkomst
Canada, Verenigde Staten, Europa

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
de Naaktkat, Canadian Hairless

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Sphynx 02Fouten
Te tenger, broos voorkomen. Te kleine gestalte, te smal hoofd. Recht profiel. Een compact of een lang lichaam. Diskwalificatie: te kleine ogen. Afwezigheid van een pinch. Te kleine tenen (u). Aanwezigheid van gegolfde haartjes zoals bij de Devon of de Cornish Rex in de rui. Zichtbare ontharing of geschoren zones.

Karakter/bijzonderheden
Levendig, guitig, speels, onafhankelijk. Sociaal in de omgang met soortgenoten en honden, nooit agressief. Zeer lief, zelfs bezitterig. Hij houdt ervan verwend te worden. Het leven in een appartement bevalt hem uitstekend daar hij gevoelig is voor koude, warmte en vochtigheid. In de winter moet men hem een hoog energetische maaltijd voorzetten zodat hij zijn lichaamstemperatuur iets hoger kan houden dan normaal. Ondanks dat hij bruint moet men vermijden hem aan zonlicht bloot te stellen om verbranding te voorkomen. In tegenstelling tot andere kattenrassen transpireert de Sphynx via de huid waardoor men hem regelmatig met een washandje moet wassen. Een bad is niet aan te raden. Bovendien moeten de oren regelmatig nagekeken worden omdat overvloedig oor-smeer geproduceerd wordt. De poes vertoont maar twee krolse perioden per jaar. De kittens worden met een erg gerimpelde huid geboren en met haar op de ruggengraat dat met het ouder worden verdwijnt.

Hoofd
Middelgroot, hoekig, lichtjes driehoekig. Langer dan breed. Plat voorhoofd. Uitstekende jukbeenderen. Korte neus met uitgesproken stop of lichte stop. Erg afgeronde, brede en korte snuit. Uitgesproken pinch. Stevige kin. Enkele korte snorharen of afwezigheid van snorharen.

OrenSphynx 03
Zeer groot, zeer breed aan de basis. De binnenzijde is volledig kaal. Een fijne donslaag is toegestaan op de buitenzijde van de oorschelp.

Ogen
Groot, citroenvormig. De buitenste hoek is naar het oor gericht. Ver uit elkaar staand. Kleur in harmonie met die van de vacht.

Hals
Lang, gebogen, gespierd, stevig bij katers.

Lichaam
Middelgroot. Erg brede borst, tonvormig. Stevige geronde buik. Fijne tot matig ontwikkelde botten. Mooi gespierd.

Poten
Hun lengte staat in verhouding tot de rest van het lichaam. De voorpoten zijn licht gebogen en iets korter dan de achterpoten. Matig ontwikkelde botten. Stevige en goed ontwikkelde spieren. Middelgrote, ovale voeten met lange tenen. Zeer dikke voetkussentjes.

Staart
Middellang, fijn, een zweepstaart ook wel rattenstaart genoemd. Een haarbosje kan op het uiteinde aanwezig zijn (leeuwenstaart).

Vacht
Schijnbaar naakte huid waarvan de structuur aan zeemleer doet denken. Gerimpelde huid op de kop, het lichaam en de poten. Elders is de huid gespannen. De vacht beperkt zich tot een fijne donslaag op bijna het volledige lichaam. Enkele haren zijn te vinden op de snuit, de voeten, de staart en de testikels. De naam 'naaktkat' is dus in feite onjuist.

Kleur
Alle kleuren en aftekeningen worden erkend. Het wit lijkt roze en het zwart eerder donkergrijs.