Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Siberische kat
Zijn stamboom moet verwijzen naar zijn Russische afkomst

Siberische Kat Deze grote kat heeft lang in Rusland in zijn oorspronkelijke omgeving geleefd. Hij stamt misschien af van kruisingen tussen gedomesticeerde katten die naar Siberië en Oekraïne meegebracht waren, met plaatselijke wilde katten. Zijn dichte, isolerende vacht heeft zich door het strenge klimaat des te meer ontwikkeld. Mussa, een rood witte tabby poes, en de kater Tima, gekocht in Sint-Petersburg, kwamen in 1987 in Berlijn. Hans en Betti Schulz hebben in hun cattery, Newski, de eerste Siberische katten gefokt. In 1990, waren een vijftiental dieren in West-Europa geregistreerd. De Siberische kat komt in Frankrijk sinds 1991 voor. In 1997 werd ze door de F.I.Fe erkend. E. Terrell importeerde in 1990 in haar cattery 'Starpoint' in de Verenigde Staten de eerste vertegenwoordigers van het ras. De T.I.C.A. die het ras erkende, heeft in 1998 een rasstandaard opgesteld. Buiten Oost-Europa en de Verenigde Staten komt dit ras weinig voor.

Algemene kenmerken
Zeer groot, compact, massief, zwaar. Krachtige en opvallende spieren. Gewicht: 4,5 tot 9 kg. Meer gedrongen dan de Maine Coon; met een rondere kop dan die van de Noorse Boskat.

Land van herkomst
Rusland, Oekraïne

Oorspronkelijke naam
Sibirskaya Koshka

Andere naam
Sibi, Siberian Cat

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Recht profiel, smalle of puntige neus. Amandelvormige ogen. Erg lange poten. Diskwalificatie: aanwezigheid van een stop.

Karakter/bijzonderheden
Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter is de Siberische Kat toch sociaal met soortgenoten. Speels, graag in het gezelschap van kinderen. Aanhalig, erg gehecht aan zijn baas. Zachte stem. Rustiek, een goed klimmer, houdt van water, een goed springer. Hij heeft ruimte nodig voor zijn psychisch evenwicht. Om een mooie vacht te verkrijgen moet het dier buiten kunnen leven. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar. Zijn verzorging is makkelijk omdat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui die overvloedig is in de lente, zal men hem echter dagelijks moeten borstelen.

Hoofd
Middelgroot, breed en driehoekig, met afgeronde lijnen. De bovenzijde van de kop is vlak. Het voorhoofd lichtjes gebogen. De wangen zijn niet opvallend of uitstekend. Afgeronde, matig lange snuit. De neus is breed tussen de ogen maar versmalt naar het uiteinde toe, hierbij een licht boog vertonend. Ronde kin. Lange, stevige snorharen.

Oren
Matig breed, afgeronde toppen. De beharing is kort aan de buitenzijde, lang aan de binnenzijde van de oorschelp. Lynxtips zijn gewenst.

Ogen
Groot, bijna rond, ver uit elkaar staand, lichtjes schuin geplaatst. Traditionele kleur bij de volwassen dieren: groen tot geel, blauw voor de colourpoints. Geen relatie tussen de kleur van de ogen en van de vacht.

Hals
Vrij lang, afgerond, breed en zeer gespierd.

Lichaam
Compact, middellang. Lange, lichtjes gebogen rug. Goed afgeronde borst. Stevige botten en spieren.

Poten
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Zwaar beendergestel, goed gespierd. Grote, ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart
Middellang, breed aan de basis, flink en dicht behaard.

Vacht
Halflang tot lang, dicht, vettig, waterafstotend. Biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou. Stugge bovenvacht. Lange haren op de borst, iets korter op de schouders en een deel van de romp. Lange, weelderige kraag. Dichte ondervacht.

Kleur
Alle klassieke kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan behalve chocolate en lilac. De colourpoint dieren worden.Neva Masquarade genoemd.