Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

De Turkse Van
Helemaal wit met een aftekening op de kop en een mooie gekleurde staart

Turkse Van De Turkse Van is een massievere variatie van de Turkse Angora. Hij dankt zijn naam aan het Van meer, vlakbij de berg Ararat, gelegen in oostelijk Turkije. Het is een zeer oud ras dat al in de achttiende eeuw bekend was. Het is pas in 1955 dat een Britse fokster, mevrouw Laura Lushington, er enkele importeerde om een echt fokprogramma in Europa op te zetten. De G.C.C.F. en de F.I.Fe hebben het ras in 1969 erkend. Vanaf 1982 verscheen de Turkse Van in de Verenigde Staten waar de C.F.A. en de T.I.C.A. het ras erkenden. Ondanks dit alles blijft het een erg zeldzaam ras in Europa.

Algemene kenmerken
Gelijkmatig maar stevig gebouwd, vrij massief. Gewicht: 3 tot 8,5 kg.

Land van herkomst
Turkije

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Turkish Van, Turc Van, Chat Turc nageur, Turkish swimming cat

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruisingen met andere rassen: geen.

Fouten
Meer dan drie vlekken op het lichaam. Afwezigheid van een bles op het gezicht. Slecht verdeelde vlekken. Kleur van de staart die doorloopt over de rug. Diskwalificatie: bicolour en effen kleuren. Afwezigheid van kleur op de oren en de staart.

Karakter/bijzonderheden
Deze erg rustieke, robuuste, levendige kat houdt van zwemmen. Door selectie is deze kat, vroeger berucht om zijn agressiviteit, sociaal geworden met zijn soortgenoten. Onafhankelijk, met een sterk karakter en speels. Hij toont zich zeer lief en soms zelfs bezitterig naar zijn bazen. Het is een goede kameraad met een vrij zachte stem. Hij past zich aan in een appartement, maar een grote tuin met een bad zullen hem meer bekoren. Hij ontwikkelt zich traag en hij heeft drie tot vijf jaar nodig om zijn definitieve schoonheid te ontplooien. Buiten de ruiperiode, overvloedig net voor de zomer, beperkt zijn verzorging zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Hoofd
Middelgroot tot groot, ten minste even lang als breed. Afgeronde lijnen. Afwezigheid van hoeken en rechte lijnen. Hoge jukbeenderen. Volle, ronde snuit. Neusrug met een lichte stop die vervolgens lichtjes gekromd verder loopt. Waarneembare pinch. Licht afgeronde kin.

Oren
Groot, breed aan de basis, hoog op de kop ingeplant, met vrij afgeronde toppen.

Ogen
Groot, walnoot- of perzikpitvormig, lichtjes schuin geplaatst. De oogleden zijn met roze omringd. Kleur: blauw, amber of odd eyed. Groen is toegestaan maar aan amberkleurige ogen wordt de voorkeur gegeven.

Hals
Kort en stevig.

Lichaam
Lang, groot en stevig. Afgeronde borstkas. Vrij brede heupen. Stevige botten, goed ontwikkelde spieren.

Poten
Middellang. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Middelmatige botten, gespierd. Ronde voeten. Goed ontwikkelde haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart
Middellang, dikke, weelderige beharing die donzig, pluizig is, of een pluimstaart vormt. De haren moeten minstens vijf cm lang zijn. De hele staart heeft een zelfde egale kleur.

Vacht
Halflang tot lang, zacht, zijdeachtig, zonder wollige ondervacht. De kraag en de broek zijn weelderig behaard in de winter.

Kleur
Zuiver witte vacht. Deze schikking van de vlekken wordt aangeduid als het 'Van' motief. De voornaamste erkende kleuren zijn: auburn (rood) met wit en crème met wit.