Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: pageid in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 48

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove


Notice: Trying to get property of non-object in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 152
Geschiedenis van de Kat

Onze huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat (felis sylvestri libyca). De reden waarom juist deze kattensoort is gedomesticeerd, is eigenlijk heel simpel: haar Europese soortgenoten kwamen niet zo graag in de buurt van mensen.
Daarbij hoefde de mens bij de domesticatie (tot huisdier maken) van de wilde kat alleen maar een passieve rol te spelen. Dit in tegenstelling tot de domesticatie van de wolf tot hond, waarbij de mens veel meer actief moest zijn.

Geschiedenis-01Domesticatie

Het is niet exact bekend wanneer de eerste katten zijn gedomesticeerd. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit in Egypte al sinds 5000 voor Christus. Archeologische vondsten die dateren uit 2000 voor Christus bewijzen onomstotelijk dat de kat toen al als huisdier werd gehouden. In een graf uit die periode zijn de mummies van een aantal katten aangetroffen. Op verschillende plaatsen in Egypte zijn ook beeldjes en schilderingen van katten opgegraven. De oude Egyptenaren werden gefascineerd door wilde dieren en hadden er plezier in om ze te temmen. Vooral de wilde kat boeide hen: haar ogen namen een andere kleur aan als de stand van de zon veranderde en leken licht te geven in het donker. De inwoners van Egypte geloofden daarom dat de kat de wereld behoedde voor totale duisternis. Ze hadden het dier dan ook graag als ‘beschermengel’ in huis.

De wilde kat beschikte echter nog over een andere eigenschap die de Egyptenaren hogelijk waardeerden en hen ook goed van pas kwam: haar jachtlust. In vroeger tijden werden er in Egypte elk jaar grote graanvoorraden aangelegd. Door overstromingen van de Nijl gebeurde het regelmatig dat de gehele oogst mislukte. Dan was men totaal afhankelijk van de voorraden. Het graan was dus letterlijk van levensbelang en moest daarom zorgvuldig worden beschermd tegen ongedierte zoals muizen en ratten. Katten waren bij uitstek geschikt om die taak te vervullen.

Geschiedenis-02Langzamerhand begon de kat een steeds belangrijkere rol te spelen in het dagelijks leven van de Egyptenaren. De kat werd, in de gedaante van de godin Bastet, zelfs het middelpunt van een godsdienst. Katten werden beschermd als heilige dieren: wie een kat doodde werd zwaar gestraft. Ook na hun dood werden ze met groot respect behandeld. Sommige katten werden zelfs gebalsemd en gemummificeerd, zodat ze het eeuwige leven zouden krijgen.

Geschiedenis-03 De verering van de kattengodin breidde zich langzamerhand steeds verder uit. Rond het begin van onze jaartelling had de godsdienst al volgelingen in Europa. Met de opkomst van het Christendom kwam er een eind aan de verering van de kat: alle heidense religies werden verboden. De kat kreeg nu een heel andere ral toebedeeld: die van duivel en metgezel van heksen. Tijdens de heksenvervolgingen belandden niet alleen de vermeende heksen, maar ook hun katten op de brandstapel. De heksen- en kattenjacht bereikte haar hoogtepunt in de veertiende eeuw.

Aan de verkettering van de kat kwam een eind door de kruistochten. De kruisridders namen van hun tochten ratten mee terug die een zeer gevreesde ziekte bleken te verspreiden: de pest. Het was dus zaak deze ratten zo snel mogelijk te verdelgen. Katten bleken voor deze taak uitstekend toegerust. Hoewel er in die tijd van ware kattenvervolging al lang geen sprake meer was, zou het nog honderden jaren duren voordat de kat weer helemaal in ere hersteld was: pas in 1871 werd in Engeland de eerste kattententoonstelling georganiseerd.