Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: pageid in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 48

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove


Notice: Trying to get property of non-object in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 152

Verzoring

Verzorging 01 Naast de dingen die u in en om het huis kunt doen of laten om het leven voor uw kat veiliger te maken, is een juiste verzorging ook erg belangrijk. Een goed verzorgde, verantwoord gevoede kat zal in optimale conditie verkeren, en dus minder kans lopen om ziek te worden.

Vacht
Aan de vacht (en de ogen) van een kat is zijn gezondheid af te lezen. Een glanzende vacht laat zien dat het dier gezond is, en op de juiste manier wordt verzorgd en gevoed.

Een kortharige kat heeft geen intensieve vachtverzorging nodig. Katten zijn heel propere dieren: ze houden zichzelf goed schoon worden niet graag gewassen. Katten met lang of halflang haar moeten regelmatig gekamd en geborsteld worden om klitten te voorkomen. Voor alle katten geldt dat ze op gezette tijden gecontroleerd moeten worden op vlooien en andere ongedierte. Gebruik voor de vachtverzorging het juiste materiaal. Kammen mogen niet te scherp zijn; gebruik een borstel van natuurhaar. Kam of borstel altijd van kop naar staart, met de richting van de haren mee. Probeer eventueel aanwezige klitten los te maken. Als dat niet lukt, kunt u ze voorzichtig wegknippen.
Verzorging 05
Wanneer u een kitten van jongs af aan al went aan het kammen en borstelen, is de vachtverzorging voor u en uw kat niet alleen belangrijk, maar ook leuk. Voor de kat is het dubbel zo leuk wanneer u hem na afloop beloont met een lekker hapje. Omdat katten zichzelf goed schoonhouden, is een bad zelden nodig. Wanneer het er toch van moet komen, gebruik dan altijd een speciale kattenshampoo.

Om huid- en vachtproblemen te voorkomen, is een goede vlooienbestrijding van groot belang. Meer hierover kunt u vinden onder het knopje: “Parasieten”.

Nagels
Verzorging 04Katten verzorgen over het algemeen zelf hun nagels. Ze houden ze op de juiste lengte door regelmatig te krabben. Dit krabben doen ze in het gunstigste geval aan bomen of paaltjes, maar ze gebruiken er soms ook uw meubilair voor. Met een krabpaal biedt u de kat een goed alternatief voor de meubels. Voor katten die altijd binnenshuis zijn is een krabpaal eigenlijk onmisbaar. Het krabben is voor een kat namelijk gedrag dat hij (tot op zekere hoogte) moet kunnen uitleven.
Toch is het wel verstandig om de lengte van de nagels op gezette tijden te controleren, zeker bij katten die nooit buiten komen. Nagels die te lang zijn hinderen de kat en moeten worden bijgeknipt. Dit kunt u doen met een eenvoudig nagelschaartje of met een speciaal nagelknippertje dat verkrijgbaar is in de speciaalzaak.
U moet hierbij echter wel voorzichtig te werk gaan: wanneer u te ver knipt raakt u het leven van de nagel. Dat kan vervelend bloeden. Wanneer u zich onzeker voelt over het knippen kunt u het beter door de dierenarts laten doen.

Oren
Regelmatige controle van de kattenoren vormt een belangrijk onderdeel van een goede verzorging. Oorsmeer en ander vuil zijn een uitstekende voedingsbodem voor infecties en oorontstekingen. Het schoonhouden van de oren is de beste manier om problemen te voorkomen. Ga hierbij echter wel voorzichtig te werk. Het enige dat u zelf Verzorging 03mag doen is de oorschelp schoonmaken met een vochtig watje en eventueel wat oorcleaner. Probeer nooit zelf de gehoorgang te reinigen, zeker niet met een wattenstaafje.
U loopt dan kans het oor te beschadigen. Bovendien duwt u het eventueel aanwezige vuil naar binnen. Controleren is goed, maar ga vooral niet zelf dokteren. Gebruik in geen geval een scherp voorwerp om het oor schoon te maken.

Ogen
Ook de ogen van een kat hebben verzorging nodig: er kan sprake zijn van opgehoopt vuil in de ooghoeken, ‘slaapjes’, of irritatie door bijvoorbeeld stof, zand en vliegjes. Bij sommige kattenrassen kan een traanstreep zichtbaar zijn. Vuil in de ooghoeken kunt u het best met een steriel gaasje weghalen. Watten zijn minder geschikt omdat kunnen pluizen. Dep het gaasje in gekookt, lauw water en veeg het vuil uit de binnenste ooghoek in de richting van de neus. Een traanstreep kunt u oVerzorging 02p dezelfde manier behandelen. Voor het verwijderen van traanstrepen zijn ook speciale oogcleaners te koop.

Gebit
Voor een kat is een gezond gebit een voorwaarde om goed te kunnen eten. Controleer daarom regelmatig het gebit van uw kat. Wanneer u het idee heeft dat er iets aan de hand is neem dan contact op met uw dierenarts. Het regelmatig eten van harde brokjes kan helpen om het gebit schoon te houden. Voor een kat die aanleg heeft voor de vorming van tandsteen is dit meestal niet voldoende om het helemaal te voorkomen.